Met 18 aangewezen toeristische routes in Noorwegen, die elk een aantal van de mooiste landschappen omvatten die de mensheid kent, is het waarschijnlijk een van de meest geschikte reisbestemmingen voor campers. Of je nu met je eigen camper ombouwt of met het nieuwste luxe model camper, Noorwegen is uitgerust met alle faciliteiten om ervoor te zorgen dat je goed wordt verzorgd. Hieronder vindt u handige tips en must-do’s voor het maken van een campervakantie in Noorwegen, zodat u de stress bij het plannen van zo’n avontuur kunt wegnemen en de best mogelijke reis kunt beleven.

1. Wat mee te nemen?

Nu Noorwegen consequent in de top 3 van duurste landen ter wereld staat, is het belangrijk om goed in te pakken. Vergeet de essentiële jassen, regenjassen, mutsen en sjaals niet. Als het echter mogelijk is, is een van de grootste tips om je boodschappen te doen voordat je Scandinavië binnenkomt. De meeste reizigers komen door Duitsland en er zijn overal supermarkten voordat je de grens oversteekt, dus profiteer van de lage prijzen en sla je voorraad in. Dat geldt ook voor brandstof.

2. Gasflessen

Vergeet je gasfles niet te vullen, want er is geen navulbaar gas in Noorwegen. Als je een tijdje op reis gaat, is het een goed idee om twee gasflessen mee te nemen.

3. Profiteer van de VVV-kantoren

In Noorwegen heeft elke regio zijn eigen full colour glossy toeristenboekje gewijd aan het benadrukken van het beste van de regio, de geschiedenis, verblijfplaatsen en allerlei andere nuttige informatie. Er zal ook een gedetailleerde kaart van de omgeving worden opgenomen. Als je het idee van zo’n enorm papieren spoor niet leuk vindt, zijn deze boekjes zo professioneel in elkaar gezet dat ze na je reis aan andere reizigers kunnen worden overhandigd.

4. Rijden

Noorwegen heeft een van de meest geavanceerde wegenbouwsystemen ter wereld met veel architectonische en innovatieve kenmerken. De tunnels zijn niet zomaar tunnels, het zijn epische ondergrondse reizen met rotondes en neonlichten. De Trollstigen – een must om te rijden – is een technisch hoogstandje, compleet met twee watervallen die langs de berghelling naar beneden stromen. Bruggen zijn niet zomaar bruggen en paden zijn niet zomaar paden – ze zijn gemaakt om sympathiek te zijn voor de omgeving en op te gaan in hun omgeving. Zorg ervoor dat u de Laerdal Tunnel rijdt, met een lengte van 24,5 km is dit de langste tunnel ter wereld.

Camper in Noorwegen - Door @downunderwanderings
Camper – Door @downunderwanderings

5. Rijd de toeristische routes

Sommige toeristische routes nemen de zachte optie en laten je verlangen naar het echte avontuur langs het minder betreden pad. Noorwegen heeft geen zachte optie en deze routes gaan door een aantal spectaculaire bergketens en fjorden met bij elke bocht een prachtig landschap. Deze hebben namen die zelfs een beetje opwinding beloven, zoals Hardanger en Hardangervidder. Zorg er ook voor dat je de Songejfellet-route niet mist.

6. Veerboten zijn onvermijdelijk

In Noorwegen zijn de veerboten slechts een verlengstuk van de weg en zelfs als er een alternatieve route is, voegt deze zoveel afstand toe dat je niets bespaart. Dus leun achterover en geniet van de boottocht.

7. Beklim de Preikestolen

Als je ooit de film The Mission Impossible Fallout hebt gezien, heb je het laatste stukje gezien waar Ethan Hunt (gespeeld door Tom Cruise) aan een klif hangt. Die rots ligt samen met vele andere in Noorwegen en het is mogelijk om naar veel van deze rotsen te wandelen. Preikestolen is de gemakkelijkste van de wandelingen, het duurt ongeveer 4 uur om te bereiken en het is nog gemakkelijker gemaakt door speciale parkeerplaatsen voor campers.

Preikestolen Noorwegen - CC0

8. Wild kamperen

Ook al zijn er een aantal fantastische kampeerterreinen in Noorwegen, het is een te mooie kans om je deuren open te gooien voor een van de meest verbazingwekkende landschappen ooit. Om elke hoek is een stortplaats, watervoorziening of vuilnisbak, dus er is geen excuus om deze ongerepte gebieden niet te respecteren. Geniet gewoon van de kans om te slapen met het geluid van de rivier die over de rotsen naast je stroomt en de aanblik van de bergen vanuit je slaapkamerraam.

9. Drink koffie

Als er één luxe is die je je kunt veroorloven in Noorwegen, maak het dan koffie, want Noren weten hoe ze een serieus goede flat white moeten maken. Het kost je misschien hetzelfde als een goede steak thuis, maar het is het zeker waard.

10. De Stavkirke-kerken

Nergens ter wereld zul je zulke kerken zien en met 28 van hen verspreid over Noorwegen zul je er zeker één zien. De grootste en bekendste is de Heddal Stavkirke-kerk in Notodden, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. De prachtige houten architectuur en roségouden schilderijen zijn zeer uniek voor Noorwegen.

Heddal Stavkirke-kerk in Noorwegen - Door @downunderwanderings
Heddal Stavkirke Church – Door @downunderwanderings

11. Bezoek de Sami-stammen

Als je naar het noorden gaat, verschijnen langs de weg souvenirwinkels die eigendom zijn van de Sami-bevolking. De Sami zijn de inheemse bevolking van Noorwegen en hoe verder je naar het noorden reist, hoe authentieker hun leven wordt, dus het is geweldig om langs de toeristische plekken te komen en het hart van deze mensen zelf te ontdekken.

12. Kristiansand

De meeste mensen nemen deze rit gewoon om de Atlantische snelwegroute te volgen, die door veel vooraanstaande critici wordt beschreven als “De grootste snelweg ter wereld”, maar het is meer dan alleen een geweldig staaltje rijden. De vissersdorpen die hier bestaan, geven een ander inzicht in de geschiedenis en cultuur van de Noren en het is verbazingwekkend om te zien hoe de kleine vissershuisjes zich aan de rotsachtige kustlijn vastklampen.

13. Bezoek de steden

Met camperfaciliteiten op een steenworp afstand van alle grote steden, hoeft u niet bang te zijn om enkele van de bruisende steden van Noorwegen te bezoeken. Zowel Stavanger als Bergen zijn havensteden met traditionele houten huizen, een aantal zeer moderne winkels en een bloeiende cafécultuur. Terwijl Stavanger kleiner en schilderachtig is, heeft Bergen de status van UNESCO en heeft het zoveel opmerkelijke geschiedenis dat het een must is op ieders lijst. Zelfs als je alleen etalages kunt bekijken of alleen over de kasseien van de straten boven de stad kunt dwalen, zul je versteld staan. Houd er ook rekening mee dat de Park4night-app (IOS / Android) u naar de beste kampeerfaciliteiten overal in Noorwegen zal leiden.

Bergen, Noorwegen - CC0
Bergen

14. Bezoek de vismarkt in Bergen

Als je van zeevruchten houdt, is het de moeite waard om vroeg op te staan ​​om de drukte te vermijden om deze vismarkt te zien. Het is niet alleen het zien van zeevruchten, het is getuige hoe een cultuur generaties lang van de zee heeft overleefd en als je toevallig van koningskrab en zalm houdt – nou, je hebt zojuist de hemel gevonden.

15. Vind Rudolph

In een land met meer dan 200.000 rendieren zijn ze eigenlijk vrij moeilijk te spotten in de lagere regionen van Noorwegen. Voor een gegarandeerde waarneming moet je richting de Noordkaap gaan, waar je als je geluk hebt een glimp van het noorderlicht kunt opvangen EN Rudolph vindt. Wat een werkelijk perfect moment in de tijd zou dat zijn op een onvergetelijke reis naar een van de mooiste, meest schilderachtige landen ter wereld.