In dit artikel interviewen we creatieve reisschrijver en schetskunstenaar Derrick van StickyMangoRice. Blijf lezen om meer over hem, zijn werk en zijn reizen te weten te komen.

1. Kunt u uzelf voorstellen en ons vertellen wat u doet?

“Ik ben Derrick, een 32-jarige Australiër die in Melbourne woont. Ik werk het grootste deel van het jaar in een universitair onderzoekslaboratorium. Maar met familie in heel Europa en een onverzadigbare reismicrobe, ben ik altijd op zoek naar het volgende avontuur! Mijn hobby thuis is het maken van kunst, en kleurpotloden zijn mijn favoriete medium. Op mijn blog combineer ik mijn twee passies en illustreer ik de dingen die ik zie tijdens het reizen.”

Headshot van Derrick Theys

2. Hoe ben je begonnen met het maken van schetsen terwijl je reist?

“Schetsen is iets wat ik al doe sinds ik heel jong was, en als een casual artiest, schets ik meestal om te ontstressen na een dag op het werk. Ik ben een paar jaar geleden om een ​​paar redenen begonnen met het meenemen van mijn potloden op de weg; om mijn creatieve uitspattingen te bevredigen wanneer ik niet thuis ben, om mijn blog een beetje flair en persoonlijkheid te geven, en als een perfecte manier om de tijd te bevriezen, te studeren en de kleine nuances van een bestemming goed te verwerken.”

3. Hoe maak je schetsen en duren ze lang?

“Ik heb meerdere schetsen op locatie gemaakt, zoals de traditie van de typische stadsschetser is. Maar naarmate mijn tekeningen in detail en complexiteit toenamen, kostte het meer tijd om ze te voltooien. Ik begin met een potloodschets, trek ze over met een zwarte pigmentliner en voltooi de kleuring.

Tegenwoordig kan een tekening ongeveer 3 uur in beslag nemen. En met een kleine baby die ons nu vergezelt op onze reizen, is tijd kostbaarder, dus ik maak meestal gewoon de potloodomtrek ter plaatse, of maak een foto als referentie om het inkleuren thuis te voltooien.

4. Kun je iets vertellen over je website en schrijfstijl?

“Ik zie StickyMangoRice.com graag als een semi-informatieve reisblog met een uitgesproken visuele stijl, waarin stedelijke schetsen worden gecombineerd met mijn reisverhalen en aanbevelingen. Het is niet de bedoeling om Lonely Planet te zijn, want er zijn al zoveel praktische reisadviezen. In plaats daarvan hou ik van mijn schrijven als suggestief, leuk en persoonlijk, met als doel mensen te inspireren om naar interessante plaatsen te reizen en te genieten van de kleine eigenaardige dingen die reizen zo geweldig maken.”

5. Waarom heb je de naam gekozen?

“Op een dag in Laos zaten mijn vrouw en ik aan een ontbijt van gesneden mango, geserveerd op plakkerige rijst met kokossmaak. Het was een geweldige manier om de dag te beginnen! Jaren later was ik op zoek naar een naam toen ik mijn blog veranderde in een op tekenen gerichte reisblog. Ik wilde een naam die ongewoon, exotisch, aanlokkelijk en leuk (en smakelijk) klonk. Het moet luchtig en gedenkwaardig zijn. StickyMangoRice paste perfect bij de rekening!”

6. Haal je je inspiratie overal vandaan?

“Een van mijn grootste inspiratiebronnen om mijn potloden mee op pad te nemen, was het prachtige boek van de Franse kunstenaar Florent Chavouet uit 2009, Tokyo on Foot. Florent woonde 6 maanden in Tokyo terwijl zijn vriendin stage liep, en om de tijd te doden fietste hij de hele stad door en schetste wat hij zag. Van billboards, munten, mensen en hele stadsplattegronden, hij heeft fantastisch werk geleverd door de geest van de stad vast te leggen.”

7. Wat zijn enkele van je favoriete bestemmingen die je hebt bezocht en waarom?

“IJsland is een van de meest ongelooflijke plaatsen waar ik ben geweest; Ik heb een roadtrip door het land gemaakt met mijn vrouw en 2 vrienden in een roestige oude Corolla. We kampeerden aan de voet van gletsjers, baadden in stomende geothermische bronnen, keken hoe ijsblokjes aanspoelden op zwarte zandstranden en vonden wilde papegaaiduikersnesten, en dat alles in één prachtige reis.

Sri Lanka heeft de afgelopen tijd een grote indruk achtergelaten als een prachtig, groen, cultureel pareltje. En door meerdere reizen naar Japan zijn we verslaafd geraakt aan alles wat Japans is, van bergwandelingen door torii-poorten tot rijstballen in de supermarkt!”

8. Staan er bepaalde plekken op je bucketlist?

“Ik moet nog in Midden- en Oost-Europa komen. Oostenrijk, Hongarije en Tsjechië staan ​​hoog op mijn lijst van plaatsen om te bezoeken (en te schetsen).

Ik wil ook graag Namibië nader verkennen. Een paar jaar geleden reed ik tijdens een roadtrip door Afrika in slechts 3 snelle dagen door het land. Maar er werd zoveel gemist – Sossusvlei, de Skeleton Coast, de natuur – en ik zou graag teruggaan!”

9. Kun je alsjeblieft een paar favoriete schetsen delen en er iets over zeggen?

“Deze gedetailleerde schets van de Centre Gai-straat in Shibuya in het hart van Tokio heeft erg lang geduurd. Ik wilde zoveel mogelijk gezichten opnemen, en ook zoveel neonreclames. Maar om de waanzin van Shibuya echt te voelen, moet je het zelf zien!”

Shibuya in het hart van Tokyo |  Schets door Derrick Theys
Schets door Derrick Theys

“Deze blauwe kikker is een van de eerste schetsen die ik op locatie tekende, op het Maleisische eiland Langkawi. Het was van keramiek, met een anti-muggenspiraal die ons beschermde tegen insecten. Ik hield van het ontwerp en het doet me denken aan warme, ontspannende nachten op ons terras, luisterend naar de geluiden van het eiland.”

Blauwe Kikker in Maleisië |  Schets door Derrick Theys
Schets door Derrick Theys

“Dit huis op de Magome-Tsumago-trektocht in Japan is waarom ik van het land hou als onderwerp voor stedelijke schetsen. De geometrie van het huis en de tuinen, tegels en kleine details maakten dit huis tot een plezier om te tekenen!”

Huis in Tsumago Japan |  Schets door Derrick Theys
Schets door Derrick Theys

“Een van de leukste onderdelen van stadsschetsen is het vastleggen van mensen die bezig zijn met hun bedrijf. Dit meisje in Hanoi liep net langzaam genoeg voorbij om een ​​schets te krabbelen, en ik maakte het detail thuis af. Ik hou er vooral van om mijn cartoonachtige stijl aan echte mensen over te brengen en hun uitdrukkingen zo echt mogelijk te maken.”

Lokale dame in Hanoi, Vietnam |  Schets door Derrick Theys
“Lokale dame in Hanoi, Vietnam | Schets door Derrick Theys”

Mike van TravelAndDestinations: Heel erg bedankt Derrick. We vonden het leuk om meer over jou en je schetsen te lezen en te leren, en we kijken ernaar uit om meer van je werk en reizen te zien.