Vliegtickets naar Ljubljana


Ljubljana, een kleine en mooie stad met een verrassend forse culturele stoot, is even lonend als moeilijk uit te spreken. Lokale journalist John Bills zingt de lof van deze stad aan de rivier…

Zo nu en dan is het belangrijk om het verblindend voor de hand liggende te vermelden, anders wordt het niet gewaardeerd, dus we zullen dit zo snel mogelijk uit de weg ruimen: Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië, is klein. Met ongeveer 275.000 inwoners is dit verrassende stadje even groot als Straatsburg, Sunderland of Münster, en zou het de 15e grootste stad van het Verenigd Koninkrijk zijn als het daar zou liggen. Toch is een van de oudste clichés die de wereld ooit heeft gekend, dat goede dingen in kleine verpakkingen komen, en Ljubljana een ‘goede zaak’ noemen is een slechte dienst bewijzen. Deze plek is levendig, het is levendig en het bruist van de activiteiten en tegelijkertijd heerlijk traag. Het beste van alles is dat het objectief (ja, objectief) een van de mooiste hoofdsteden van het Europese continent is.

Klein en mooi... dat is Ljubljana!
Klein en mooi… dat is Ljubljana!

Ljubljana komt ook met tweeduizend jaar geschiedenis (de relatieve jeugd van Slovenië als onafhankelijk land logenstraffend – het werd uiteindelijk onafhankelijk in 1991). Gedurende de afgelopen twee millennia stond Ljubljana onder controle van – in willekeurige volgorde – de Romeinen, de Habsburgers, de Hunnen en de communistische Joegoslaven. Ljubljana (en Slovenië als geheel) wordt inderdaad vaak op één hoop gegooid met routes die gericht zijn op het voormalige Joegoslavië, maar de 70 jaar Joegoslavische geschiedenis van Slovenië valt in het niet bij de 640 die onder Habsburgse heerschappij werden doorgebracht. Vergis je niet; Ljubljana is meer Wenen dan Varaždin, meer Salzburg dan Sarajevo, de Germaanse wereld met een Slavisch tintje.

Beste van de gebaande paden

Ondanks zijn relatieve ‘onontdekte’ status, heeft Ljubljana een groot aantal bezienswaardigheden en attracties die samen een benijdenswaardig toeristisch parcours vormen van ‘must-see’ plekken. Het kasteel van Ljubljana is onmogelijk te vermijden, het ligt dramatisch boven de stad en is zichtbaar vanaf alle plekken in het stadscentrum. Een aardbeving beschadigde het kasteel in de 16e eeuw en als zodanig dateert het huidige uiterlijk uit die periode, maar de panoramische uitzichten die men aantreft, maken het verlies van historisch belang meer dan goed.

Panoramisch uitzicht vanaf het kasteel...
Panoramisch uitzicht vanaf het kasteel…

Verder weg en Ljubljana’s longen zijn te vinden in het uitgestrekte, uitgestrekte Tivoli Park, de thuisbasis van het gelijknamige herenhuis, fototentoonstellingen en talloze groepen jonge yogateams. Bij zowel het kasteel als het park vind je filialen van de charmante bibliotheken van de stad Under The Treetops (zoals gerapporteerd door Urban Travel Blog).

Een van de meest opvallende elementen van Ljubljana is de gratie van de architectuur, een feit dat des te indrukwekkender is als je ontdekt dat het meestal het werk van één man is. Die kerel was Jože Plečnik, en een hele reeks van Ljubljana’s meest fotogenieke plekken werden opgeroepen uit de verbeelding van dit besnorde genie. Plečnik ontwierp echter niet de meest iconische brug van de stad. Zmajski Most (Dragon Bridge) is versierd met vier behoorlijk intimiderende draken, en ongeacht het tijdstip van de dag zul je zeker een aantal mensen zien poseren voor foto’s naast de beesten (of zelfs bovenop hen, hoewel we niet raad dat niet echt aan).

Zoals met veel andere steden in Midden-Europa, is de oude binnenstad van Ljubljana een groot aantal smalle straatjes en elegante pleinen die erom vragen om door en rond te slenteren. Het is hier dat Ljubljana’s gebrek aan omvang naar voren komt, aangezien al snel de behoefte om te verkennen afneemt en je onvermijdelijk in een bar aan de rivier terechtkomt die wegglijdt in het inactieve ritme van de stad.

Hipster-gids

Ljubljana is waarschijnlijk uniek als het gaat om zijn alternatieve plekken, aangezien het onbetwistbare alternatieve mekka in de stad ook de meest populaire ontmoetingsplaats is, terwijl het zijn rustige status onder de radar behoudt. Weet u niet zeker hoe dit mogelijk is? Ga naar Metelkova en ontdek het. Een stad in een stad. Metelkova ligt op de plek van de voormalige Joegoslavische legerkazerne en dreigde gesloopt te worden toen de onafhankelijkheid in 1991 aanbrak. Een gemeenschap van kunstenaars/krakers zorgde ervoor dat dit niet gebeurde, en nu is het een uitgestrekt complex van bars, clubs , galerieën, musea, klimrekken en graffiti, vol met enkele ‘alternatieve’ toiletten die niet meer zijn dan een muur om tegen te pissen. Ironisch genoeg, omdat het een van de meest succesvolle plekken in de stad is, is het vernoemd naar de 19e-eeuwse katholieke kerel Franc Metelko, die probeerde het Sloveense alfabet te hervormen maar uiteindelijk faalde. Om een ​​echt voorproefje te krijgen van wat er gebeurt tijdens een nacht in Metelkovo, bekijk ons ​​verslag uit de eerste hand!

Metelkova is de alternatieve cultuur / drinkplaats van de stad...
Metelkova is de alternatieve cultuur/drinkplaats van de stad…

Degenen die op zoek zijn naar een alternatief voor het alternatief zullen ook niet teleurgesteld zijn, want de voormalige fietsenfabriek Rog heeft de Metelkova-mantel met aplomb ter hand genomen. Tovarna Rog, geopend in 2006, is een ander cultureel en sociaal centrum in de stad, perfect voor degenen die (ten onrechte) beweren dat Metelkova nu ’te mainstream’ is. Als je full hipster wilt gaan en de Rog-fabriek wilt bezoeken op een Rog-fiets, vraag het dan vriendelijk aan Tevs van Watermelon Tours en hij kan een vintage set wielen voor je uitgraven …

Ervaring & Evenementen

U zult geen voetgangersvriendelijkere hoofdstad vinden dan deze, maar voor degenen die niet zo van wandelen houden, zijn er tal van andere manieren om Ljubljana te zien. De rivier de Ljubljanica (een van de zeven namen voor deze lome waterweg) kronkelt door het centrum van de stad en er zijn verschillende boottochten beschikbaar. We zijn natuurlijk een beetje onverschrokkener dan dat, dus besloten we de rivier te ervaren via staand peddelen, en dat is precies wat de naam doet vermoeden. Bananaway is het bedrijf achter dit innovatieve sightseeing-initiatief.

Ljubljana heeft ook een fijne selectie van culinaire tours aangeboden, niemand beter dan het heerlijke Ljubljananjam. Je zult niet veel meer trotse en gepassioneerde mensen vinden dan de verrukkelijke Iva (die de rondleidingen en het bedrijf alleen leidt), en het enige negatieve dat ik kan opbrengen is dat het toekomstige voedseltours voor je zou kunnen verpesten.

Er hangt altijd een festivalsfeer bij Open Kitchen
Er hangt altijd een festivalsfeer bij Open Kitchen

Het voedselthema gaat verder met Odprta Kuhna (Open Keuken), een wekelijks evenement dat elke vrijdag tussen maart en oktober plaatsvindt en waarbij de beste restaurants van het land neerdalen op het Pogačarjev-plein in een sociaal-gastronomisch spektakel. Als het culturele centrum van Slovenië gaat er geen maand voorbij zonder dat een stadsbreed evenement Ljubljana overneemt, met alles van jazz tot straattheater tot design. Het straattheaterfestival Ana Desetnica is misschien wel het mooiste van Ljubljana, hoewel de twee belangrijkste wijnroutes (juni en november) die door de stad sluipen daar misschien iets over te zeggen hebben.

Pillow talk

Ljubljana past bij een moderne Europese hoofdstad en heeft accommodatie-opties voor iedereen, of je nu op zoek bent naar een vijfsterrenbusinesssuite of een goedkoop stapelbed in een slaapzaal in een hostel. Voor degenen die willen spetteren, springt één gebouw eruit, vooral ’s avonds. Het ongeveer 60 meter hoge Plaza Hotel-gebouw in BTC City (de winkelwereld van Ljubljana) is het architecturale equivalent van Marmite, waarvan de meesten er helemaal verliefd op zijn of er walgen van. Ljubljana is echter een nuchtere stad in hart en nieren, en als zodanig zijn er ook een aantal fijne hostels en appartementen beschikbaar. Hostel Celica ligt in Metelkova en krijgt veel lof, maar H2ostel ligt centraler en wordt geleverd met een aantal van de vriendelijkste medewerkers van de stad. Aan de kant van het appartement zijn Kollmann of Old Town de uitblinkers.

Eten

We hebben het even gehad over de gastronomie van Ljubljana en de afgelopen jaren is er echt initiatief getoond in marketing en reclame voor de gevarieerde keuken van Slovenië. Ljubljana is ook de thuisbasis van een groot aantal maatschappelijk verantwoorde bedrijven, en twee van mijn favoriete restaurants in de stad vallen in deze categorie. Gostilna Dela combineert uitstekend en gevarieerd eten met een volledig gerecycled interieur en sociaal bewuste arbeidsvoorwaarden, terwijl Druga vioola traditionele Sloveense gerechten biedt, geserveerd door personeel met verschillende handicaps. Ten slotte, hoewel het op geen enkele manier lokaal of traditioneel is, is Skuhna een van de meest unieke eetstops in de stad, met de nadruk op migrantenkeuken, gekookt door mensen van over de hele wereld die zich in Slovenië hebben bevonden.

Binnenvallen

Hoewel Metelkova en Tovarna Rog misschien tot diep in de nacht feesten, is het simpele feit dat Ljubljana over het algemeen geen luidruchtige hoofdstad van het nachtleven is. Het stadscentrum heeft enorm veel uitstekende bars en cafés langs de rivier, maar je zult hier ’s avonds niet veel meer zien dan mensen die genieten van een drankje en een leuke babbel. Pritličje is hier een beetje een anomalie, naast het stadhuis en met schijnbaar elke avond van de week livemuziek en dj’s. Aan de drinkkant maakt Slovenië (net als de rest van Europa) een revolutie op het gebied van ambachtelijk bier door, en enkele coole lokale plekken om een ​​pint te drinken zijn Tozd, Prulcek en Daktari. Let vooral op de brouwsels Human Fish, Pelicon en Mali Grad.

Het charismatische interieur van Daktari bar
Het charismatische interieur van Daktari bar

Erheen en in de buurt

Ljubljana is net zo centraal Europa als maar kan, en als zodanig is het opmerkelijk gemakkelijk te bereiken, ongeacht je vervoerswijze. Talloze goedkope luchtvaartmaatschappijen vliegen naar de luchthaven Jože Pučnik van de stad (waaronder WizzAir en Easy Jet), waarbij Adria Airways de nationale luchtvaartmaatschappij is. De trein- en busstations van Ljubljana zijn centraal gelegen en tegenover elkaar, met dagelijkse verbindingen naar naburige hoofdsteden zoals Belgrado, Zagreb en Wenen, evenals snelle verbindingen naar Venetië, München en meer. Een particulier bedrijf dat goedkope gedeelde transfers aanbiedt vanaf alle bovengenoemde luchthavens is Go Opti. Als je eenmaal in Lublana bent (zoals de lokale bevolking het noemt), zijn je voeten alles wat je nodig hebt om je te verplaatsen.

Nog meer…

De officiële toeristische trekpleister van de stad is Visit Ljubljana en heeft veel te bieden, van evenementen tot verhalen tot snelle uitstapjes door de hoofdstad. Het merk In Your Pocket is vooral sterk in de stad en je zult moeite hebben om een ​​completere bron te vinden. De website van de stad Ljubljana is handig voor wie op zoek is naar meer formele informatie. Voor een aantrekkelijke en leuke gids met tips van zes professionele reisbloggers ga je naar The Travel Mob.

Boeken

Vanwege het kleine formaat is er niet veel drukwerk gericht op de stad, met de Ljubljana In Your Pocket-gids nog steeds de beste keuze in de stad. Hetzelfde team produceerde onlangs ook boeken voor Ljubljana en Slovenië als geheel. Lonely Planet en Rough Guides hebben in het verleden degelijke gidsen voor Slovenië gemaakt.

Op het scherm

Tijdens de Joegoslavische jaren nam de Sloveense cinema een achterbank in voor meer internationaal bewonderd werk uit Servië en Bosnië, maar in de jaren sinds de onafhankelijkheid heeft het iets van een wedergeboorte gezien. De kunst van het filmmaken in Slovenië is echter meer dan een eeuw oud, met Kekec! (1951), Kajmak in Marmelada (2003) en Kruh in Mleko (2001) een van de beste werken van het land.

Soundtrack naar de stad

Majda Sepe – Šuštarski Most
Jan Plestenjak – Ona Sanji o Ljubljani
Majda Sepe – Ljubljanske ulice
Slavko Avsenik – Na Golicic
Laibach – Leven is leven

Video-inspiratie

We hebben Ljubljana geselecteerd als een van onze aanbevolen budgetreizen in het buitenland en als een van de meest romantische steden van Europa. Voor nog meer verhalen en tips over de Sloveense hoofdstad kun je hier terecht.