Vliegtickets naar Lodz


Ooit denigrerend het Manchester van Polen genoemd, ondergaat de op twee na grootste stad van het land een enorme facelift, meer in overeenstemming met zijn andere bijnaam ‘HollyLodz’. Stuart Wilson onthult de sterren van de show…

Een ontspannen wandeling langs de Piotrkowska-straat – de belangrijkste verkeersader die door het hart van Lodz loopt – draait helemaal om het maximaliseren van de grote geneugten van het leven: winkelen, eten en drinken. En met de nieuw aangelegde biertuinen in de straat, kan men nu buiten genieten terwijl de wereld en de serveersters zich eromheen bewegen. Degenen die te lui zijn om over deze boulevard te lopen, kunnen in plaats daarvan kiezen voor de beroemde riksja’s van de stad, die, in een perfecte symbiotische relatie met deze schijnbaar eindeloze hoofdstraat, hun passagiers van en naar de ontelbare verfrissingen brengen tot aan Liberty Square (Plac Wolnosci), elegant voorgezeten door het standbeeld van generaal Tadeusz Kościuszko, de nationale held van Polen. Geen wonder dat onze Piotrkowskastraat een cultstatus heeft in Polen!

Zonnige gevel op Piotrkowska
Zonnige gevel op Piotrkowska

Lodz begon pas uit te breiden tijdens de industriële boom in het midden van de 19e eeuw, waardoor een elegante, internationale stad ontstond en meer dan een groot aantal welvarende pioniers. Maar de 45 jaar communisme, die hard op de hielen van de Tweede Wereldoorlog kwam, voelde als een stoptrein naar nergens, omdat de stad in haar sluimering mocht afbrokkelen. Sinds 1990 hebben stadsrenovatieplannen en buitenlandse investeringen echter geleid tot een renaissance van Lodz – en er zijn verschillende nieuwe architecturale projecten in ontwikkeling die het stadscentrum radicaal zullen transformeren. Het juweel in de kroon zal zijn als Lodz in 2016 de Culturele Hoofdstad van Europa wordt toegekend, en met zijn beroemde filmschool (dezelfde die Wajda, Kieslowski en Polanski heeft voortgebracht), culturele ruimtes en kunstgalerijen zal de titel welverdiend zijn. ECC of niet, de moderne Lodz-ontdekkingsreiziger zal zeker worden verleid door de alchemistische combinatie van industrieel gruis en cultureel goudstof, wat zorgt voor een vriendelijke en betoverende sfeervolle stad.

Beste van de gebaande paden

Kom op gang in Piotrkowska – een van Europa’s langste winkelstraten – waar elegante gebouwen waken over de dagelijkse festiviteiten en, aan weerszijden ontluikend, hele straten in een straat zijn. (In deze zijstraatjes en binnenplaatsen vind je inderdaad veel van de koelere cafés en bars – zoals Jazzga, Lodz Kaliska Pub en Sto Jeden).

Zeg geel tegen Manufaktura
Zeg geel tegen Manufaktura

Het was niet meer dan logisch dat het industriële landschap van Lodz in zijn voordeel werd herwerkt in plaats van uit het geheugen te worden platgewalst, en dat was zeker het geval met Manufaktura, de nieuwste toevoeging aan het weefsel van de stad. Een winkel-, bioscoop-, vrijetijds- en kunstcomplex dat erin is geslaagd het oude met het nieuwe te combineren, de rode bakstenen fabriek (beroemd in Wajda’s film Het beloofde land) heersen nu over een plein met dansende fonteinen, zomerkorfbal en winterschaatsen – je kunt zelfs rotsklimmen! Twee nieuwe projecten die in hetzelfde ethos worden ontwikkeld, zijn het filmstudio-come-cultureel-centrum van David Lynch en de EC1-ontwikkeling, die een kunst- en cultuurzone, een wetenschapszone en een nieuw metrostation zal omvatten.

Naast Manufaktura ligt het Poznanski-paleis, het meest elegante landhuis van Lodz. Het is excentriek van stijl en herbergt het geschiedenismuseum van de stad Lodz en er worden regelmatig concerten en banketten gehouden. Bezoek voor iets meer eigentijds de MS2 moderne kunstgalerie – naar mijn mening de beste in Polen. De zustergalerij bevindt zich aan de Gdanska-straat en bevindt zich in een van de paleizen die de industrieel Izrael Poznanski voor zijn kinderen bouwde.

Hipster-gids

Lodz’ alternatieve schat nummer één is het maffe Inner Tube Museum, gelegen onder Plac Wolnica (Vrijheidsplein) in het gerenoveerde rioleringssysteem. Dit ondergrondse reservoir, met zijn netwerk van tunnels, werd gebouwd in de jaren 1920, vergeten en onlangs herontdekt en opengesteld voor het publiek. Ondertussen, voor degenen die vastbesloten zijn om HollyLodz’ filmerfgoed te verkennen, ga naar Charlie Cinema – een hit bij het arthouse-publiek, waar je misschien zelfs een avond met studentenfilms van het nageslacht van de beroemde filmschool van de stad kunt meemaken. Het Museum of Cinematography ligt tegenover de filmschool en als je eenmaal door de tentoonstellingen hebt gesuisd, kun je proberen binnen te sluipen om rond te kijken.

Sneeuwrust voor de deugdzamen
Sneeuwrust voor de deugdzamen

Lodz is goed begroeid met groen en het grootste park, Park Zdrowie, bevat een dierentuin, kermis, de Botanische Tuinen en een paar biertuinen – een leuke plek om te ontsnappen aan de drukte van de stad. Fijnproevers willen misschien Green Market/Hala Targowa bezoeken, waar de lokale bevolking de beste rookworst, pierogi, augurken en brood krijgt – een ander stukje van het echte Lodz-leven.

Het joodse erfgoed van Lodz is bekend. Tragisch genoeg is er niet veel meer over, maar de overwoekerde sfeervolle Joodse begraafplaats van de stad, gelegen aan de rand van wat ooit het getto van Litzmannstadt was, is de grootste van Europa. Vlakbij is het Radagast holaucast-monument, een angstaanjagende reconstructie van het station dat werd gebruikt voor Joods vervoer. Lodz heeft echter wel een van de meest actieve Joodse gemeenschappen in Polen, gebaseerd op de functionerende synagoge op ul. Pomorska.

Ervaring & Evenementen

De straten aan weerszijden van Piotrkowska voelen aan alsof ze de afgelopen 100 jaar nauwelijks zijn veranderd – dit is het industriële klimaat waarvoor Lodz berucht is en dat bijzonder charmant kan zijn in de schemering. Al is het eerder voor de flaneur dan voor de typische toerist. Het fabrieksklimaat van Lodz kan ook worden ervaren met een bezoek aan Księży Młyn, een speciaal gebouwde 19e-eeuwse woonwijk gebouwd voor de arbeiders in de tegenoverliggende Scheibler-fabriek, die nu wordt verbouwd tot luxe loft-appartementen.

Klaxons klinken af ​​bij Pepsi Vena
Klaxons klinken af ​​bij Pepsi Vena

Andere geweldige manieren om de stad te ervaren zijn onder meer een warm biertje voor een knapperend vuur in het berghutrestaurant Bacówka u Józka op de helling van Rudzka Gora, de kunstmatige heuvel van Lodz in het zuiden; een uitstapje naar de vlooienmarkt op zondagochtend op ul. Andrzejewski (tussen Lodowa en Puszkina), in het stadsdeel Widzew; of, als de tijd het toelaat, een middag op de fiets in het Łagiewniki City Forest waar urenlang fietsen kan worden gevolgd door een verkoelend bad in een minimeer of weggespoeld met een pint naast een struisvogelboerderij.

Plus Camerimage is waarschijnlijk het meest bekende festival van Lodz, terwijl het Festival van de Dialoog van Vier Culturen de Pools/Joodse/Duitse/Russische mix viert die hier ooit leefde, door middel van muziek, theater en kunst.

Pillow talk

De afgelopen vijf jaar zijn er uitzonderlijk goede hotels ontstaan ​​en rechtstreekse Ryanair-vluchten vanuit Stansted maken van Lodz een nieuw avontuur voor toeristen die op zoek zijn naar een voorproefje van het Poolse leven. Een paar topkeuzes zijn het Andels Hotel, met een zwembad op het dak met uitzicht op Manufaktura, en Hotel Savoy, dat veel waar voor uw geld biedt. Lodz is niet groot in hostels, maar voor een budgetoptie probeer Szkolne Schronisko Młodzieżowe op ul. Legioen. De Joodse gemeenschap van Lodz heeft haar eigen pension op Pomorska 18. Guesthouse “Linat Orchim” is een andere aanbevolen keuze, gelegen naast de actieve synagoge van Lodz en het Joodse gemeenschapscentrum en café (Cafe Tuwim).

Eten

Nostalgisch dineren bij Anatewka
Nostalgisch dineren bij Anatewka

Hoewel sommige schatten van Lodz verborgen kunnen zijn, is het niet nodig om de straten af ​​te speuren op zoek naar lekker eten! De beste restaurants bevinden zich allemaal rond Piotrkowska of in het Manufaktura-complex. Enkele van de elegantere plaatsen van de stad zijn Karczma u Chochoła, waar enorme porties traditionele Poolse gerechten worden geserveerd, waaronder porties wild zwijn, Ganesh, een superieur curryhuis, en Varoska, een zeer populaire Hongaarse optie waar u van tevoren moet reserveren voor de weekend. Ook de moeite waard om te smullen is de kip in honing- en gembersaus in het Joodse restaurant Anatewka, en de overheerlijke pizza bij Pizzeria Incentro, aanbevolen door de beste Poolse voedselcriticus.

Binnenvallen

De coole kids van Kaliska poseren
De coole kids van Kaliska poseren

De Lodz Kaliska Pub is zo goed dat het twee keer genoemd moet worden. Het staat vol met met kunst versierde muren, frequente livemuziekshows en een babbelend publiek van de filmschool. (Het succes van Kaliska leidde tot de opening van een zusterbar in Krakau, even verleidelijk qua inrichting). Een ander no-nonsense, fris ontworpen café is Freedom Coffee and Bar met een zomerterras en uitzicht op Plac Wolnosci, terwijl Pub Peron 6 livemuziek en 35 soorten bier heeft. Voor iets wilders organiseert Bagdad Cafe populaire reggae-, soul- en electro-feesten, terwijl je je kunt verdiepen in de homoscene van de stad door langs te gaan bij Narraganset.

Er geraken

Lodz ligt bijna precies in het centrum van Polen en is een goede uitvalsbasis voor het ontdekken van plaatsen als Czestochowa of een dagtocht naar Warschau. Er is een zeer comfortabele hogesnelheidstrein naar Warschau die 1,5 uur duurt en Ryanair vliegt regelmatig naar verschillende Britse luchthavens, waaronder Stansted Londen. Jetair vliegt naar Warschau en Wenen.

Nog meer…

Kijk voor meer Lodz-goedheid op de Lodz City Guide-blog, de officiële website of Lodz4you. Use It is de best downloadbare kaart, met vermakelijke teksten van Cool Kids of Death-bandlid Kuba Wandachowicz.

Harde kopie en zilveren scherm

Een van Polen’s grootste dichters, Julian Tuwim, kwam uit Lodz en zijn dichtbundel “Poolse bloemen” is een klassieker. Hij is vereeuwigd op Piotrkowska met een bronzen beeld met glanzende neus. De gebroeders Ashkenazi (1937) is een roman van Israel Joshua Singer (broer van Isaac Bashevis Singer, winnaar van de Nobelprijs voor literatuur 1978). Ondertussen Wladyslaw Reymont’s Het beloofde land (1899) brengt de destructieve aard van het kapitalisme in kaart via de vriendschappen en het verraad van drie industriële ondernemers – een Pool, Duitser en Jood. Wajda ging verder met het maken van de film in 1975. Ten slotte schoot David Lynch veel van Inland Empire in Lodz – een stad waar hij verliefd op werd na een bezoek in 2000 voor het Camerimage Festival.

Soundtrack naar de stad

Afterparty – Cool Kids of Death
Po drodze do Nieba – OSTR
Nocturne Op.9 No.2 – Chopin (gespeeld door Artur Rubinstein)
Lied van het getto van Lodz – Brave Old World
Izrael Poznanski – Psychocukier

Feature foto door Marco Crupi.