Vliegtickets naar Krakau


Krakau is een stad die iedereen die het bezoekt bekoort. Duncan Rhodos ervaart de allure van de oude hoofdstad van Polen, met zijn mythen, tovenaars en middeleeuwse architectuur.

“Magiczny Krakau” (Magisch Krakau) is hoe Polen verwijzen naar hun oude hoofdstad (Warschau nam het pas in 1596 over), en het epitheton past op meer dan één manier. Ja, er zijn verhalen over schoenmakers die draken verslaan, alchemisten die door de stad rijden op gigantische hanen en duivels die op de loer liggen in de wirwar van kelders van de stad, maar je hoeft je fantasie niet te gebruiken om de magie van deze stad te ervaren… zie het in de tweelingtorens van de Mariakerk, geglazuurd door de ondergaande zon, je zult het voelen in de bij kaarslicht verlichte cafés terwijl je je tegoed doet aan smakelijke szarlotka (appeltaart) en grzaniec (glühwein), en u zult het op warme zomerdagen op schilderachtige pleinen en binnenplaatsen opsnuiven, koud bier in de hand.

Weekendje weg in Krakau
Luister naar de trompetroep

Na de Tweede Wereldoorlog vrijwel intact te hebben overleefd – en ondanks het groeien van een merkwaardig aanhangsel genaamd Nowa Huta tijdens het communisme – kwam Krakau de andere kant van een turbulente 20e eeuw in verrassend goede vorm uit. Geen wonder dat in het begin van de jaren negentig de stad, met zijn bewaard gebleven middeleeuwse oude binnenstad, goed en wel was ‘ontdekt’ door het Westen en zwermen toeristen begonnen de duiven (of moeten dat heldhaftige ridders?) op het Marktplein te overtreffen . Met het spirituele hart van Polen, het Wawel-kasteel, heerszuchtig gelegen aan de rivier de Wisla, en zowel de Wieliczka-zoutmijnen als Auschwitz in de buurt, is er weinig gevaar dat ze op korte termijn vertrekken. Als je van plan bent om op de kar te springen (en deze is de rit waard!), dan is de beste tijd om te gaan in de lente of de herfst, wanneer de 200.000 academici van de stad de stad een jeugdige energie schenken en het nachtleven op zijn hoogtepunt is meest hectische; terwijl voor pure sneeuw romantiek december en de kerstmarkten ook genoeg plezier zijn.

Beste van de gebaande paden

De oude binnenstad van Krakau staat vol met prachtige bezienswaardigheden en de nieuwsgierigen zullen worden beloond voor het weggooien van de reisgids en hun neus in schijnbaar onuitnodigende steegjes en onopvallende trappenhuizen steken. Van de meest gevierde culturele attracties van de stad zou ik kiezen voor het sensationele glas-in-lood van Stanislaw Wyspianski boven het altaar van Veit Stoss (respectievelijk te vinden in de St. Franciscus en de St. Mary’s Basilica) – vooral omdat de eerste gratis te zien is! En ik zou zeggen dat het Nationaal Museum, met zijn verzameling Poolse kunst uit de 20e eeuw, net aan de rand van de Czartoryski ligt, ondanks diens publieksvriendelijke verzameling oude Egyptische kunstvoorwerpen en een werk van Da Vinci. Deze route geeft je ook de kans om je blik te werpen op de open Blonia common (naast de National), een pittoresk groen deel van de stad en een favoriet bij keepers.

Stedentrip naar Krakau
Een vleugje glas

Het zou natuurlijk ronduit onbeleefd zijn om naar Krakau te komen en niet je respect te betuigen aan de oude zetel van de natie, het Wawel-kasteel (… en voor hindoes de rustplaats van een van de zeven chakra-stenen die door Lord Shiva zijn gegoten). In de crypte van de kathedraal van het complex liggen de oude koningen en koninginnen van Polen, en het is ook de moeite waard om de toren te beklimmen om de Zygmunt-klok te bekijken. Zorg ervoor dat je het kasteel verlaat via het drakenhol… je komt uit deze grot aan de voet van de Wawel-heuvel waar een bronzen incarnatie van het monster wacht. Sms ‘SMOK’ naar 7168 om het beest te laten boeren!

Hipster-gids

Lange tijd was Plac Nowy in Kazimierz de plek waar de kunstzinnige kinderen van Krakau rondhangen en existentiële crises vergelijken, en hoewel je tegenwoordig meer een dwarsdoorsnede van personages zult vinden die het gebied bewonen, is er nog steeds genoeg om te streven Bohemians om lyrisch over te doen in de heilige drie-eenheid Alchemia, Singer en Mleczarnia. Helaas wordt het echter steeds moeilijker om zulke charismatische cafés te vinden tussen de deprimerend formule-achtige ’trendy’ bars die om hen heen zijn ontstaan.

Reistips en dingen om te doen in Krakau
Heropend als historisch museum en galerie voor moderne kunst

Als je tegenwoordig avant-garde wilt zijn in Krakau, kun je waarschijnlijk het beste de rivier oversteken naar Podgorze, een veel verguisde wijk (het was tenslotte de plaats van het beruchte Joodse getto onder de nazi’s) dat een langzame heropleving ondergaat (Podgorze-foto’s hier!). De culturele lading wordt geleid door de Starmach Gallery, Drukarnia Jazz Club (waar je misschien zelfs een concert van ‘nieuwe klezmer’-muziek kunt horen) en een gerenoveerde Schindler’s Factory die nu een filiaal van het Historisch Museum vormt en een permanente tentoonstelling over Krakau onder nazi-bewind heeft. bezigheid. Terwijl het bar- en nachtleven wordt versterkt, is het uberhip Forum Przestrzenie, dat op een strandlocatie aan de rivier de Wisla ligt in het voormalige communistische Hotel Forum. Maak op een mooie dag een wandeling, via Bednarksi Park, naar de Kopiec Krakusa – een heidense grafheuvel gewijd aan Prins Krak, die een prachtig uitzicht over de hele stad biedt.

Ervaring & Evenementen

De culturele kalender van Krakau wordt jaarlijks dikker, maar twee pijlers die het reizen waard zijn, zijn Unsound Festival (elk oktober) en Photomonth (elk jaar gehouden in mei). De eerste biedt elektronische muziek-geeks met schoenkijkende geluiden en audiovisuele odyssees (als dat je tas is, schat); de laatste is een hele maand gewijd aan fotografie, met deelnemende culturele locaties, plus een flink aantal bars en cafés, waardoor de stad een gigantische tentoonstellingsruimte wordt.

Nachtleven, bars, restaurants, festivals van Krakau
Meer magie op het Marktplein

Terwijl het moeilijk is om het gevoel van toerist te zijn tijdens een standaard wandeltocht te vermijden, kan een meer energiek en boeiend alternatief zijn om op twee wielen te gaan… de strandcruisefietsen van Cruising Krakow zijn ideaal om alle belangrijke bezienswaardigheden te bekijken terwijl je luistert enkele vermakelijke verhalen en trivia. Of maak een ritje in een Oost-Duitse Trabant naar de communistische wijk Nowa Huta (klik op de link voor ons verslag!) met de Crazy Guides-bende. Ze geven je een geschiedenisles waar je niet doorheen wilt slapen! Ga voor een volledig scala aan opties naar deze pagina over Krakau-tours.

Pillow talk

Met beschilderde plafonds, een dakterras en een sfeervol verlicht zwembad in de kelder vertegenwoordigt de Stary het neusje van de zalm van de hotels in Krakau. Voor iets meer betaalbaars heeft het Grodek een rustige doodlopende straat in het hart van de oude stad – waar ooit voormalig president Lech Walesa en zijn twintigkoppige gevolg van snorkammers waren ondergebracht. Praat voor zelfstandig wonen met de toepasselijke naam Krakow Apartments. Ten slotte is er aan de budgetkant van het prijsspectrum geen gebrek aan kwaliteitsvolle jeugdherbergen. Probeer Giraffe of Tom en Gregs.

Eten

Ten minste een van je maaltijden in Krakau moet worden genuttigd in een melkbar, lunchkantines in communistische stijl waar nors babcia’s (grootmoeders) serveren stodgy Polski-klassiekers zoals barszcz, golabki, nalesniki en zuurkool. Deze geliefde instellingen variëren van kitscherige restaurants in landelijke stijl zoals Babcia Malina’s tot groezelige bars uit de jaren 70 waar enorme porties eten kunnen worden ingewisseld voor slechts een handvol zloty. Op een vergelijkbare “goedkope en vrolijke” tip zou je er goed aan doen om ons top vijf pierogibars-rapport te bekijken.

Voor iets veel exclusiever, maar nog steeds betaalbaar, kun je niet ver mis gaan met Pod Aniolami, gevestigd in een prachtige kelder op het marktplein. Probeer de gegrilde? oscypek (schapenkaas). Terwijl Farina een veel geroemd visrestaurant is met een intieme sfeer die een perfecte opmaat biedt voor pogingen tot het verwijderen van ondergoed. Als u echter echt uit de kast wilt komen, ga dan naar de romantische tuin van La Campana, aan de al even romantische straat Kanonicza, voor de beste Italiaanse keuken in de stad.

Degenen die hun reizen al hebben geüpgraded naar Tourism 2.0, moeten de in Krakau gevestigde start-up Eataway eens bekijken, een peer-to-peer platform waar je je kunt aanmelden voor een maaltijd in het huis van een local.

Binnenvallen

Het nachtleven van Krakau heeft misschien niet de omvang en diversiteit van Warschau verderop, laat staan ​​Londen en Berlijn, maar voor een wild weekend is het misschien moeilijker om een ​​betere feestbestemming te vinden. De oude stad heeft (naar verluidt) de hoogste concentratie aan bars en clubs in het universum en met zoveel locaties op struikelafstand van elkaar, lage/geen dekkingskosten, ruime openingstijden en de legendarische-onder-Britse-vrijgezellenfeesten’ goedkoop bier en fitte vogels’ je zou een ellendige git van epische proporties moeten zijn om geen plezier te hebben. Bomba en Pauza zijn twee geweldige keuzes om op te warmen en trekken zowel lokale scenesters als bekende toeristen aan, terwijl Cien de perfecte plek is om je ophaallijnen te oefenen met de pin-ups van de stad. De legendarische Prozak is ook terug, met een 2.0 op sleeptouw. Ten slotte heeft Where2b alle informatie over de beste midweekfeesten, plus publiceert feestfoto’s en meer ondeugendheid in het nachtleven.

Een filosofische muurschildering
Een filosofische muurschildering

Voor nog meer suggesties, ga terug naar de Hipster’s Guide-sectie, voor aanbevolen plaatsen om te drinken weg van het circus van de oude stad, of onze top vijf kelderbars in Krakau om ondergronds te drinken.

Er geraken

De economische crisis en de stevige concurrentie hebben ervoor gezorgd dat sommige goedkope luchtvaartroutes zijn betaald, maar je kunt nog steeds vanuit veel grote steden naar Krakau vliegen met Ryanair en Easyjet, terwijl Wizzair naar het nabijgelegen Katowice vliegt. BA en LOT zijn ook actief. Een sneltrein verbindt Krakau met Warschau, terwijl onhandige rijtuigen uit het communistische tijdperk je, hoewel niet gehaast, naar Wroclaw, Poznan, Gdansk, Lodz en Lublin brengen (zie onze stadsgidsen over elk!). Terwijl internationale treindiensten ’s nachts naar Praag en Boedapest handig zijn voor backpackers op een grote rondreis door Oost-Europa. Lviv, over de grens in Oekraïne, is ook een treinrit verwijderd.

Nog meer…

Cracow Life is je one-stop-shop voor al je reisbehoeften, van restaurantrecensies tot hotelreserveringen – hun online evenementenlijsten verschijnen ook in limoengroene kaartvorm, dus haal een exemplaar in de stad. De gidsen City Spy en In Your Pocket zijn ook waardevol, en de Krakow Post heeft het laatste lokale en regionale nieuws. En, als een van onze favoriete steden, vind je hier nog veel meer artikelen over Krakau.

Boeken

De geweldige roman van Krakau is nog steeds niet geschreven (wat te maken kan hebben met de bedwelmende afleiding van het nachtleven van de stad), maar je kunt nog steeds in de Poolse groove komen door de vertaalde werken te lezen van grootheden als Gombrowicz, Isaac Bashevis Singer of Sienkiewicz. Cracow Life heeft hier meer boekaanbevelingen.

Op het scherm

Beroemde delen van de Oscar-winnende Schindler’s List werden opgenomen in zowel Kazimierz als Podgorze.

Soundtrack naar de stad

Krakau – Myslovitz en Marek Grechuta
Sluit je ogen – Smolik feat. Kasia Kurzawska
Kazimierz – Nigel Kennedy & Kroke
Soldier On – Vraag het niet aan Smingus
Drift Motion – Klassiekers uit de Nieuwe Eeuw
Bracka – Grzegorz Turnau

Stadskaart


Bekijk de stedentrip Krakau op een grotere kaart

We hebben Krakau geselecteerd als een van onze favoriete goedkope stedentrips en als een van Europa’s meest romantische bestemmingen. Bekijk de artikelen voor meer leuke suggesties of blader door al onze reisgidsen.