Vliegtickets naar Luxemburg


Vaak overschaduwd door zijn grotere en meer illustere buren, ontdekt Sasha Arms dat je voor een mooi uiterlijk en luxe niet ver mis kunt gaan met de stad Luxemburg. Ontdek haar toptips voor een stedentrip…

Klein, pittoresk en verbluffend geïnternationaliseerd, zo zou je Luxemburg moeten samenvatten als je woorden tekort kwam.

Als stichtend lid van de Europese Unie, maken de oude wijken en vestingwerken van de stad Luxemburg een UNESCO-werelderfgoedstad, en ontving het de onderscheiding Culturele Hoofdstad van Europa in 2007. Globalisme staat centraal in de levendigheid van het land – actuele cijfers schat het aandeel buitenlandse ingezetenen op 43%, met de verwachting dat de internationale inwoners de komende tien jaar zullen blijven groeien en het aantal Luxemburgers zullen overtreffen (STATEC, Luxemburgs Instituut voor de Statistiek).

Hoe krijg je een goed afgerond beeld van Luxemburg
Hoe krijg je een goed afgerond beeld van Luxemburg

Het is ook niet onbelangrijk om te vermelden dat de natie met een afmeting van slechts 51 bij 32 mijl (een ijsberg ter grootte van Luxemburg brak vorig jaar weg van Antarctica) en een bevolking van iets meer dan 500.000, ook een nogal rijk klein land is. Het staat op de 24e plaats op de VN-index voor menselijke ontwikkeling en heeft ook ’s werelds hoogste inkomen per hoofd van de bevolking. Je zult de rijkdom op veel manieren opmerken, sommige subtiel (zoals de straten zonder zwerfvuil) en sommige overduidelijk (de overvloed aan superflitsende auto’s die geparkeerd staan ​​voor maximale zichtbaarheid op straat).

Het land en de stad Luxemburg zijn praktisch één; waar je ook bent in het land, de stad is goed bereikbaar. Inwoners van buurlanden maken zelfs het woon-werkverkeer naar Luxemburg. Samen met het steeds meer inherente internationalisme van het land, is het daarom niet verwonderlijk om te horen dat het land drie officiële talen heeft: Duits, Frans en Luxemburgs.

Met zoveel onderscheidingen en bezienswaardigheden onder de riem, moet je je afvragen waarom je Luxemburg als reisbestemming niet meer hoort. Misschien proberen degenen die het hebben ontdekt het geheim te houden…

Beste van de gebaande paden

Het briljante van een bezoeker in Luxemburg is dat je je niet echt een toerist voelt, gezien de kakofonie van talen die je hoort terwijl je ronddwaalt. Er is geen echt ’toeristisch pad’ dat reizigers zich verplicht voelen te vermijden, wat betekent dat iedereen zich meer op zijn gemak voelt bij het bezoeken van de meer voor de hand liggende bezienswaardigheden van het land.

Onder de bogen van de oude stad
Onder de bogen van de oude stad

Luxemburg is het enige overgebleven Groothertogdom ter wereld – het staatshoofd van het land is ZKH Groothertog Henri. Het Groothertogelijk Paleis is zijn officiële residentie en bevindt zich in het stadscentrum, aan een drukke winkelstraat (Rue du Marché aux Herbes) eigenlijk. De indrukwekkende en ongerepte residentie, verzorgd door een bewaker, is zeker een kijkje waard (vooral van het chocoladecafé – Chocolate Company Bonn – aan de overkant).

Om de hoek ligt Place Guillaume, de thuisbasis van het stadhuis met beelden van leeuwen, een standbeeld van groothertog Willem II en het VVV-kantoor. Ook de indrukwekkende zeventiende-eeuwse kathedraal Notre Dame ligt op een steenworp afstand. Als je er toevallig op woensdag- of zaterdagochtend bent, vang dan een glimp op van de Luxemburgers die handel drijven op de groente- en bloemenmarkt op ‘Knuedler’, een straat die langs Place Guillaume loopt. Place d’Armes – de ‘zitkamer’ van Luxemburg – is ook vlakbij – de autovrije weg staat in de zomer vol met terrasjes.

Veruit de meest pittoreske delen van de stad zijn de oude stad, de overblijfselen van het fort en de rivier (en voor een aantal prachtige afbeeldingen van het fort, bekijk onze Photo Story). De stad Luxemburg heeft een boven- en een benedenverdieping – je kunt een geplaveide straat vinden, of anders neem je een lift naar de Grund (lagere verdieping) vanaf het Fëschmaart-plein. De ingesloten paden zowel aan de boven- als onderkant van de lift voelen een beetje claustrofobisch en gespannen aan, maar de moeite waard voor de wandelingen langs de rivier en de bars/cafés onderaan.

Het is ook de moeite waard om de kasseien van de oude stad te verlaten voor het glanzende financiële district Kirchberg – het alter ego van Luxemburg. Het gebied heeft de hoogste concentratie van banken in Europa en is ook de thuisbasis van onder meer het Europees Hof van Justitie en de Europese Investeringsbank. Je moet het zien voor het contrast van de stad, maar als bankieren en hoogbouw niet jouw idee van plezier zijn, steek dan terug naar de oude stad via de Pont Grande Duchesse Charlotte – waarschijnlijk de meest majestueuze brug in de stad.

Hipster-gids

Als je meer van alternatieve attracties houdt, kun je je hart ophalen in Luxemburg. Om te beginnen is er het festival ‘Art on Cows’ dat elke zomer plaatsvindt. Hier wordt iedereen uitgenodigd om (modellen van) koeien te schilderen met hun eigen ontwerpen, hoewel de artistieke vrijheid breed is. Zolang het licht schijnt, is het festival een viering van het begin van de zomer.

Als je een goed oud debat in het Frans aangaat, ga dan naar de indrukwekkend gerenoveerde abdij van Neumünster. ‘Les Mardis de la Philo’ van de voormalige abdij is een informele bijeenkomst waar deelnemers discussiëren over filosofie en sociologie. Voor de minder vocale gasten organiseert de abdij ook theatervoorstellingen en live klassieke uitvoeringen, waarvan sommige buiten.

Vaar, kijk eens aan!
Vaar, kijk eens aan!

De meeste charme van Luxemburg ligt boven de grond, behalve de kazematten van het vorige fort. Ooit vormden ze een netwerk van dertien mijl van tunnels in de rots – je kunt naar binnen via de ingang op de Montée de Clausen.

Ervaring & Evenementen

Vreemd genoeg hebben de meer originele evenementen die Luxemburg te bieden heeft, betrekking op de kijk van Luxemburgers op extreme sporten. ‘The Night Run’ vindt elk jaar in juni plaats en doet wat het belooft. Meer dan 10.000 lopers kiezen ervoor om ’s nachts de hele marathon, een halve marathon of een mini-run (iets meer dan 4 km) te lopen. Het is echt heel mooi gedaan – de route is bij kaarslicht, met op de achtergrond gloeiende heteluchtballonnen in de lucht, en er zijn vuurspuwers, Bengaalse lichten en bands die de run begeleiden met livemuziek. Hoewel je natuurlijk het energieke ding zou kunnen doen en mee zou kunnen doen, zou niemand het je kwalijk nemen dat je in plaats daarvan naar de lopers van een van de Luxemburgse bars kijkt, of beter nog, je bij een lokale familie op straat voegt, waarvan bekend is dat ze hun sofa’s naar buiten brengen om een ​​comfortabel zijaanzicht van de ring te krijgen.

Nachten in glanzende lycra
Nachten in glanzende lycra

Een ander jaarlijks evenement dat de moeite waard is om uw bezoek mee te timen, is de dansende processie in het nabijgelegen stadje Echternach, die elke Pinksterdinsdag plaatsvindt. Een religieus middeleeuws evenement, waarbij wordt gedanst en gehuppeld door enkele van de Luxemburgse straten, eindigend bij het graf van St. Willibrord. Vooral goed voor hypochonders, zou de gebeurtenis dateren uit de veertiende eeuw om ziekte af te weren. Het heeft zelfs de status van UNESCO-werelderfgoed gekregen.

Pillow talk

Een geweldig middenklassehotel (voor Luxemburg) is Hôtel le Châtelet, op loopafstand van het stadscentrum van Luxemburg. Vooral overtuigend zijn de romantische buitenkant van het hotel, compleet met torentje, en het uitgebreide ontbijt dat bij de prijs is inbegrepen. Als je van grootsheid houdt en het budget maar al te graag verpest, dan moet het vijfsterrenhotel Le Royal zeker iets voor jou zijn. Het is centraal gelegen en heeft alle gebruikelijke toeters en bellen van een luxe hotel, plus een verleidelijke hamam. Als strak en boetiek meer jouw ding zijn, probeer dan Hotel Albert Premier. Het heeft maar veertien kamers, wat zorgt voor een intiem verblijf, maar het beste is de elegante Italiaanse garnituur vermengd met Britse boekenwijsheid (en veel boeken op de planken). Als je Luxemburg met een klein beetje wilt bezoeken en het je niet uitmaakt waar je verblijft in het land waar je verblijft (vergeet niet dat alles maar een ritje met de auto of bus verwijderd is), probeer dan de Youth Hostel in Wiltz (in het noorden van het land). Geweldig voor mensen met een voorliefde voor bergwandelingen, het hostel bevindt zich in een oude brouwerij op de top van een heuvel – hoewel je tegenwoordig helaas de heuvel af moet lopen om bier uit de supermarkt te kopen.

Eten

De wintertuin van Chiggeri
Een wintertuin in Chiggeri

De eetcultuur in Luxemburg varieert van geplette cafés op gemakkelijk te missen geplaveide straten in de stad, tot eetgelegenheden met Michelin-sterren vol met de Luxemburgse elite. Een absolute aanrader is Appayan – een restaurant in de woonkamer van een in India geboren zakenman. Gevonden in het Hollerich-gebied van de stad, opent deze zomer een buitenterras bij het restaurant / huis, en een tweegangenlunchbuffet kost slechts 10,50 euro. Chiggeri heeft een café, restaurant en ‘wintertuin’, elk met een eigen stijl van Marokkaanse en lantaarndekken tot (smaakvolle) houten garnituren. Het verwijst naar de eigenzinnige en minder gepolijste kant van de Luxemburgse smaak, en de shisha’s en wijnkaart zijn bijzonder geliefd. Voor typisch Luxemburgs eten ga je naar Mousel’s Cantine. Pas op – porties zijn enorm en erg vleesgericht. Luxemburgs eten is sterk geïnspireerd op de Franse en Duitse keuken en het nationale gerecht van Luxemburg is ‘judd mat gaardebounen’, gerookt varkensvlees in een romige saus, geserveerd met aardappelen en bonen. Tot slot, als je je Michelin-sterrenrestaurant-kers nog niet hebt gepoft, dan is er geen betere plek dan Luxemburg om dit te doen, waar je een keuze kunt maken uit meer dan tien Michelin-sterrenrestaurants (sommige meerdere). Probeer Clairefontaine in de stad Luxemburg voor Franse gerechten waar iedereen dol op is – ze maken vaak 8-gangen proefmenu’s voor een echte smaak van weelde.

Binnenvallen

Het nachtleven van Luxemburg varieert van de groezelige café- annex late-night-bar-opties, zo populair bij Europeanen, tot de witleren plekken die de elite, en wannabe elite, menigten aantrekken. Drankjes naar keuze zijn bier (Luxemburgse favorieten zijn Bofferding, Mousel en Diekirch) en champagne. Merk op dat je gemakkelijk weg kunt komen met champagne drinken in een groezelige café annex late-night-bar en bier in de witleren trefpunten. Ondanks de glimmende nieuwe bars, zoals Rock Box, die onlangs zijn ontstaan ​​aan de Rue Emile Mousel, is de place to be in Luxemburg nog steeds de oude stad. Urban trekt een hip, internationaal publiek. Het zit vaak stampvol, dus het kan zijn dat je je een weg naar binnen moet banen. El Compañero is de Latijnse bar in Luxemburg, maar het is niet beperkt tot alleen Spaanstalige klanten. Het is perfect als je van echte Latin-dansen houdt, of gewoon van de sfeer van een volgepakte mediterrane bar. Aan de andere kant van het spectrum staat Rockhal. Voor meer informatie over het nachtleven van de stad, ontdek wat er gebeurde toen Sasha One Blurry Night in de stad doorbracht…

Che-ke je buit bij El Companero
Che-ke je buit bij El Companero

Er geraken

De snelste en gemakkelijkste manier om naar Luxemburg te komen, is door rechtstreeks naar de luchthaven Luxemburg Findel te vliegen. Terwijl budgetmaatschappijen daar niet vliegen, kosten vluchten van andere luchtvaartmaatschappijen, waaronder de inheemse Luxair, de aarde niet. Als alternatief vliegen budgetmaatschappijen naar het nabijgelegen Frankfurt-Hahn en Saarbrucken in buurland Duitsland, of Charleroi in buurland België. Bussen gaan rechtstreeks van de luchthavens naar de stad Luxemburg.

Nog meer…

De website van het Luxembourg Tourist Office is altijd informatief en up-to-date, terwijl de blog ‘Bonjour Luxembourg’ nuttig kan zijn om ideeën en inspiratie op te doen over wat er in de stad gebeurt.

Boeken

Als u een reisgids mee wilt nemen, kunt u de Bradt-gids voor Luxemburg is de enige ‘mainstream’ reisgids die Luxemburg niet op één hoop gooit met een reisgids van zijn buurlanden. Voor een beetje een insider beeld van hoe het is om in Luxemburg te wonen, Het leven van een expat, Luxemburg en de witte roos door David Robinson zorgt voor een goede en ongecompliceerde lezing.

Soundtrack naar de stad

The Dislikes – Mijn profiel
De Luzembourg Klezmer Band – Prashinklekh
Elvis Costello – Luxemburg
Luxemburg – Sluiten bijgesneden