Ticketnummer


Een Ticketnummer is een uniek nummer dat gekoppeld is aan een specifieke boeking in de luchtvaartindustrie. Dit nummer wordt gebruikt om passagiers te identificeren, waarbij het helpt bij het opzoeken van de boeking in de boekingssystemen van de luchtvaartmaatschappij.

Ticketnummers worden gebruikt bij de verwerking van alle soorten vluchten, inclusief internationale vluchten, binnenlandse vluchten en vluchten met meerdere luchtvaartmaatschappijen, die een samenwerkingsverband hebben afgesloten. Het ticketnummer bevat verschillende belangrijke informatie zoals de naam van de passagier, de vertrek- en aankomstluchthavens, het tijdstip van vertrek en aankomst, de prijs van het ticket, en andere relevante details.

Een ticketnummer bestaat uit maximaal 13 cijfers. De eerste drie cijfers worden ook wel de airline-prefix genoemd en vertegenwoordigen de luchtvaartmaatschappij die de vlucht heeft uitgevoerd of het ticket heeft uitgegeven. Bijvoorbeeld, American Airlines-prefix is 001, Delta Airlines-prefix is 006, en United Airlines-prefix is 016.

De volgende vier tot zes cijfers vormen het serienummer, dat uniek is voor elk ticket. Het serienummer wordt gevolgd door een laatste cijfer, dat een controlecijfer wordt genoemd, wat ervoor zorgt dat alle cijfers in het ticketnummer correct zijn.

Het ticketnummer wordt automatisch gekoppeld aan de boeking zodra het ticket wordt geboekt en betaald. Het wordt vervolgens opgeslagen in de boekingssystemen van de luchtvaartmaatschappij. Wanneer een passagier incheckt voor zijn of haar vlucht, wordt het ticketnummer op zijn boarding pass vermeld, wat de paspoortcontrole- en instapprocedures vereenvoudigt.

Na de vlucht wordt het ticketnummer, samen met andere details van de vlucht, opgeslagen in de systemen van de luchtvaartmaatschappij. Het ticketnummer kan worden gebruikt voor eventuele vragen of problemen met de boeking na de vlucht, zoals het veranderen van de vlucht, het toevoegen van bagage, het aanvragen van een terugbetaling of het claimen van frequent flyer-mijlen.

In de luchtvaartindustrie is het gebruik van ticketnummers een integraal onderdeel van het boekings- en vluchtproces. Het stelt luchtvaartmaatschappijen in staat om passagiers efficiënt te identificeren en hun reserveringen op te zoeken, wat resulteert in een soepelere en veiligere vlucht voor alle passagiers.