Tijdzone


Een tijdzone binnen de luchtvaartindustrie is een term die wordt gebruikt om de tijdverschillen tussen verschillende locaties op aarde aan te duiden.

Aangezien de aarde rond is en in dag en nacht roteert, wordt de tijd op verschillende plaatsen op aarde anders geïnterpreteerd. De standaardisatie van tijdzones binnen de luchtvaartindustrie maakt het mogelijk om internationale vluchten te plannen en te coördineren zonder verwarring over vriendelijke en geschikte aankomst- en vertrektijden voor passagiers.

De standaardisatie van tijdzones is gebaseerd op de Greenwich Mean Time (GMT), die ook wel bekend staat als de Coordinated Universal Time (UTC). GMT is de tijd die wordt aangehouden op de 0-meridiaan, die door de stad Greenwich, in de buurt van Londen, loopt. Het tijdsverschil tussen een bepaalde locatie en GMT wordt uitgedrukt in uren en minuten, en vormt de basis voor tijdzones over de hele wereld.

De wereld is in 24 tijdzones verdeeld, elk van 15 graden breedte, die de aarde omringen. Nederland valt bijvoorbeeld in de tijdzone +1, waarbij het een uur later is dan GMT. Het VK is gelijk aan GMT, tijdens de zomertijd wordt in Nederland de tijdzone +2 uur aangehouden. Reizigers die door verschillende tijdzones reizen, moeten zich bewust zijn van de tijdverschillen tussen opeenvolgende locaties op hun route om de juiste planning en timing van hun vlucht te garanderen.

De luchtvaartindustrie hanteert een gestandaardiseerd systeem voor het aanduiden van tijdzones om zowel passagiers als commerciële luchtvaartmaatschappijen te helpen bij het plannen van internationale vluchten en hun schema’s. De tijdzones worden aangegeven op luchthavens, ticketautomaten en op de vluchtinformatieschermen, zodat reizigers gemakkelijk hun vlucht kunnen plannen. Op deze manier worden vertragingen en verwarring voorkomen en functioneert de luchtvaartindustrie soepel en veilig.

In de luchtvaartindustrie is het dus heel belangrijk dat er uniformiteit is in alle tijdzones die worden gebruikt, om ervoor te zorgen dat passagiers en luchtvaartmaatschappijen over de hele wereld weten wat de juiste tijd is. Zo kan iedereen zich op dezelfde manier oriënteren, wat de communicatie en de veiligheid tijdens vluchten ten goede komt.

Meer kennisbank artikelen..