Of je nu een nieuwe of ervaren fotograaf bent, je zult waarschijnlijk merken dat je eindeloos veel domme fouten maakt, vooral als je aan het leren bent. Hier zijn enkele van de fouten die u als reisfotograaf kunt maken en aanbevelingen over hoe u ze kunt vermijden.

Lensdop op

Vergissing: Als je op reis bent, zie je een geweldige fotomoment, zoals een heel interessante scène, maar als je de foto gaat maken, realiseer je je dat je lensdop erop zit en mis je de kans.

Hoe te vermijden: Heb tijdens het verkennen een lens capuchon op en laat de lensdop eraf. Je kunt je hand over de zonnekap leggen als je je lens wilt beschermen. Ik zou ook aanraden om je hand over de lens te houden en voorzichtiger te zijn op wegen voor het geval er een steen wordt opgeworpen. Door je lensdop eraf te halen als je voorzichtig bent, zou je geen problemen moeten hebben waar het glas beschadigd raakt.

Handmatige focus

Vergissing: Je maakt wat foto’s, maar als je ze bekijkt, realiseer je je dat ze onscherp zijn. Dit is iets wat ik al een paar keer heb gedaan, omdat ik vaak nachtfoto’s maak met handmatige scherpstelling, maar als ik overdag op verkenning ga, zal ik mijn camera vaak op autofocus laten zetten.

Hoe te vermijden: Controleer altijd uw lens en of deze is ingesteld op handmatige of autofocus voordat u eropuit gaat om foto’s te maken. Vooral als je eerder nachtfoto’s had gemaakt.

lens - handmatig en autofocus
Handmatige en autofocusknop op een cameralens

Afbeeldingen te licht of te donker

Vergissing: Bij het bekijken van een foto realiseer je je dat de afbeelding te licht of te donker is. Dit kan zijn omdat u eerder belichtingscompensatie hebt ingesteld en vergeet deze opnieuw in te stellen, of omdat de opnamestemming niet goed is voor de scène. Als u in de handmatige modus fotografeert, moet u er altijd voor zorgen dat uw meetmeter correct is.

Hoe te vermijden: Overweeg om te fotograferen in een instelling zoals AV/A (diafragmaprioriteit), omdat de camera in dit geval automatisch de belichtingsinstelling instelt. Vergeet ook niet om eventuele belichtingscompensatie na een opname terug te zetten naar de standaardinstelling. Bij het fotograferen in handmatige modus, of in feite elke modus, moet de meetmeter de indicator in het midden tonen om de juiste belichting voor de scène aan te geven.

Foto’s zijn wazig

Vergissing: Je foto’s worden wazig.

Hoe te vermijden: Als u foto’s maakt van bewegende objecten of actie, moet u veel kortere sluitertijden hebben dan statische objecten. Ook als je ’s nachts foto’s maakt, kan het moeilijk zijn om een ​​scherpe opname te maken zonder veel ruis. Als dat voor jou het geval is, gebruik dan een statief om je opnamen bij weinig licht te maken. Bekijk mijn bericht over sluitertijd voor meer informatie.

Je bent je statief vergeten

Vergissing: Je gaat eropuit en hebt een aantal geweldige foto’s, zoals ’s nachts, of van watervallen/water gedurende de dag, maar je hebt geen statief bij je, wat resulteert in een snelle belichting of het verhogen van je ISO.

Hoe te vermijden: Bepaal wat je gaat fotograferen voordat je vertrekt, en ook of je terugkeert naar je accommodatie voordat je ’s nachts foto’s maakt. Als je zowel overdag als ’s nachts foto’s maakt, neem dan voor de hele duur een lichtgewicht reisstatief mee.

Een statief gebruiken bij zonsondergang en bij weinig licht
| Pixabay

Volle geheugenkaart

Vergissing: U gaat een foto maken maar krijgt een foutmelding dat uw geheugenkaart vol is.

Hoe te vermijden: Neem altijd reservegeheugenkaarten mee

in je tas, maar probeer daarnaast een routine te krijgen door regelmatig al je foto’s naar je computer over te zetten en vervolgens de geheugenkaart te formatteren.

Het gouden uur gemist

Vergissing: Je hoopt geweldige foto’s van zonsondergang of zonsopgang te maken, maar tegen de tijd dat je op een goede plek aankomt, is de kleur verdwenen.

Hoe te vermijden: Zoek online naar de beste Instagram- en fotografiespots. Je kunt ook proberen goede locaties te vinden op Google maps, de lokale bevolking vragen of zelfs wat tijd besteden aan het verkennen van de beste plekken om daarna terug te komen.

Lege batterij

Vergissing: Je komt aan op een geweldige fotolocatie, begint foto’s te maken en je batterijwaarschuwingslampje begint te knipperen. Voor je het weet is je batterij leeg en kun je geen foto’s meer maken.

Hoe te vermijden: Controleer uw batterij de avond ervoor om te zien of deze moet worden opgeladen, of neem reserveonderdelen mee. Als je in de winter fotografeert, moet je er rekening mee houden dat batterijen extreem snel leeg kunnen raken, dus als je een reserve hebt, stop die dan in een warme binnenzak.

Overzicht

De meeste fotografische fouten kunnen worden voorkomen door een beetje meer georganiseerd te zijn voordat je gaat fotograferen, zoals het controleren van al je apparatuur, het formatteren van je geheugenkaart en het resetten van al je instellingen naar je favoriete standaardwaarden. Je kunt nog steeds fouten maken, maar het hoort allemaal bij het leren en het zijn van een fotograaf.

Als u een gastartikel wilt schrijven om uw profiel te vergroten, neem dan contact met ons op.
Foutje opgemerkt? Laat het ons weten.