Hoe kan je gratis een vlucht volgen?

In de luchtvaartindustrie zijn er verschillende manieren om een vlucht op te volgen zonder dat je hiervoor je portemonnee moet openen. Of je nu een familielid wilt volgen dat op reis is, of je bent gewoon nieuwsgierig naar de vliegtuigen die boven je hoofd vliegen, er zijn tal van online hulpmiddelen en mobiele applicaties die je kan gebruiken om vluchtinformatie te verkrijgen.

1. Online vluchttrackers

Er zijn verschillende websites die je gratis toegang bieden tot real-time vluchtinformatie. Enkele populaire opties zijn:

Deze websites maken gebruik van radars en gegevens van air traffic control om vliegtuigen op een kaart weer te geven en je kan inzoomen om het vliegtuig van jouw keuze te volgen. Je kan ook details zoals het vluchtnummer, de luchtvaartmaatschappij, het vertrek- en aankomstpunt, de afgelegde afstand en de geschatte aankomsttijd bekijken.

2. Mobiele applicaties

Er zijn ook mobiele applicaties beschikbaar om vluchten gratis te volgen. Enkele hiervan zijn:

Net als bij de online trackers, geven deze apps je real-time toegang tot vliegtuiginformatie en kaarten. Afhankelijk van de app kan je extra functies krijgen, zoals een augmented reality-modus waarmee je je smartphone-camera richt op een vliegtuig in de lucht en direct vluchtinformatie te zien krijgt.

3. Luchtvaartmaatschappijwebsites en apps

Bijna alle luchtvaartmaatschappijen bieden trackingmogelijkheden aan voor hun eigen vluchten. Je kan doorgaans naar de website van de luchtvaartmaatschappij gaan en het vluchtnummer invoeren om de realtime status van de vlucht te volgen. Sommige maatschappijen bieden ook mobiele apps aan waar je vluchten kan volgen en andere reisinformatie kan beheren.

4. Luchthavenwebsites

Veel luchthavens bieden live aankomst- en vertrekinformatie aan op hun websites. Hoewel deze websites meestal geen kaarten of gedetailleerde vluchtinformatie bieden, geven ze wel actuele informatie over vertragingen, gate-wijzigingen en bagageclaiminformatie.

5. Google en Siri

Je kan ook vluchtinformatie verkrijgen door eenvoudigweg het vluchtnummer in Google in te typen of aan Siri op je iPhone te vragen. Beide zullen je doorgaans de actuele status van de vlucht geven, samen met de geschatte aankomsttijd, gate-informatie en eventuele vertragingen.

Door gebruik te maken van deze gratis hulpmiddelen kan je gemakkelijk een vlucht volgen, of je nu thuis bent of onderweg. Zo ben je altijd op de hoogte van de vluchtstatus en aankomsttijden van jezelf, je familie of vrienden.