De winter kan koud en somber zijn, maar biedt fantastische sportmogelijkheden die je in andere tijden van het jaar niet kunt krijgen. Van het skiën van berghellingen tot het beklimmen van ijzige rotswanden, hieronder vind je ideeën over de topsporten die je deze winter kunt proberen.

Snowboarden

Snowboarden is ontstaan ​​in Michigan, VS in de jaren 60 en is nu een wereldwijde en Olympische wintersport. Het houdt in dat je aan een plank wordt vastgebonden en vervolgens van een besneeuwde berg glijdt. Dit doe je door je heupen en lichaam te gebruiken om je beweging en snelheid te controleren. Het is zeker even wennen, maar als je je eenmaal op je gemak voelt op de meeste hellingen, zul je merken dat het een van de beste sporten is die je ooit hebt beoefend.

Lees verder:
8 redenen waarom u zou moeten gaan skiën of snowboarden
Snowboarden-at-Marmot-Basin in Jasper National Park, Canada
Snowboarden

IJswandelen

IJswandelingen kunnen heel leuk zijn en je moet je laarzen aankleden met spikes en dan gaan wandelen of hiken. Het kan u toelaten om winterlandschappen te zien die anders ontoegankelijk zouden zijn. Zoals hieronder te zien Maligne Canyon die in de zomer vol stromend water staat maar in de winter dit gebied kan verkennen. Maak natuurlijk alleen ijswandelingen en trektochten met een officiële gids die weet hoe veilig de locatie is.

IJswandelingen bij Maligne Canyon in de winter
IJswandelingen bij Maligne Canyon in de winter

Skiën

Skiën is een van de oudste wintersporten en in tegenstelling tot snowboarden (hierboven vermeld), heb je twee objecten (ski’s) aan je voeten bevestigd. Deze zijn over het algemeen gemaakt van een mix van materialen. Deze sport houdt ook in dat je je tips en lichaam gebruikt om met een goede snelheid de helling af te carven, maar met behoud van controle. Als je gaat skiën, zorg er dan voor dat je wat lessen hebt, zoals een op een droge piste thuis, een lokale indoorhelling (met kunstsneeuw), of krijg lessen zodra je aankomt in een skigebied.

VERDERE LEZING
5 Topskigebieden in Frankrijk
Winters bij Marmot Basin Ski Resort, in Jasper National Park
Skiën in het skiresort Lake Louise
Skiën in het skiresort Lake Louise

Ijs klimmen

Voor degenen die van hoogte houden, overweeg dan ijsklimmen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van speciale technische apparatuur zoals touwen, ijsbijlen en stijgijzers. Omdat deze sport zeer gevaarlijk kan zijn, moet je ervoor zorgen dat je lessen hebt of bij een professional bent.

Ijs klimmen
IJsklimmen – door Robert-Baker – Unsplash

Sneeuwschoenwandelen

Sneeuwschoenen hechten zich aan je voeten en zorgen voor een groter oppervlak. Ze hebben vaak spikes die je meer grip geven, waardoor je steile stukken sneeuw op of af kunt lopen. Mogelijk vindt u speciale sneeuwschoenwandelingen in skigebieden zoals Zell am Zee, of in nationale parken zoals Elk Island National Park (om maar een paar plaatsen te noemen).

Sneeuwschoenwandelingen op Schmittenhöhe in Oostenrijk
Sneeuwschoenwandelingen op de Schmittenhöhe in Oostenrijk | Afbeelding door Mike | Bewerkt door Ben Green

Schaatsen

Schaatsen is erg populair in de winter en veel steden in Europa (zoals Wenen in de winter) hebben seizoensgebonden ijsbanen, vooral rond Kerstmis. Deze wintersport omvat het dragen van speciale laarzen met bladen eraan bevestigd en stelt je in staat om elegant over een perfect glad ijsoppervlak te glijden. Als je dan zin hebt om schaatsen naar een hoger niveau te tillen, kun je leren kunstschaatsen of deelnemen aan ijshockey.

Schaatsen in de winter - Door @mikecleggphoto :TravelAndDestinationsOverzicht

Onthoud welke wintersport je ook besluit te gaan beoefenen, het is altijd de moeite waard om veilig te zijn en ofwel lessen te nemen of onder begeleiding te zijn. Als je deze sport een tijdje hebt gedaan, zou het goed moeten zijn om alleen te zijn en zelfstandig van de sport te genieten.

Als u een gastartikel wilt schrijven om uw profiel te vergroten, neem dan contact met ons op.
Foutje opgemerkt? Laat het ons weten.