Steward


Een steward binnen de luchtvaartindustrie is een professional die verantwoordelijk is voor de veiligheid, het comfort en de service voor passagiers aan boord van een vliegtuig. Deze personen staan ook wel bekend als cabin crew of flight attendants.

De rol van een steward aan boord begint al voor het opstijgen, wanneer ze ervoor zorgen dat de cabine schoon en goed bevoorraad is met drankjes, snacks of zelfs maaltijden. Na het vertrek van het vliegtuig verstrekken ze informatie over veiligheidsprocedures aan de passagiers, waaronder een demonstratie en uitleg over de veiligheidsriemen, nooduitgangen en zuurstofmaskers.

Tijdens de vlucht controleren stewardessen op regelmatige basis de veiligheid van de passagiers en zorgen ze dat de cabine netjes en opgeruimd blijft. Naast hun taken op het gebied van veiligheid, zijn stewards eveneens verantwoordelijk voor het comfort en de service voor passagiers. Leden van de cabin crew zijn dusdanig opgeleid dat ze in alle omstandigheden kunnen bijdragen aan een aangename vliegreis voor iedereen aan boord. Dit betekent dus bijvoorbeeld dat ze drankjes en snacks verzorgen, de passagiers helpen met hun stoelen, en vragen beantwoorden over de vlucht.

Tenslotte hebben stewards ook specifieke verantwoordelijkheden bij een noodsituatie aan boord. Wanneer zich een noodgeval voordoet, zoals turbulentie, een mechanisch probleem of medisch noodgeval, is het hun taak om secuur en adequaat te handelen, passagiers op de juiste manier te evacueren en het cabinepersoneel en passagiers te beschermen.

Samengevat is een steward een essentieel onderdeel van iedere vlucht. Ze zijn getraind om de veiligheid en het comfort van passagiers te waarborgen, evenals bescherming te bieden in het geval van een noodsituatie. Het is dankzij deze professionals dat passagiers van al hun zorgen worden ontzien, waarbij alle aandacht is geconcentreerd op het genieten van een aangename vlucht.