Vliegtickets naar Lyon


Een stad van trotse afkomst met verschillende jaloerse aanspraken op roem, het is hoog tijd dat toeristen stoppen met het overzien van de regionale hoofdstad van de Rhône-Alpes voor Parijs. Mandy Andritsi en Mateo Jaramillo Ortega gooien de bonen over Lyon

Licht, camera… Lyon! Dit is de stad waar de bioscoop werd geboren, toen de broers Auguste en Louis Lumière ’s werelds allereerste filmbezoekers de opdracht gaven om de 46 seconden durende documentaire te bekijken La Sortie de l’Usine Lumière à Lyon aan het einde van de 19e eeuw. Vandaag gaan de lichten verder met de wereldberoemde Fête des Lumièreseen vierdaags extravaganza waarbij de stad zelf het canvas wordt voor honderden elektromagnetische projecties en installaties, evenals het meer recent geopende Festival Lumière, het grote filmfestival van Lyon.

Rustig aan bij de rivier
Rustig aan bij de rivier

Natuurlijk begon de geschiedenis van de stad vóór celluloid: Lyon werd gesticht als de Romeinse kolonie Lugdunum in 43 voor Christus, en werd later de hoofdstad van Romeins Gallië. Door de eeuwen heen heeft de stad haar belang nooit verloren en bloeide ze op als handelscentrum, en meer recentelijk van industrie en bankwezen. Wandelen door het oude gedeelte van de stad – Vieux Lyon – is als het lezen van een Frans renaissancegeschiedenisboek, met als hoogtepunt van deze door UNESCO beschermde wijk de opmerkelijke basiliek van Notre-Dame de Fourvière, plaatselijk bekend als de omgekeerde olifant (u komt er wel uit).

Afgezien van cinema en ziet er goed uit, heeft Lyon nog een grote claim op roem. Zijn eten. Ooit beschreven als “de wereldhoofdstad van de gastronomie”, heeft de stad meer dan 4.000 restaurants en 14 Michelin-sterren – meer per hoofd van de bevolking dan waar dan ook in Frankrijk – waardoor het een mekka voor fijnproevers is, in een stad die anders grotendeels over het hoofd wordt gezien door het toerisme.

Beste van de gebaande paden

Met alles op loopafstand, kan het stadscentrum van Lyon in slechts twee of drie dagen te voet worden verkend. Trek gemakkelijke kleding aan, een paar hardloopschoenen en neem de metro of tram tot aan het station van Perrache. Vanaf daar kunt u uw rondleiding door de stad beginnen. Ga in noordelijke richting naar de Rue Victor Hugo en loop omhoog naar het plein van Bellecour, een van de grootste open pleinen van Europa en het derde grootste van Frankrijk. Loop naar de rivier de Saône en als je eenmaal aan de oever van de rivier bent, neem je de Passerelle Saint-Georges, een kleine rode voetgangersbrug die je naar het mooiste, kleurrijkste en klaar om gefotografeerde landschap van de stad brengt: Vieux Lyon.

Musée des Confluences, Quai Perrache
Musée des Confluences, Quai Perrache

In Vieux Lyon is er geen goede of foute straat. De beste manier om het te verkennen is door te verdwalen in het geplaveide labyrint. Aarzel niet om op de kabelbaan naar de Basiliek van Notre Dame de Fourvière te springen voor een panoramisch uitzicht over de hele stad. Voor de minder avontuurlijken neemt u echter de Quai Fulchiron, de straat langs de rivier en de Rue Saint-Jean. Deze weg leidt je naar de Saint-Jean-Baptiste-kathedraal, het Palais de Justice en het Miniature & Cinema-museum. Net ernaast, op nummer 54 van Saint-Jean Street, vind je – verborgen achter de zware houten deur – de langste en beroemdste “Traboule” doorgang van Lyon.

Nadat je de eigenaardigheden van de oude wijk hebt verkend, ga je naar Hotel de Ville met de Opera en Place des Terreaux met het Museum voor Schone Kunsten, waar je zeker twee tot drie uur over kunt doen om te bezoeken. Eenmaal op Place des Terreaux, ga je naar de autovrije Montée de la Grande-Côte in de wijk Croix-Rousse, vol met kleine kunstgalerijen en pittoreske cafés. Van daaruit kun je omhoog klimmen naar het Amphithéâtre des Trois Gaules of terug naar beneden lopen.

Het prachtige nieuwe Musee des Confluences, ook wel het nieuwe Guggenheim genoemd, is het nieuwste in een lange lijst van interessante musea en galerijen die je tijd kunnen in beslag nemen.

Tip: Als u van plan bent om naar meer dan een of twee musea te gaan en ook nog een gratis rondvaart over de Rhône wilt, is het de moeite waard om te investeren in de Lyon City Card. Voor meer ideeën om je stedentrip op te vrolijken, bekijk deze leuke activiteiten die worden aangeboden via Get Your Guide.

Hipster-gids

Het originele Opera House van Lyon werd gebouwd in 1831. Wat je nu kunt zien is de gemoderniseerde versie van 1993. Als je tussen de 18-28 jaar oud bent, kun je een kaartje kopen voor 10 euro, dat ook kortingen biedt voor diverse andere evenementen en drankjes. Maar als je een paar dagen in de stad gaat verblijven en je wilt gratis gaan, dan kan dat! Met het Amphimidi-programma kun je ontdekken op welke dagen de artiesten oefenen en er gratis van genieten. Ga gewoon om 12:30 uur en de komende 45 minuten heb je de mogelijkheid om de artiesten te bekijken en met ze te praten.

Fresken
La fresque des Lyonnais (Fresco van het volk van Lyon), Quai St-Vincent

De rivier de Rhône ontspringt in de gletsjers van Zwitserland, scheidt de Alpen van het Centraal Massief en is een van de vier grootste rivieren van Frankrijk. In Lyon heeft ze een zus, de rivier de Saône, die ze ontmoet om één beweging van water te worden. Je kunt op een boot stappen en hun kracht ervaren en tegelijkertijd getuige zijn van de Franse architectuur in Vieux Lyon, het kasteel in Île Barbe en de nieuwe projecten in The Confluence.

De musea van Gadagne in het oude gedeelte van de stad zijn niet alleen een plek waar u de geschiedenis van Lyon, de architectuur van de Renaissance of de manier waarop ’s werelds beroemde poppen zijn gemaakt, kunt ontdekken. U kunt ook een kopje koffie of thee drinken in Café Gadagne en bij mooi weer kunt u de avond doorbrengen op het schaduwrijke terras onder de wijnranken met een prachtig uitzicht op de tuinen.

Over tuinen gesproken, de botanische tuin van Lyon heeft zijn nieuwe ontwikkeling voltooid, in de geest van Renaissance-tuinen. Sier-, medicinale en zorgvuldig gekozen planten zijn gerangschikt om de geest van voorbije tijdperken te respecteren.

Ervaring & Evenementen

Het Fête des Lumières vindt elk jaar in december plaats. Oorspronkelijk georganiseerd om de Maagd Maria te bedanken voor het redden van de inwoners van Lyon van een plaag, duren de festiviteiten vier opeenvolgende dagen. Tijdens deze dagen kleedt de stad Lyon zich in kleurrijke lichten en wordt het de aantrekkingspool van elke burger, Frans en anderszins.

De eerste dagen van mei luiden de komst van het Nuits Sonores-festival in. Meer dan 250 artiesten uit de wereld van electro en onafhankelijke muziek geven concerten over de hele stad, en 100.000 mensen vieren elk jaar het plezier van muziek en visuele installaties.

Het Fête des Lumières
Het Fête des Lumières

September is de maand van eten. La Fête de la Gastronomie is een nationaal evenement dat door het hele land plaatsvindt in een reeks evenementen waarbij leiders, bedrijven, ambachtslieden en verschillende verenigingen zijn betrokken. Populaire banketten, picknicks, wijnproeverijen, bezoeken aan bedrijven of boerderijen, tentoonstellingen, conferenties en straatamusement maken allemaal deel uit van het feest.

De Quais du Polar is een festival van misdaadfictiefilms en -boeken, dat sinds 2005 jaarlijks in Lyon wordt gehouden. Tijdens de drie dagen zullen meer dan honderd gerenommeerde auteurs en kunstenaars van over de hele wereld aanwezig zijn met conferenties, filmvertoningen, games, toneelstukken, concerten, thematische rondleidingen en tentoonstellingen allemaal georganiseerd.

Les Biennales à Lyon is een tweejaarlijkse grootschalige internationale tentoonstelling van hedendaagse kunst, dans en muziek.

Pillow talk

De hostelscene is niet erg goed ontwikkeld in Lyon, en de beste gok voor budgetreizigers is Slo Living, hoewel je bereid bent om € 25-30 te betalen, zelfs voor een slaapzaal. Sommige van de goedkopere hotelkamers in het centrum van de stad kosten rond de € 50 in het hoog aangeschreven Hotel Ibis la Part Dieu, of rond de € 60 in Hotel Victoria, vlakbij het treinstation van Perrache. Voor degenen die meer comfort zoeken, bieden het Best Western Hotel in Saint Antoine en het Sofitel Lyon Bellecour, beide in het eenvoudige centrum van de Presqu’île en tussen de twee rivieren van de stad, kamers aan voor respectievelijk € 86 en € 150 per nacht .

Eten

Lyon is een culinaire hoofdstad wiens bouchons (restaurants die traditionele Lyonnaise-gerechten serveren), trekken meestal vleesliefhebbers aan, met een menu dat meestal bestaat uit: andouillette (varkensvleesworst), quenelles (visknoedels), mosselen en de beroemde Lyonnaise-salade. Het aanbieden van lekker eten in prijzen variërend van € 15-30 per persoon, de bouchons zijn op geen enkele manier over de stad verspreid. Rue Mercière en Rue des Marronniers hebben meer dan genoeg restaurants voor elk wat wils, maar als u op zoek bent naar iets minder toeristisch, zult u ongetwijfeld restaurants van verschillende grootte tegenkomen, gekleed met houten lambrisering en rode gordijnen die aan gouden roeden hangen een wandeling door een geplaveide straat van de stad. Het restaurant Notre Maison in de buurt van Vieux Lyon en Le Canut et les Gones in Croix-Rousse zijn twee geweldige voorbeelden van uitstekende traditionele feesten. Ga rechtstreeks naar de bron voor beoordelingen en meer informatie over de beroemde Michelin-sterrenrestaurants van de stad.

Wil je wat hulp bij het ontcijferen van de culinaire geheimen van de stad? Er zijn een paar veelbelovende gastronomische tours die het onderzoeken waard zijn.

Binnenvallen

In de regio van de Rhône Alpen vindt u enkele van de beste wijnen van Frankrijk. In de hoofdstad kun je ze proeven, maar je kunt ook genieten van goede muziek en een koud biertje. In O’Gills Pub kun je de studentenstemming van de stad opsnuiven: bierpong, livemuziek, avonden om je te verkleden of gewoon nieuwe mensen te ontmoeten. Als je van voetbal houdt, ga dan naar de Smoking Dog in het oude Lyon, waar je de hele nacht rock en bier krijgt. Voor een aantal Mexicaanse gerechten, een menu met een enorme variëteit waardoor je alles wilt proeven onder de klanken van livemuziek, en redelijke prijzen, ga je naar het Cactus Cafe in de buurt van het station Saint-Paul. In de hoofdboulevard van de Croix-Rousse-heuvel ligt de pub Dog’s Bollocks. Laat je niet ontmoedigen door zijn naam. De pinten van € 4, de goedkope hamburgers en frietjes, de gastvrije sfeer en het terras badend in het zonlicht zullen niet teleurstellen. Voor iets meer geavanceerde en late night probeer electro clubs Le Sucre en Transbo.

Er geraken

Hoewel Lyon de tweede of derde (afhankelijk van wie je het vraagt!) grootste stad van Frankrijk is, kan het een beetje lastig zijn om rechtstreekse vluchten van waar ook ter wereld te vinden. Voor de gelukkigen biedt de luchthaven van Saint-Exupery een 30 minuten durende pendeltrein, Rhone-Express, die u naar het stadscentrum brengt voor de prijs van 14 €. Voor de ongelukkigen zijn er echter een paar andere opties: aansluitende vluchten, treinen, bussen en covoiturage. De aansluitende vluchten door Parijs kunnen iets duurder zijn, maar voor degenen die een goedkoop alternatief zoeken, variëren treinkaartjes (TGV-SNCF-TER) van € 27 tot 90 en de bussen (Flixbus, Megabus, Eurolines) van €5 tot 30 , afhankelijk van het tijdstip enz. Een andere en snellere route zou die van Genève naar Lyon zijn. De treinen en bussen van Zwitserland naar de hoofdstad van de Rhône-Alpes zijn sneller, goedkoper en brengen je in twee uur rechtstreeks van de luchthaven van Genève naar het centrum van Lyon. Ten slotte is covoiturage of BlablaCar een milieuvriendelijke en goedkope manier om door veel Europese steden te reizen, waaronder Lyon, door simpelweg een auto te delen en wat tijd met de andere passagiers te maken. Eenmaal in de stad laat u het aan TCL over om u de exacte dienstregeling te geven van trams, bussen en metro’s die door de stad rijden.

Nog meer…

De officiële websites van de stad – www.lyon.fr en www.onlylyon.com – zouden je eerste stop moeten zijn. Ze bieden informatie voor zowel de lokale bevolking als toeristen over verschillende evenementen het hele jaar door, nieuws over de stad en manieren om deze te verkennen. Voor een lokale weergave van de beste plaatsen, de beste beschikbare aanbiedingen en de beste dagelijkse suggesties is lyon.citycrunch.fr de te raadplegen website.

De auteurs van deze gids in actie...
De auteurs van deze gids in actie…

Boeken

Lyon is opgenomen in veel van de reisgidsen van Lonely Planet, zoals de beste reizen van Frankrijk, het Middellandse-Zeegebied en de West-Europese. Omdat deze gidsen zich echter niet alleen op deze ene stad concentreren, is de informatie die hierin wordt gevonden niet zo specifiek als men zou hopen. Daarvoor is er de gids van Brendan Kavanagh Lyon & Franse Alpen.

Op het scherm

Dankzij de gebroeders Lumière heeft de stad Lyon een belangrijke rol gespeeld in de cinematografische geschiedenis. Auguste en Louis Lumière brachten in 1895 de Arbeiders die de Lumière-fabriek verlaten, een film van 46 seconden die wordt beschouwd als de eerste film. In meer recente jaren, met een grote productie en een opmerkelijke opleiding in arts de la scène, was de hoofdstad van de Rhône-Alpes de filmset van verschillende andere films zoals de klokkenmaker en Het vonnis in 1974, Les Lyonnais (“A Gang Story”) in 2011 en de 11.6 in 2013.

Soundtrack naar de stad

Le Peuple de l’Herbe – Herbman
Skank Gesaffelstein – Opr Michel
Colombier – Vleugels
L’Affaire Louis’ Trio – Chic Planete

Video-inspiratie