Olifantentoerisme in Thailand mag dan erg populair zijn, het is niet altijd in het belang van de olifanten. Vaak zie je foto’s van toeristen die op de olifanten rijden en wat misschien een onschuldige activiteit lijkt, legt in feite veel stress op het lichaam van de olifanten. Hoewel het erg stevige en sterke dieren zijn, zijn hun stekels niet echt gemaakt voor dit soort belasting en als de olifanten bereid zijn de toeristen op hun rug te laten rijden, betekent dit vaak dat ze fysiek gedwongen moeten worden om dit te doen.

Gelukkig is er de laatste jaren een ontwikkeling geweest in olifantvriendelijke toeristische activiteiten in Thailand. Zogenaamde “olifantenreservaten” zijn reddingsstations waar olifanten die te oud zijn voor de conventionele zaken worden weggevoerd en een gelukkig leven kunnen leiden. Omdat deze olifantenreservaten sterk afhankelijk zijn van donaties, hebben ze hun deuren geopend om toeristen te verwelkomen, die de olifanten gewoon in hun natuurlijke omgeving willen zien.

Natuurlijk mag je interactie hebben met de olifanten, bijvoorbeeld door ze te voeren of te wassen, maar de olifanten worden tot niets gedwongen. Als ze geïrriteerd zijn en gewoon wat tijd alleen willen doorbrengen, dwalen ze de jungle in.

Rond de berghelling van Chiang Mai openden veel olifantenreservaten zich voor toeristen. Hier zijn 5 olifantenreservaten die een bezoek waard zijn als je in de buurt van Chiang Mai bent. Wat ze allemaal gemeen hebben, is dat ze de toeristen niet op de olifanten laten rijden en alleen in het belang van de dieren handelen. De toegangsprijs wordt ook direct besteed aan de verzorging van de olifanten en er zijn geen zakelijke belangen achter de heiligdommen omdat ze allemaal optreden als non-profitorganisaties. Als je nog steeds niet zeker bent, bekijk dan de recensies op tripadvisor.co.uk, waar je al deze heiligdommen hoog aangeschreven vindt.

Olifantenopvangpark

Het Elephant Rescue Park is een van de grotere adressen in Chiang Mai. Ze richten zich op olifanten die in de velden werkten of door circussen zijn achtergelaten. De olifanten variëren van elke leeftijdsgroep, inclusief kleine olifanten die zelfs in het olifantenreservaat zijn geboren, tot ouderen die het grootste deel van hun leven in houthakkerskampen of conventionele bedrijven leefden.

U kunt kiezen tussen een pakket van een halve dag, dat begint in de ochtend en duurt tot de lunch, of een volledig dagprogramma. Voor extra comfort halen ze je op bij je hotel als het in Chiang Mai is. Hun programma’s omvatten het voeren van de olifanten en het baden met hen. In het volledige dagarrangement krijg je ook een traditionele lunch, plant je een boom en maak je wat kruidengeneeskunde.

Wat deze olifantenopvang zo bijzonder maakt, is hun overnachtingsarrangement waarbij je twee dagen direct in de olifantenopvang kunt verblijven en in hun houten huisje kunt slapen. Zo kun je meer van het leven van de olifanten ervaren. Absoluut een van de beste opties die beschikbaar zijn voor olifantenliefhebbers.

Website: olifantrescuepark.com

Elephant Jungle Sanctuary 6 - Chiang Mai - © Sebastian Jacobitz
Elephant Jungle Sanctuary – Chiang Mai – © Sebastian Jacobitz

Natuurpark Olifanten

Hoewel de naam doet vermoeden dat ze alleen gericht zijn op olifanten, is dit niet waar. Naast het redden van olifanten huisvesten ze ook buffels, honden, katten en andere bedreigde diersoorten die hun hulp nodig hebben.

Ook zijn ze sterk betrokken bij het herstel van het milieu in de directe omgeving van het heiligdom. Om dit project te voltooien, planten ze bomen en streven ze naar een volledig herstel van het regenwoud. Hun doel is om een ​​gebied van 25 hectare regenwoud in de buurt van het olifantennatuurpark opnieuw in te voeren.

Naast het verzorgen van dieren, leggen ze ook veel nadruk op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. Ze richten zich op de lokale gemeenschappen in hun gebied en proberen zoveel mogelijk lokale mensen in dienst te nemen om hun gemeenschap te helpen.

Als bezoeker kunt u kiezen tussen een programma van een halve dag, een hele dag of een tweedaags programma. Ze hebben ook nog twee andere pakketten, waarbij je naast de olifanten dwaalt.

Naast deze programma’s die gericht zijn op toeristen, hebben ze ook een vrijwilligersprogramma waarmee je zeven dagen in het park kunt verblijven. Daar kun je meer leren over de olifanten en voor ze zorgen. Voor dierenartsen hebben ze ook speciale programma’s waar ze ook studenten ondersteunen om hun project te voltooien of gekwalificeerde dierenartsen verwelkomen die wat ervaring op dit gebied willen opdoen.

Website: Elephantnaturepark.org

Elephant Jungle Sanctuary 4 - Chiang Mai - © Sebastian Jacobitz
Elephant Jungle Sanctuary – Chiang Mai – © Sebastian Jacobitz

Chiang Mai Olifantenland

Een ander alternatief als duurzaam olifantenreservaat is het Chiang Mai Elephant Land. Een opvangcentrum dat gespecialiseerd is in het opvangen van oudere olifanten die in traditionele circussen hebben gewerkt en nu een gelukkig leven kunnen leiden in hun opvangcentrum.

Je kunt kiezen tussen een eendaags programma, waarbij je de olifanten ontmoet, ze voedt en de gebruikelijke interactie hebt, of een tweedaags verblijf in het reservaat. Het tweedaagse arrangement is inclusief een bad in de modder met de olifant, maar ook weer schoon worden onder een waterval. Ook inbegrepen zijn vier traditionele maaltijden, fruit en drinkwater. U krijgt dus niet alleen de volledige ervaring van de olifanten, maar raakt ook vertrouwd met de Thaise cultuur in het algemeen.

Zorg ervoor dat je er goed uitziet, want je kunt er ook voor kiezen om enkele van de beste foto’s mee naar huis te nemen die ze in de loop van de twee dagen hebben gemaakt.

Website: chiangmaielephantland.com

Elephant Jungle Sanctuary 2 - Chiang Mai - © Sebastian Jacobitz
Elephant Jungle Sanctuary – Chiang Mai – © Sebastian Jacobitz

Gelukkig olifantenhuis

Kun je nog steeds niet beslissen welk olifantenopvangcentrum het beste voor jou is? Dan is er ook nog het Happy Elephant Home bij Chiang Mai.

Het Happy Elephant Home is een van de kleinere olifantenreservaten en is zeer restrictief voor toeristen. Ze laten maximaal 15 bezoekers per dag toe, om de natuurlijke omgeving van het heiligdom te behouden en om zich te concentreren op het verbeteren van de omstandigheden van de olifanten.

Ze hebben momenteel 5 olifanten in hun opvangcentrum en je kunt kiezen uit een pakket van een halve dag, ofwel ’s ochtends of’ s middags, of een pakket van een hele dag.

Dit heiligdom is ideaal als je de olifanten tijdens de zonsondergang wilt vergezellen op hun kleine trektocht in deze vallei. Je kunt ook meer leren over de olifanten tijdens hun programma en met ze zwemmen in de rivier.

Website: happyelephanthome.com

Elephant Jungle Sanctuary 3 - Chiang Mai - © Sebastian Jacobitz
Elephant Jungle Sanctuary – Chiang Mai – © Sebastian Jacobitz

Elephant Jungle Paradise Park

Het olifantenreservaat dat ik in Thailand heb mogen bezoeken is het Elephant Jungle Paradise Park in de berghelling van Chiang Mai.

In de ochtend werd ik opgehaald in Chiang Mai om naar het Elephant Jungle Paradise Park te worden vervoerd. Na een rit van ongeveer 2 uur, wat op zich al een heel avontuur was, arriveerde onze groep in het olifantenreservaat en werden we begroet door de olifanten die achter lage houten hekken stonden. We hebben ze toen gevoerd en ze werden meer begeleid en voegden zich bij ons.

Het Elephant Jungle Paradise Park is ook gericht op het opvangen van olifanten die in traditionele bedrijven hebben gewerkt en om ze een nieuw thuis te geven. In mijn tijd hadden ze ongeveer een handvol olifanten, van kleine speelse baby’s tot volwassen volwassenen.

Na de eerste ontmoeting hadden we een traditionele Thaise lunch, inclusief een buffet en vegetarische opties. Ook hebben we wat eten klaargemaakt voor de olifanten, die ’s middags weer bij ons zouden komen. Hoewel onze groep in het begin nogal aarzelend was, hebben we erg genoten van het modderbad met de twee olifanten en het was geweldig om de olifanten ook te zien genieten van het bad. Om schoon te worden gingen we onder een waterval door en de olifanten voegden zich bij ons.

De ervaring is geweldig en ik vond het geweldig om te zien hoe de olifanten oprecht gelukkig waren en verzorgd werden. De toelating van ongeveer € 50 gaat ook rechtstreeks naar de verzorging van de olifanten, de medische rekeningen en het voedsel.

Elephant Jungle Sanctuary 5 - Chiang Mai - © Sebastian Jacobitz
Elephant Jungle Sanctuary – Chiang Mai – © Sebastian Jacobitz

Enkele aanvullende tips

Als je geïnteresseerd bent in fotografie, alle foto’s hier zijn gemaakt met een FujiX100F. Er zijn misschien betere camera’s om te wandelen, die je misschien wilt uitproberen.

Het is geen probleem om dichtbij de olifanten te komen en ze te aaien. Wees voorzichtig, want de olifanten zijn misschien erg volgzaam, maar ze zijn nog steeds erg zwaar en zelfs een kleine baby kan erg krachtig zijn en niet beseffen hoeveel kracht ze al hebben ontwikkeld.

Ik zou ook aanraden om echt goede wandelschoenen te dragen, aangezien de olifantenreservaten in de buurt van de bergen liggen en het hebben van goede schoenen zeker helpt. Zorg ervoor dat u ook zwemkleding meeneemt, want in de heiligdommen kunt u ermee zwemmen.

Daarna zullen de meeste heiligdommen de foto’s uploaden die ze gedurende de dag hebben gemaakt. Deze zetten ze op hun Facebookpagina, zodat je de mooie dag kunt delen met je vrienden over de hele wereld.

Alle olifantenreservaten hebben ook uitstekende beoordelingen op Tripadvisor en Facebook. Dit zou de geweldige ervaring moeten onderstrepen en aangezien de toegangsprijs in de olifanten wordt geïnvesteerd, is er waarschijnlijk geen betere toeristische activiteit die je kunt doen.

Dus blijf alsjeblieft uit de buurt van bedrijven waar je op de olifanten mag rijden en kies liever een van deze olifantenreservaten.