Je hebt besloten dat je klaar bent voor avontuur. Je verlangt ernaar om vreemde landen te verkennen en levenslange herinneringen op te doen. Je gaat backpacken.
Backpacken is een enorm populaire manier van reizen geworden, vooral voor jongeren met een beperkt budget. In plaats van een all-inclusive resortvakantie te boeken, hebben backpackers de neiging om voor langere tijd te reizen, meerdere bestemmingen te bereiken en al hun bagage op hun rug te dragen. Het is een ongelooflijke manier van reizen die veel vrijheid biedt en je verschillende culturen van dichtbij laat ervaren.
Of je nu de Banana Pancake Trail in Zuidoost-Azië doet, een epische Europa-reis plant of Zuid-Amerika wilt verkennen, een eerste backpackavontuur kan behoorlijk ontmoedigend zijn. Maar als je het eenmaal doet, ben je misschien wel voor het leven verslaafd. Om het allemaal een beetje makkelijker te maken, deel ik mijn advies en de lessen die ik heb geleerd tijdens mijn vele backpackreizen.
1. Pak licht in
Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk dit is. Je hebt al die spullen die je denkt mee te nemen niet nodig. U draagt uw bagage op uw rug en vervoert deze in bussen en treinen. Je wilt dus niet dat het te zwaar is. Geloof me, er is niets leuks aan het slepen van een enorme rugzak onder een brandende zon.
De gouden regel voor het inpakken voor een backpackreis is deze: leg alles neer wat je denkt nodig te hebben en pak dan slechts de helft daarvan in. Je kunt beter te weinig nemen dan te veel. Zeker als je naar een warme bestemming gaat, moet al je bagage in een handbagage passen. Ik heb 6 maanden gereisd met een rugzak van 40 liter en een dagrugzak van 20 liter, dus het is heel goed mogelijk.
De truc is om slim in te pakken. Pak kleding in die veelzijdig is en gemakkelijk te mixen en matchen, zodat je niet zonder opties komt te zitten. Bedenk welke items je absoluut nodig hebt en welke je bij aankomst kunt kopen. Uiteindelijk zijn de enige dingen waar je niet zonder kunt je paspoort, telefoon en portemonnee, al het andere kan worden gekocht. En geloof me, je zult onderweg een beetje willen winkelen.
2. Investeer in de juiste reisgadgets
Er zijn massa’s reisgadgets op de markt, maar niet alle zijn het geld waard. Koop niet alles wat er cool uitziet en klinkt, want het neemt uiteindelijk alleen maar kostbare ruimte in je rugzak in beslag. Hier zijn er een paar die ik nuttig heb gevonden:
- Microvezel reishanddoek – deze zijn klein en drogen snel.
- Powerbank – omdat je niet wilt dat je telefoon midden in het niets sterft.
- Universele adapter – een die past bij alle verschillende verkooppunten die u tegenkomt.
- Verpakkingsblokjes – deze zullen je helpen meer in je rugzak te passen en het georganiseerd te houden
- Een oogmasker, oordopjes en nekkussen – Hiermee kun je praktisch overal slapen, zelfs in de minst comfortabele nachtbus of meest luidruchtige hostel.
- Klein hangslot – om uw waardevolle spullen veilig te stellen.
- Waterfles filteren – waarmee u veilig het kraanwater kunt drinken, waar u ook gaat.
- Klein zakmes – liefst met meerdere geïntegreerde tools zoals een kurkentrekker, schaar en nagelvijl. Komt elke keer van pas.
- Rugzakhoes – om het te beschermen tegen regen en vuil tijdens het transport.
- Rol ducttape – kapotte tas/schoen/klamboe? Er is niets dat het niet kan repareren.
Natuurlijk zijn er nog veel meer dingen die je zou kunnen kopen die van pas kunnen komen. Maar mijn regel is over het algemeen dat als ik het niet regelmatig gebruik, het niet op de volgende reis komt. U hoeft geen spullen mee te sjouwen die u maar één keer gebruikt.
3. Verblijf in hostels
Ik weet dat hostels niet per se klinken als de ideale plek om te verblijven. Een kamer delen met 20 zweterige vreemden? Nee bedankt!
Maar er is echt geen betere accommodatie voor backpackers. Niet alleen zijn hostels over het algemeen de meest betaalbare optie, ze zijn ook erg leuk. Hostels zijn de belangrijkste ontmoetingsplaatsen voor mede-backpackers, dus je zult zeker een paar vrienden maken of reisgenoten vinden. Ze organiseren vaak evenementen en feesten en kunnen u helpen bij het boeken van rondleidingen en vervoer. Als je het idee om in een slaapzaal te slapen echt niet kunt uitstaan, of als je met een partner reist, bieden de meeste hostels privékamers aan. Zo ervaar je het sociale aspect van een verblijf in een hostel zonder in te boeten aan privacy en comfort.
Controleer bij het kiezen van een hostel altijd de beoordelingen om te zien hoe andere reizigers de plaats leuk vonden. Wees op uw hoede voor rode vlaggen zoals “vies”, “luidruchtig” of “onvriendelijk/onbehulpzaam personeel”. Party hostels zijn erg leuk, maar over het algemeen niet de beste als je graag je 8 uur per nacht krijgt. Ik verblijf altijd het liefst in hostels met een sociale sfeer en een relaxte sfeer. De kwaliteit en prijs van hostels verschilt sterk tussen landen en continenten en duur is niet altijd beter. Een van mijn favoriete hostels was een plek in Laos die me 2 USD per nacht kostte, inclusief ontbijt en een zwembad. Er zitten echt pareltjes tussen.
Logeren in hostels – hoe is het?
4. Doe wat onderzoek
Waar je ook heen gaat op je eerste backpackreis, doe altijd een beetje onderzoek. Zelfs als het alleen de basiszaken zijn, zoals de beste reistijd, welke valuta wordt gebruikt en of je een visum nodig hebt. Geloof me, je wilt je droombestemming niet alleen bereiken om erachter te komen dat je van tevoren een visum moet aanvragen. Of arriveer midden in het moessonseizoen met niets anders dan een zwempak.
Zorg ervoor dat je ook weet wat je kunt verwachten op het gebied van cultuur en gebruiken. Je bent tenslotte een bezoeker, dus je moet respect tonen. Houd er rekening mee dat dingen heel anders kunnen zijn dan je gewend bent. En dat is geweldig! Een van de beste dingen van reizen is om de wereld door een geheel nieuwe lens te zien. Lees je van tevoren goed in, zodat je niet als een zere duim uitsteekt.
Ga er ook niet vanuit dat iedereen Engels spreekt. Afhankelijk van waar je heen gaat, kun je misschien goed communiceren. Maar in Zuid-Amerika heb je het bijvoorbeeld moeilijk als je geen Spaans spreekt. Het is altijd de moeite waard om op zijn minst een paar woorden in de lokale taal te leren, zoals “hallo” en “dank u”. Het is een beleefd gebaar dat altijd wordt gewaardeerd.
5. Maar plan niet te veel
Het mooie van backpacken is dat je de vrijheid hebt om precies te doen wat je wilt. Je draagt je bagage op je rug, dus je kunt overal heen.
Backpackreizen zijn over het algemeen iets langer dan een gewone vakantie, van een paar weken tot een jaar. Afhankelijk van hoe lang je reis duurt, betekent dit dat je genoeg tijd hebt om alles te doen en te zien wat je wilt. Het is niet nodig om alles van tevoren uit te stippelen.
Natuurlijk is het goed om een idee te hebben van een paar plaatsen of landen die je zou willen bezoeken, maar boek nog niet alles. Probeer in plaats daarvan uw reisschema zo open mogelijk te houden. Je weet nooit welke kansen zich kunnen voordoen en je weet pas hoe het is als je er bent. Misschien voldoet die stad waarvan je dacht dat die geweldig zou zijn niet aan je verwachtingen. Je hunkert ineens naar bergen boven stranden. Of je ontmoet een paar mensen die een reis plannen naar een plek waar je nog niet eens aan had gedacht. De beste delen van de reis zijn altijd degene die je niet gepland had. Dus wees flexibel in je reisschema en go with the flow, zo beland je in de gaafste avonturen.
6. Ga van de gebaande paden af
Natuurlijk zijn veel plaatsen niet voor niets populair en beroemd. Maar er zijn ook veel verborgen juweeltjes. Wees dus niet bang om buiten de gebaande paden te gaan.
Het is niet leuk om achter massa’s toeristen van het ene hoogtepunt naar het andere te schuifelen. Dus waar iedereen naar rechts gaat, gaat u naar links. Slenter door minder bezochte buurten en bekijk niet zo beroemde musea en andere bezienswaardigheden. Die zijn meestal een stuk stiller, goedkoper en je hebt niet dezelfde Instagram-foto’s als iedereen.
Probeer in plaats van alleen op reisgidsen te vertrouwen, aanbevelingen te krijgen van de lokale bevolking en medereizigers. Dat ding waar je over leest, is misschien niet echt de moeite waard. Of misschien is er een alternatieve plek die maar weinig mensen kennen. In mijn ervaring zijn hostelpersoneel en tuk-tuk / taxichauffeurs geweldige bronnen van informatie. En omdat je mijn advies hebt opgevolgd en geen tours van tevoren hebt geboekt, ben je vrij om je plannen dienovereenkomstig te wijzigen.
Probeer ook lokale mensen in te huren. Een buitenlandse gids die je van plaats naar plaats leidt met snelle stops voor foto’s is een serieuze verspilling van tijd en geld. Vraag een lokale gids om je rond te leiden, praat met hen over hun land, cultuur en leven. Je leert veel meer en je geld gaat naar de mensen die het echt verdienen.
Hetzelfde geldt voor het openbaar vervoer. Wees avontuurlijk en kies het lokale openbaar vervoer in plaats van de luxe toeristenbus. Natuurlijk duurt het waarschijnlijk twee keer zo lang, maar het is twee keer zo goedkoop en duizend keer leuker. Praat met de lokale bevolking, kijk uit het raam en geniet van de unieke culturele ervaring. Ik zal nooit de keer vergeten dat een oude dame in een bus in Cambodja me een hap van haar gebakken vleermuis aanbood…
7. Zorg voor een noodplan
Hoewel je tijdens het backpacken zeker een geweldige tijd zult hebben, is het onwaarschijnlijk dat je hele reis van een leien dakje zal gaan. Misschien mis je een trein, neem je de verkeerde bus of boek je een waardeloos hostel. Misschien word je wel zakkenroller of raak je je paspoort kwijt. Gelukkig kan bijna elk probleem worden opgelost. En in mijn ervaring komt het altijd goed.
Maar het is goed om een noodplan te hebben voor het geval dat. Blijf in contact met familie of vrienden thuis en zorg ervoor dat ze weten waar ter wereld je bent. Misschien zelfs contact opnemen met uw overheid of lokale ambassades. Maak digitale en papieren kopieën van al uw officiële documenten, tickets en reserveringen. En bewaar nooit, maar dan ook nooit alles op één plek. Bewaar altijd een kopie van je paspoort, een beetje contant geld en een tweede creditcard op een apart plekje in je tas. Zodat zelfs als je wordt gepakt, je geld hebt.
Kijk voor je vertrekt of je vaccinaties nodig hebt (en haal deze) en sluit ook een reisverzekering af. Serieus, een reisverzekering is de moeite waard, omdat ze niet alleen geld terugbetalen, maar je ook kunnen helpen bij het regelen als er iets misgaat.
Maar vooral: ontspannen en genieten. Je zult waarschijnlijk niet alles goed krijgen tijdens je eerste reis, maar je kunt altijd een tweede boeken. En een derde…
Foutje opgemerkt? Laat het ons weten.