De Japanse keuken bestaat uit een grote verscheidenheid aan overheerlijke dingen om te eten en te drinken. Van gerechten op basis van rijst, noedels, soepen, zoetigheden en meer. Ben je op bezoek en wil je wat ideeën over wat te eten? Hier zijn enkele van de heerlijke gerechten en drankjes die je moet proberen als je Japan bezoekt.

Takoyaki

Dit heerlijke bolletje delight is een populaire snack afkomstig uit Osaka. Het wordt vaak gevuld met octopus in een laagje beslag en kan worden geserveerd met groene uien, bonitovlokken (vis), mayonaise en een zoete bruine saus (takoyakisaus). We raden je ten zeerste aan om dit eten te proberen als je Japan bezoekt.

Takoyaki gerecht
Takoyaki gerecht

Kushikatsu

Kushikatsu betekent kushi = stok en katsu = gefrituurd eten, en je kunt een selectie hiervan bestellen, zoals gevuld met champignons, kip, varkensvlees en diverse andere vullingen met een saus om te dippen. Dit Japanse gerecht zou een goede snack zijn, of een voorgerecht voor een hoofdgerecht.

Kushikatsu-gerecht in Japan
Kushikatsu-gerecht in Japan

Groene thee en matcha

Groene thee is een veel voorkomende drank in Japan en kan behoorlijk verfrissend zijn. Je drinkt het zonder melk en het is het beste na enkele minuten gebrouwen te hebben. Naast standaard groene thee is er ook Matcha, het hele blad dat in groene thee wordt gebruikt, behalve vermalen tot een fijn poeder. Matcha geeft je alle voordelen en voedingsstoffen van het blad, en in feite kan één kopje matcha je dezelfde voeding geven als 10 kopjes normale groene thee.

Belang

Sake of rijstwijn is een van de bekendste Japanse dranken. Het kan warm of koud gedronken worden en smaakt vrij sterk. Daarnaast kun je tijdens het drinken een behoorlijke kick voelen en het zal je opwarmen op een koude dag. Als je Sake in een restaurant bestelt, krijg je vaak een klein shotje zoals glas, evenals een fles met een brede ronde basis en een smalle bovenkant, een beetje zoals een vaas. Merk ook op dat Sake een alcoholische drank is en een vergelijkbare sterkte heeft als wijn.

Sake in Japan
Belang

Sushi

Hoe kan Sushi natuurlijk niet genoemd worden? Sushi is waarschijnlijk het meest bekende gerecht afkomstig uit Japan en is nu populair over de hele wereld. Er zijn veel variaties, vaak met vis, soms groenten, of zelfs eend en rundvlees. Het gerecht kan op verschillende manieren geserveerd worden, waaronder rijst opgerold in zeewiervellen en gevuld met verschillende ingrediënten (Makizushi), of soms met het vlees of de groente er bovenop (Nigiri). Het is ook vermeldenswaard dat als je ooit sushi van supermarkten thuis hebt gehad, dat niet te vergelijken is met echte sushi in restaurants of zelfs afhaalsushi van supermarkten in Japan. Een groot voordeel van het eten van sushi is dat het leuk en gemakkelijk is om met anderen te delen, de broodjes zijn in hapklare brokken en je moet eetstokjes gebruiken om ze traditioneel te eten. Naast je sushi kun je ook gember, wasabi en sojasaus krijgen.

Kleurrijke sushi bij Nanairo Temariuta - Tokyo
Kleurrijke sushi bij Nanairo Temariuta

Okonomiyaki

Okonomiyaki lijkt een beetje op een pannenkoek en wordt gemaakt door een beslag te maken met bloem, eieren, kool en andere ingrediënten. Het gerecht kan ook noedels bevatten en als het klaar is, wordt het geleverd met verschillende toppings. Het is ongelooflijk lekker en kan op een hete plaat op tafel worden geserveerd, waardoor het geweldig is om met anderen te delen.

Okonomiyaki gerecht
Okonomiyaki gerecht

Sashimi

Sashimi is rauwe en zeer verse vis die in plakjes wordt geserveerd en vaak wordt behandeld als een speciaal Japans gerecht. Het gerecht kan worden gegeten met verschillende kruiden, zoals augurken en sojasaus om te dippen. In het begin vind je Sashimi misschien niet erg aantrekkelijk, maar wacht maar tot je het probeert.

Sashimi in Japan
Sashimi

Ramen

Ramen is een populair gerecht op basis van soep/bouillon en kan noedels, een gesneden ei, groenten en vlees zoals varkensvlees bevatten. Sojasaus wordt in sommige variaties vaak gebruikt als onderdeel van de smaak. Het eten zorgt voor een heerlijke lunch of diner en na het eten moet je je gezond en voldaan voelen.

Ramen-schotel in Japan
Ramen Schotel

Edamame

Edamame is een klein gerecht van sojabonen dat wordt gekookt of gestoomd en vervolgens wordt bedekt met zout. Als je ze eet, moet je je tanden gebruiken en de bonen eruit zuigen en niet de eigenlijke peul eten. Deze vormen een heerlijk bijgerecht of voorgerecht, zijn erg verslavend en een grote schaal Edamame is zo op.

Edamame Japans gerecht
Edamame Japans gerecht

Tempura

Temura is een heerlijk Japans gerecht dat bestaat uit zeevruchten of groenten in beslag en vervolgens gefrituurd. Bij het eten moet je in een saus dippen, en het is een geweldige aanvulling op andere gerechten.

Miso Soep

Miso-soep is erg lekker en net als Sushi vind je dit in Japanse restaurants over de hele wereld. De soep wordt vaak gemaakt met bouillon en misopasta en bevat dan andere ingrediënten zoals groenten. In verschillende regio’s van Japan kun je variaties vinden, zoals het gebruik van een witte pasta in plaats van een bruine, maar het wordt aanbevolen om eerst de traditionele bruine versie te proberen. Miso-soep wordt vaak als bijgerecht geserveerd en wordt ook vaak bij het ontbijt geserveerd. Daarnaast bevat de soep verschillende gezondheidsvoordelen, waardoor het een geweldige aanvulling is op uw maaltijd en dieet.

Groene thee ijs

Tot slot, als je een toetje wilt of iets om je af te koelen op een warme dag, maak dan dat groene thee-ijs, dat is precies zoals je kunt verwachten, met groene thee-smaak, zoet, koud en heerlijk.

Groene thee ijs
Groene thee ijs
Als u een gastartikel wilt schrijven om uw profiel te vergroten, neem dan contact met ons op.
Foutje opgemerkt? Laat het ons weten.

Openbaarmaking: artikel in samenwerking met JNTO