Vliegtickets naar Leipzig


Leipzig, geprezen als het ‘nieuwe Berlijn’ en ‘Hypezig’, is een post-industriële stad die bruist van creativiteit, van beeldende kunst tot ’s werelds grootste gothic-festival. Sasha Arms, auteur van gids Carl Goes Leipzig, doet verslag met pen en lens.

Leipzig is een voormalige industriestad van de Duitse Democratische Republiek (DDR). Wat minder mensen weten, is dat de Leipzigers een cruciale rol speelden bij de ineenstorting van het communisme in Oost-Europa. In oktober 1989 was er een groot openbaar gebed voor vrede in de St. Nicolaaskerk. Het leidde tot massale protesten tegen de Oost-Duitse regering en de volgende maand viel de Berlijnse Muur.

Weekendgids Leipzig
Hangen op de Sachsenbrueke in Clara-Zetkin Park

Na de val van de muur kende Leipzig een enorme bevolkingsafname, omdat de inwoners meer geld en welvaart zochten in het westen. Tegenwoordig is juist het tegenovergestelde waar. Vooral kunstenaars en ondernemers trekken massaal naar Leipzig, verleid door de overvloed aan ruimte, inspirerende oude industriële gebouwen en creatieve vrijheid die de stad biedt. Velen vergelijken het met de creatieve bewoning die Berlijn heeft meegemaakt, maar waar Berlijn nu door velen als ‘volgeboekt’ wordt gezien, heeft Leipzig nog steeds ruimte, lage kosten van levensonderhoud en een fel onafhankelijke geest.

Beste van de gebaande paden

Leipzig heeft een sterk muziek- en kunsterfgoed. Onder meer Johann Sebastian Bach woonde en werkte in de stad. Hij was een aantal jaren muziekdirecteur van de St. Thomaskerk (Thomaskirche), totdat hij daar in 1750 werd begraven. Als gevolg daarvan bezoeken muziekliefhebbers van over de hele wereld Leipzig alleen maar om deze kerk te bezoeken.

De Opera van Leipzig is een andere bijzonder opmerkelijke plek voor muziek en performancekunst. De Academie voor Beeldende Kunsten (Die Hochschule für Grafik und Buchkunst Leipzig) is wereldberoemd vanwege de kunstbeweging New Leipzig School. Hoewel het alleen mogelijk is om de school te bezoeken voor openbare tentoonstellingen (tenzij je een student bent), wonen enkele van de meest invloedrijke kunstenaars van de beweging, Neo Rauch en Rosa Loy – die overigens ook man en vrouw zijn – vandaag de dag nog steeds in Leipzig. Brad Pitt was een van de recentere beroemdheden die het werk van Neo Rauch kocht. Bezoek de Leipziger Baumwollspinnerei – een enorm kunstcomplex in een voormalige katoenspinnerij – om te ervaren waar hun kunstenaarsateliers zich tegenwoordig bevinden. Er zijn drie keer per jaar openbare galerijrondleidingen en verschillende ad-hocevenementen.

Reisgids Leipzig
Leipziger Baumwollspinnerei – ontdek kunst in een voormalige katoenspinnerij

Leipzig heeft niet veel hoge gebouwen, maar City-Hochhaus is de grootste en heeft bovenaan een uitkijkplatform.

Leipzig Hauptbahnhof – het treinstation van de stad – is qua vloeroppervlak het grootste treinstation ter wereld. Het heeft ook een winkelcentrum en een verrassend goede restaurantstrip. Gek genoeg houden de lokale bewoners ervan om in hun vrije tijd op het treinstation rond te hangen.

Het stadscentrum in het algemeen staat vol met prachtige geplaveide straatjes met schattige binnenplaatsen om in te duiken. De Leipzig Markt – het marktplein – staat hierbij centraal.

dingen om te doen in Leipzig Duitsland
Leipzig Markt wordt omgeven door geplaveide straatjes en schattige binnenplaatsen

Leipzigers houden ook van groene ruimte. Het Leipziger oeverbos (Leipziger Auwald) loopt rond en door de stad – het is mogelijk om alleen door de stad te reizen via parken en het bos.

Een ander geweldig uitzicht over de stad is te vinden op Fockeberg – een heuvel gemaakt van het puin van de Tweede Wereldoorlog.

De stad wordt ook omringd door prachtige meren – voormalige kolenmijnen die onder water kwamen te staan ​​en geweldige recreatiegebieden vormden. Als ze een halve kans krijgen, fietsen Leipzigers naar hun favoriete meer – Cospudener See – dat liefkozend ‘Cossi’ wordt genoemd.

Hipster-gids

Elk hoekje en gaatje in Leipzig heeft iets hips. De wijk Plagwitz in het westen van de stad barst van de creativiteit. Loop langs de Karl-Heine-Strasse voor een zelfgeleide graffiti-tour – kijk uit voor een echt Ilyushin 18-vliegtuig bovenop het Da Capo-gebouw.

Bekijk Kunstkraftwerk – een cultureel centrum in een voormalige gascentrale – en het eigenzinnige German Allotment Museum (Deutsches Kleingärtnermuseum), waar je ook een van de meest buiten de gebaande paden gelegen biertuinen van de stad tegenkomt.

hipstersgids voor Leipzig, Duitsland
Waar heb ik mijn Ilyushin 18 geparkeerd?

‘Karli’ – de naam van de lokale bevolking voor de wijk rond de Karl-Liebknecht-Strasse in het zuiden – is een andere hippe wijk. Ga naar die naTo voor sociaal-culturele evenementen en stop voor een kopje koffie bij röskant, waar ze ter plaatse hun eigen koffie branden. Feinkost is ook een must-stop; het heeft een rommelmarkt, culturele evenementen en een openluchtbioscoop.

Veel Leipzigers zeggen dat het oosten van de stad tegenwoordig de meest opkomende wijk is. Nog steeds een beetje ruw aan de randen, er zijn een aantal fantastische creatieve ondernemingen die moeten worden uitgezocht. Dit omvat The Japanese House (Das Japanische Haus) – een niet-commerciële ruimte voor subcultuur die alles organiseert, van tentoonstellingen tot gemeenschappelijke kookavonden.

In dezelfde geest is stadstuinieren een ander populair tijdverdrijf in de stad – zoals Annelinde – waar je vrijwilligerswerk kunt doen en eetevenementen kunt bijwonen.

Op zondag trekken de lokale bevolking naar het favoriete park van de stad: Clara-Zetkin Park. Muzikanten, artiesten en de vrijgevochten inwoners van de stad komen samen op de brug, Sachsenbrücke, waar spontane muziek en festiviteiten opduiken.

Ervaring & Evenementen

Leipzig zit boordevol culturele locaties met evenementenkalenders, variërend van alternatief tot mainstream. Bekijk UT Connewitz in een oude bioscoop en Moritzbastei, te vinden in de oude vestingwerken van de stad, voor een idee van de diversiteit aan evenementen in de buurt.

Leipzig heeft ook elk jaar een aantal jaarlijkse festivals die de stad transformeren. Het meest tot de verbeelding sprekende is Wave-Gotik-Treffen, ’s werelds grootste gothic festival. Het gevoel voor mode van de stad wordt zwart voor een lang weekend – er is van alles, van rondleidingen op begraafplaatsen tot gotische operavoorstellingen.

Leipzig-festivals
De elegante kant van Wave-Gotic Treffen (Foto door Susi Maier voor Leipzig.travel).

Het documentairefestival DOK Leipzig en Designers’ Open zijn ook populaire jaarlijkse evenementen onder de creatieve gemeenschap. Fuckup Nights Leipzig, in co-working space Basislager, is een grappig maandelijks evenement waar ondernemers vertellen over hun ervaringen met mislukkingen.

Jazzliefhebbers zullen genieten van het Jazztage-festival, terwijl klassieke openluchtconcerten van het Gewandhaus in het Rosental-park ook geweldige evenementen zijn.

En natuurlijk organiseert de stad een fantastische kerstmarkt – die dateert uit 1458 en meer dan 250 kramen heeft. De grootste vrijstaande adventskalender ter wereld is ook elk jaar op de markt te vinden.

Pillow talk

De hotelwereld van Leipzig zit vol met de eigenaardigheden van de bredere creatieve gemeenschap. Aan het gekkere einde van het spectrum Hotel Paris Syndrom en Hotel Volksboutique. Dit zijn twee speelse hotelkamers in kunstwerken in het Museum voor Hedendaagse Kunst Leipzig (Galerie für Zeitgenössische Kunst Leipzig, GfZK), van boven naar beneden ontworpen door kunstenaars. Voor een gevoel van de voormalige kraakcultuur van Leipzig, is Ost-Apotheke een deels hostel, deels artistiek hotel waar ook een eclectische groep creatievelingen van de stad woont.

Iets conventioneler is Arthotel ANA Symphonie, een zeer mooi en designbewust hotel op een toplocatie in het stadscentrum. Aan de bovenkant van het spectrum bevindt zich INNSIDE Leipzig van Meliá, dat een meer gepolijste stijl van hip biedt.

Vind het bovenstaande en nog veel meer opties op Booking.com, waar u hotels kunt filteren op classificatie en locatie om het ideale verblijf voor uw weekendje weg in Leipzig te vinden.

Eten

Er is in Leipzig geen gebrek aan eetgelegenheden voor elke gelegenheid. Het is met name uitgeroepen tot een van de beste steden voor veganistisch eten in Duitsland. Het populairste veganistische restaurant in de stad is Zest, dat een seizoensgebonden menu biedt met echt inventieve smaken. Overal in de stad kom je biologische of ‘bio’ eettentjes tegen. Ga voor het beste biologische ijs naar TONIS.

Elders is het mogelijk om de wereld rond te reizen als het gaat om gerechten in Leipzig. De inwoners van Leipzig waarderen vooral ZCHẢCÁ voor sushi, Chinabrenner voor Chinees en Salon Casablanca voor Marokkaans eten. Brothers Cafe & Bäckerei is een gerespecteerde Turkse bakkerij in het oosten van de stad met een dagelijks lunchmenu. Münsters is een vaste favoriet voor Duitse gerechten en een traditionele biertuin.

Stadsreisgids Leipzig
De wijk Karli is een geweldige plek om achterover te leunen

Een typisch Leipziger tijdverdrijf is om zoveel mogelijk maanden van het jaar buiten op de stoep te zitten. Karli is hiervoor een bijzonder populaire wijk.

Binnenvallen

Het Beierse treinstation – een oud spoorwegstation annex bar – is de plek voor traditioneel Leipzig-gosebier, een zuur bier dat sinds de 18e eeuw in de stad wordt gebrouwen.

Aan de moderne kant van het spectrum is Imperii een cocktailbar met ongelooflijk inventieve brouwsels, drinkbekers en cocktailtheater. Er zijn zelfs berichten dat er een man is die verantwoordelijk is voor het maken van de rook die rond bepaalde cocktails wordt gepompt terwijl ze worden geserveerd.

nachtleven van leipzig
De uitnodigende benadering van Conne Island

Voor een avondje uit is Conne Island een van de topplekken voor subcultuur. Muziekevenementen vinden het hele jaar door plaats, waarvan er vele uitmonden in de afgelegen groene ruimte bij de locatie. Leipzig staat ook bekend om elektronische muziek en getalenteerde dj’s. Probeer Institut fuer Zukunft (IfZ), Distillery en Tanzcafé Ilses Erika, om er maar een paar te noemen.

Het is niet ongebruikelijk dat er spontane en privé-optredens plaatsvinden in de stad. Houd posters, flyers en op Facebook in de gaten als je geïnteresseerd bent in het nachtleven in de menigte.

Er geraken

Leipzig/Halle Airport (LEJ) is een kleine luchthaven waar een aantal luchtvaartmaatschappijen op vliegen. Het beste van alles is dat het een gemakkelijke treinreis van 15 minuten is naar het centrum van Leipzig. Berlijn ligt op iets meer dan 160 kilometer afstand, dus het is ook niet moeilijk om naar de Duitse hoofdstad te vliegen en in ongeveer een uur de hogesnelheidstrein (ICE) naar Leipzig te nemen. Leipzig zelf verkennen kan ook niet eenvoudiger. Doe zoals de Leipzigers doen en fiets overal – nextbike Leipzig is het stadsfietsschema – je bent binnen een half uur van de ene kant van de stad naar de andere. Of spring in en uit de trams.

Nog meer…

Kijk op Kreuzer (website en magazine) en LeipGlo voor diverse Leipzig tips en events. Het toeristenbureau van de regio Leipzig biedt ook een bron van kennis.

Boeken

Nou, het zou vreemd zijn om mijn stadsgidsboek niet te noemen dat net is uitgekomen: Carl Goes Leipzig. Het boek neemt een kijkje in de stad met acht diepte-interviews met stadsbewoners, van kunstenaar Rosa Loy en choreograaf Heike Hennig tot architect Noriko Minkus en Spreadshirt-ondernemer Hugo Smoter. Over Leipzig is nog niet veel geschreven – de enige andere up-to-date bronnen van geschreven materiaal komen uit de regio Leipzig.

Op het scherm

Zoals we droomden (2015) kreeg goede recensies in de pers voor zijn afbeelding van Leipzig net nadat de muur viel. Het is een coming-of-age-drama waarin een groep tienerjongens probeert uit te vinden hoe ze hun hervonden vrijheid kunnen gebruiken. Katze im Sack (2005) is blijkbaar een ‘romantische film voor wie niet van romantische films houdt’, die zich afspeelde in Leipzig en vertoond werd op het filmfestival Berlinale. De luchthavenstrijd in Captain America: Burgeroorlog werd gefilmd in Leipzig/Halle Airport.

Soundtrack naar de stad

Leipzig – Balthazar
Niemand weet het – Pieter Piek
Lucht – Johann Sebastian Bach
Ik hou van Leipzig – Vliegtuig

Video-inspiratie

Blijf Urban Travel Blog lezen voor meer reisberichten over Duitsland, of bekijk onze volledige reeks aanbevelingen voor weekenduitstapjes.