Hoe vermijd je de drukte op de luchthaven?

Reizen met het vliegtuig kan een stressvolle ervaring zijn, zeker als je bedenkt dat luchthavens vaak druk en chaotisch zijn. Om je reis zo aangenaam en stressvrij mogelijk te maken, is het belangrijk om te weten hoe je de drukte op de luchthaven kunt omzeilen. In dit artikel geven we je enkele tips om het vliegveld zo ontspannen mogelijk te betreden en je vakantie of zakenreis soepel te laten verlopen.

1. Reis buiten de piekuren

Net zoals bij treinen en snelwegen zijn er op luchthavens piekmomenten waarop het bijzonder druk kan zijn. Over het algemeen zijn ochtenden en avonden het drukst op de luchthaven – vooral op maandagochtend en vrijdagavond. Probeer dus, indien mogelijk, buiten deze uren te reizen. Bovendien zijn luchthavens doorgaans rustiger op doordeweekse dagen dan in het weekend. Houd er rekening mee dat de zomervakantie ook extra drukte met zich meebrengt en dat het verstandig is om, indien mogelijk, buiten het hoogseizoen te reizen.

2. Check online in

De meeste luchtvaartmaatschappijen bieden tegenwoordig de mogelijkheid om online in te checken. Dit kan vaak al vanaf 24 uur voor vertrek en bespaart je tijd op de luchthaven. Bovendien kun je vaak thuis al je stoel kiezen, zodat je niet in de rij hoeft te staan bij de incheckbalie. Ook kun je met de meeste luchtvaartmaatschappijen tegenwoordig een mobiele boardingpass op je telefoon zetten, zodat je niet in de rij hoeft te staan bij de automaten op de luchthaven.

3. Houd je aan de handbagageregels

Het kan enorm stressvol zijn als je bij de veiligheidscontrole je handbagage moet uitpakken, omdat je niet aan de toegestane afmetingen of gewicht voldoet. Zorg daarom dat je op de hoogte bent van de handbagageregels van je luchtvaartmaatschappij en houd je hier ook aan. Neem geen vloeistoffen mee die niet zijn toegestaan of verdeel ze in doorzichtige zakjes van maximaal 100ml. Zorg daarnaast dat je elektronica en vloeistoffen makkelijk toegankelijk zijn, zodat je deze bij de controle snel en zonder stress kunt tonen.

4. Plan voldoende tijd in

Zorg ervoor dat je ruim op tijd op de luchthaven aanwezig bent. De meeste luchtvaartmaatschappijen adviseren om minstens twee uur voor vertrek van een binnenlandse vlucht en drie uur voor een internationale vlucht op de luchthaven te zijn. Hierdoor heb je voldoende tijd om door de veiligheidscontroles te gaan en te boarden zonder te hoeven haasten. Bovendien heb je op deze manier ook tijd om rustig een kop koffie te drinken of iets te eten, wat kan bijdragen aan een ontspannen reiservaring.

5. Maak gebruik van speciale services

Sommige luchthavens en luchtvaartmaatschappijen bieden speciale services aan om je reiservaring zo aangenaam mogelijk te maken. Denk bijvoorbeeld aan priority boarding, waarbij je als eerste het vliegtuig in mag en daardoor niet in de rij hoeft te staan. Ook zijn er vaak aparte wachtruimtes voor reizigers die lid zijn van bepaalde frequent flyer-programma’s. Maak gebruik van deze services als je hier recht op hebt; ze kunnen je reis een stuk aangenamer maken en de drukte omzeilen.

6. Wees voorbereid op wachtrijen

Helaas is het soms onvermijdbaar om in de wachtrij te staan op een luchthaven. Om jezelf zo goed mogelijk voor te bereiden, kun je vooraf de wachttijden voor bepaalde controles raadplegen op de website van de luchthaven. Neem ook iets mee om jezelf bezig te houden tijdens het wachten, zoals een boek, een tijdschrift of een koptelefoon met muziek of podcasts. Zo zul je merken dat de tijd sneller voorbij gaat.

7. Kies voor kleinere luchthavens

Indien mogelijk, kies dan voor vertrek of aankomst vanaf kleinere, regionale luchthavens in plaats van grote, internationale hubs. Deze kleinere vliegvelden hebben doorgaans minder passagiers en daardoor ook kortere wachttijden bij incheckbalies en veiligheidscontroles. Bovendien zijn ze vaak overzichtelijker, waardoor je je minder snel gestrest zult voelen.

Met deze tips in gedachten, kun je de drukte op de luchthaven zoveel mogelijk vermijden en met een ontspannen gevoel aan je reis beginnen. Voor je het weet, ben je op weg naar je bestemming en kan het echte genieten beginnen!