Economy class


Economy class is een term uit de luchtvaartindustrie die wordt gebruikt om de standaardpassagiersaccommodatie aan te duiden, meestal gelegen achter de business class. Deze klasse is vaak de meest voordelige optie voor passagiers die op zoek zijn naar een betaalbare manier om te reizen.

Een belangrijk kenmerk van de economy class is dat de stoelen vaak minder ruim zijn dan in de andere klassen. Hoewel sommige luchtvaartmaatschappijen extra beenruimte of bredere stoelen aanbieden, is de standaard economy-stoel meestal redelijk krap. In sommige gevallen kan het zijn dat men de persoon naast zich nauwelijks ruimte heeft om te bewegen, vooral wanneer je vlucht vol is.

Over het algemeen is de service in de economy klasse eenvoudiger: meestal hebben de passagiers geen aparte zitruimte, en de maaltijden, indien deze voorhanden zijn, zijn meestal informeler. Dit betekent echter niet dat de kwaliteit per definitie lager is: sommige luchtvaartmaatschappijen bieden uitstekend eten en drinken in de economie klasse, en er zijn soms bijzondere verrassingen zoals snacks en sandwichjes.

Omdat ze vaak kortere vluchten maken, is de economy klasse vaak voorzien van meer stoelen dan andere klassen. In grotere vliegtuigen kan het aantal zitplaatsen oplopen tot wel 400. Dit heeft het voordeel voor luchtvaartmaatschappijen dat ze meer passagiers kunnen vervoeren op een enkele vlucht. Het kan echter betekenen dat er minder privacy is, en het kan ook complicaties veroorzaken bij het instappen en verlaten van het interieur van het vliegtuig.

Al met al is economy class de meest betaalbare en toegankelijke manier om te reizen per vliegtuig. Hoewel het vaak een beetje krap en druk is, is het nog steeds een uitstekende manier om de wereld te zien zonder de bank te breken.