Een geweldige manier om iets terug te geven en een andere manier van reizen is om vrijwilligerswerk te doen. Ik had mijn eerste vrijwilligerservaring via Workaway, waar ik hielp in een hondenopvangcentrum in Bulgarije. Het heette Helens House of Hope en in het opvangcentrum waren meer dan 100 honden. Deze waren gered, behandeld voor verwondingen, vaccinaties gekregen, gesteriliseerd (indien nodig), reispaspoorten gemaakt en hopelijk zullen ze worden herplaatst.

In deze gids kun je iets leren over vrijwilligerswerk, wat je kunt verwachten, hoe je mee kunt doen en wat algemene tips.

Wat is vrijwilligerswerk?

Vrijwilligerswerk is gratis hulp en tijd geven (dus zonder financiële betaling). Het is vaak een geweldige manier om uw vaardigheden en ervaring te delen met degenen die het nodig hebben, maar het zich niet kunnen veroorloven om ervoor te betalen.

Als je vrijwilligerswerk doet, krijg je misschien onderdak en soms eten in ruil voor je hulp.

Vrijwilligerswerk doen in een hondenopvang
Vrijwilligerswerk doen in een hondenopvang

Wegwerken

Mijn eerste vrijwilligerswerkreis was met Workaway, een van de belangrijkste sites voor vrijwilligers om werk te vinden, en het biedt mensen ook de mogelijkheid om te adverteren dat ze hulp nodig hebben.

Zoeken op de Workaway-site is gratis en u vindt duizenden en duizenden vermeldingen van over de hele wereld, zowel in ontwikkelingslanden als in ontwikkelde landen. Zodra u een project heeft gevonden, betaalt u een kleine jaarlijkse vergoeding die voor een alleenstaande of een stel kan zijn. Hiermee kunt u contact opnemen met de host.

Tijdelijke schermafbeelding
Schermafbeelding website

Jouw profiel

Nadat je je hebt aangemeld bij Workaway en de vergoeding hebt betaald, zou je je profiel bewerken. Je moet wat leuke, vriendelijke foto’s toevoegen, en het is ook goed om je reisdata en landen die je wilt bezoeken te vermelden. Workaway verbindt uw account ook met Facebook als beveiligings-/identificatiemaatregel.

Tijdelijk profiel
Tijdelijk profiel

Een project zoeken

Wanneer je voor het eerst op zoek gaat naar een vrijwilligersproject op Workaway, voel je je misschien een beetje overweldigd, aangezien er een enorm aantal aanbiedingen is (33.866 op het moment van schrijven), en deze zijn voor de hele wereld. Om uw zoektocht gemakkelijker te maken, moet u filteren op land en vervolgens filteren op type vrijwilligerswerk, zoals:

 • Dierenwelzijn
 • Jeugdherbergen
 • Boerderij
 • School
 • Huisoppas
 • Gemeenschap
 • Werken aan duurzame projecten
 • …en diverse anderen.

U zult dan een veel kleiner aantal aanbiedingen hebben om door te bladeren. Wat ik tijdens mijn zoektocht deed, was een shortlist van 10 projecten waarvan ik het geluid leuk vond. Ik begon toen één voor één contact op te nemen met de gastheren in volgorde van voorkeur.

Contact opnemen met hosts

Nadat u zich heeft aangemeld en de vergoeding heeft betaald, kunt u contact opnemen met de gastheren. Als je contact opneemt, moet je jezelf voorstellen, uitleggen waarom je een goede vrijwilliger voor het project zou zijn en op welke data je beschikbaar zou zijn. Ik denk dat sommige hosts ook Skype gebruiken, zodat je via video kunt praten. Over het algemeen vond ik het proces van het organiseren van mijn verblijf eenvoudig en duidelijk.

Tips voor je eerste vrijwilligerservaring

 • Lees in de beschrijving precies wat je gaat doen, om er zeker van te zijn dat dit is wat je wilt doen
 • Probeer te voorkomen dat je de gastheren annuleert of knoeit, want dit kan het erg moeilijk voor hen maken als ze accommodatie hebben toegewezen en andere helpers hebben afgewezen
 • Lees beoordelingen van andere vrijwilligers, want sommige zijn vrij gedetailleerd over wat je gaat doen
 • Ontvang het mobiele / mobiele nummer van de gastheer voordat u op reis gaat
 • Controleer of u beddengoed, handdoeken enz. krijgt
 • Als je in het midden van nergens bent, neem dan eten mee, of zoek uit hoe je aan eten zou komen
 • Controleer of je wifi hebt en zo niet, koop een lokale simkaart
 • Neem desinfecterende handgel of vochtige doekjes mee
 • Neem een ​​stroomadapter voor meerdere landen met jou
 • Controleer of je een visum nodig hebt voor het land dat je bezoekt
 • Houd er rekening mee dat u voor deze reizen waarschijnlijk geen vervoer krijgt
 • Zelfs als het project moeilijk is, probeer te genieten van de ervaring en onthoud het goede dat je doet
Mike doet vrijwilligerswerk
Mike doet vrijwilligerswerk

Overzicht

Vrijwilligerswerk is een geweldige manier om anderen te helpen en je zou een groot verschil kunnen maken in het leven van mensen of dieren. Bijvoorbeeld in het hondenopvangcentrum waar ik hielp, krijgen veel van de honden een nieuw thuis, en zonder vrijwilligers zou het moeilijk zijn voor Helen die het beheert om het te beheren en het opvangcentrum bestaat misschien niet eens.

Naast het helpen van anderen kan het u ook helpen om waardevolle ervaring op te doen. Ik ontmoette bijvoorbeeld iemand in het hondenopvangcentrum die wil werken voor de Britse RSPCA, een liefdadigheidsinstelling voor dierenbescherming. Door vrijwilligerswerk te doen, heeft ze nu een geweldige ervaring voor haar cv. Misschien ben je ook geïnteresseerd in het lezen van onze liefdadigheidssuggesties die wereldwijde doelen over de hele wereld helpen.

Als u een gastartikel wilt schrijven om uw profiel te vergroten, neem dan contact met ons op.
Foutje opgemerkt? Laat het ons weten.