Degenen die naar de stad Rishikesh, India reizen, staan ​​voor een traktatie en een ongelooflijke tijd. Hoewel deze spirituele stad haar gasten en mensen een terrein van schoonheid en veelzijdigheid te bieden heeft, zijn er bepaalde facetten die gewoon te kostbaar zijn om te missen. Blijf lezen voor vijf van de belangrijkste dingen die je moet doen als je Rishikesh bezoekt.

1. Verjongen en genezen door yoga en ayurveda

Bij een bezoek aan Rishikesh mogen yoga en Ayurveda niet ontbreken. Rishikesh is een wereldwijd erkende bestemming voor yoga en spiritualiteit. Zozeer zelfs, dat de stad bekend staat als de ‘Yoga Capital of the Globe’. De wetenschap van yoga en ayurveda is diep verankerd in de ziel van deze stad en heeft altijd de grootste yogi’s, yogaleraren en wijzen omarmd.

Dankzij de inspirerende sfeer, de rijke yogageschiedenis en het erfgoed is het een knooppunt geworden voor de beste yogascholen en Ayurveda-centra. De meeste scholen hier zijn door de Yoga Alliance gecertificeerd en geven hun gasten en studenten hoogkwalitatieve traditionele yogalessen. Trakteer uzelf tijdens uw verblijf op authentieke Ayurveda-therapie en -behandelingen, of zoek de natuurlijke remedie tegen aanhoudende kwalen. Deze scholen bieden niet alleen Yoga Teacher Training-programma’s, maar ook exclusieve retraitepakketten in de Himalaya. Gelegen in de uitlopers van de Himalaya, is een yoga-retraite in Rishikesh een heilige en een gelukzalige ervaring – van een zeer zeldzame soort.

Yoga - CC0 (Pixabay)
Yoga – CCO

2. Een spirituele escapade naar de ashrams, tempels en grotten

Als het land van yoga en spiritualiteit en het aangewezen huis voor spiritualisten, wijzen en goeroes, herbergt Rishikesh een aantal Ashrams waar je kunt genieten van een spiritueel verblijf en kunt verblijven onder begeleiding van gewaardeerde goeroes en leraren. Als je alleen tijd zoekt om te oefenen en de opgedane kennis en vaardigheden aan te scherpen, trek dan naar de Munni Baba-grot of de Vashistha Gufa om je over te geven aan een diepe meditatiebeoefening.

Als je een Hard Rock-fan bent, met name een Beatles-fan, dan zou een bezoek aan de Chaurasi Kutia Ashram, ook wel bekend als de Beatles Ashram, zeker op je lijst moeten staan. Dit is de ashram waar de grote rockband de kunst van Transcendente Meditatie kwam studeren onder het beschermheerschap van Maharishi Mahesh Yogi. Vergeet daarbij niet een supercoole selfie te maken tegen de graffiti-muurkunst van deze ashram. Hoewel een groot deel van de ashram in puin ligt, is de legendarische sfeer van deze plek waar enkele van de grootste artiesten en goeroes verbleven, voelbaar in zijn aanwezigheid. Omdat het een historische stad is, zijn er bepaalde prachtige tempels met een specifieke geschiedenis en waarde die u niet mag missen. Zoals de Neelkanth Mahadev-tempel en de Tryambakeshwar-tempel.

Standbeeld van Shiva aan de rivier de Ganges in Rishikesh - CC0 (Pixabay)
Standbeeld van Shiva aan de rivier de Ganges in Rishikesh – CCO

3. Het bijwonen van de avond Aarti in Triveni Ghat

Triveni Ghat is een prominent bedevaartsoord voor de spiritisten en de toegewijden. Dit is een punt van Sangam (een spirituele samenvloeiing) tussen de drie heilige rivieren – de Ganga, Yamuna en Saraswati.

De avond Aarti (een gebedsoffer) is een visioen dat zich elke avond ontvouwt in deze heilige Ghat. Wees getuige van de helderheid van olielampen die deze Ghat in een prachtige schittering verlichtten en luister naar de soulvolle echo van schelphoorns, heilige hymnen en zuiverende mantra’s die eer bewijzen aan de goden en godinnen met rinkelende belletjes en bloemblaadjesdouches.

Terwijl je hier bent, kies je een plek aan de oevers en laat je het geneeskrachtige water van de rivieren je aura en geest reinigen, of neem je ’s ochtends net voor zonsopgang een duik om de zon te zien opkomen over de heilige rivier.

Triveni Ghat - Afbeelding door Bipin Baloni
Triveni Ghat – Afbeelding door Bipin Baloni

4. Geniet van authentieke Indiase delicatessen

De weelderig groene uitlopers van de Himalaya zegenen de stad elk seizoen met een rijke oogst. Met een overvloed aan organische vegetatie, landbouwvelden en verse vegetatie, trakteert de stad haar bezoekers en bewoners op gezonde vegetarische voedselkeuzes. Deze worden verder omgezet in heerlijke delicatessen, variërend van authentiek Noord-Indiaas tot Italiaans, Frans en continentaal om de wereldwijde toeristische sfeer van de plaats te voeden.

Ga naar het Chotiwala Restaurant, Pyramid café, Little Buddha Café, om te genieten van de meest verbazingwekkende en even hygiënische delicatessen. Als yogastad is deze plek duidelijk een paradijs voor yogi’s als het gaat om gezond eten. Je kunt gezonde opties vinden in de meeste cafés en restaurants, waaronder de yogascholen en ashrams.

Zoek een eetgelegenheid op tripadvisor.com.

Gezonde voeding - CC0 (Pixabay)
Gezonde voeding – CCO

5. Trek je avonturenuitrusting aan

Yoga, Ayurveda, eten, mensen, adembenemende landschappen – ze bepalen allemaal de schoonheid en ziel van Rishikesh. De prachtige facetten van deze klatergoudstad houden hier echter niet op. Rishikesh verwent de avonturiers en sportliefhebbers met net zoveel hart en ziel als de spiritisten en yogi’s.

De stad staat ook bekend om zijn meer dan levensgrote avontuurlijke sporten en activiteiten. Hydra-liefhebbers kunnen hun adrenaline pompen met avontuurlijke watersporten op de slopende stroomversnellingen van de Ganges. Er is een scala aan sporten zoals rivierraften, kajakken, klifspringen en nog veel meer. Als je een luchtfanaat bent, probeer dan de geweldige zip-lining in de Shivaliks of ga bungeejumpen. Trekkers kunnen hun ambitie om door de legendarische Himalaya te wandelen vieren door over de prachtige Himalaya-paden te trekken en te abseilen.

Avontuurlijke sporten in Rishikesh - CC0 (Pixabay)
Avontuurlijke sporten in Rishikesh – CCO

Als je besluit te gaan winkelen, verzamel dan interessante boho-souvenirs. Handgemaakte artikelen, bedels, yoga- en spiritualiteitskleding, traditionele amuletten, accessoires en meer zijn hier in de overvloed te vinden. Krijg je onderhandelingsvaardigheden in de ‘actieve’ modus om de beste prijzen te krijgen.

Bezoek ook de beroemde Lakshmana Jhula-brug, die de geschiedenis aanduidt van Lord Lakshman, de jongere broer van Lord Rama die aan een enkel touw de rivier overstak. Het werd later omgevormd tot een hangbrug, die het gevoel geeft aan een lenig maar stevig touw te hangen.

Overzicht

Ben je ooit in Rishikesh geweest en is er nog iets dat je mensen zou aanraden om te zien en te doen? Laat hieronder een reactie achter.