Hoe werkt een vlucht tracker?

Een vluchttracker maakt het mogelijk om vluchten van over de hele wereld te volgen en biedt nauwkeurige, real-time informatie over vliegtuigposities, snelheden en hoogtes. In dit kennisbankartikel wordt uitgelegd hoe een vluchttracker werkt en hoe het kan worden gebruikt om de status van een vlucht te controleren.

Inhoud

  • Hoe werkt een vluchttracker?
  • ADS-B-technologie
  • Alternatieve vluchttrackingmethoden
  • Vluchtgegevens
  • De voordelen van het gebruik van een vluchttracker

Hoe werkt een vluchttracker?

Vluchttrackers verkrijgen gegevens uit verschillende bronnen, zoals de luchtverkeersleiding (ATC), radarstations en direct van vliegtuigen. De meeste vluchttrackers vertrouwen op Automatic Dependent Surveillance-Broadcast (ADS-B) technologie om gegevens te verzamelen.

ADS-B-technologie

ADS-B is een surveillance technologie waarbij vliegtuigen automatisch hun positie, snelheid, hoogte en andere informatie naar grondstations en andere vliegtuigen sturen. Deze transmissies zijn openbaar, waardoor vluchttrackers altijd toegang hebben tot de gegevens. De ADS-B transponders zijn verplicht voor alle vliegtuigen die in het luchtruim van de meeste landen vliegen, waardoor een wereldwijde dekking mogelijk is.

Alternatieve vluchttrackingmethoden

Hoewel ADS-B de meest gebruikte methode voor vluchttracking is, zijn er ook alternatieve technologieën zoals radar en Multilateration (MLAT). Radar wordt al tientallen jaren gebruikt voor de luchtverkeersleiding en helpt bij vluchttracking door vliegtuigen te detecteren, en hun locaties en hoogtes te bepalen. MLAT is een systeem waarbij grondstations de tijd meten die nodig is om signalen van vliegtuigen te ontvangen, waarna de locaties van de vliegtuigen kunnen worden berekend op basis van de tijdsverschillen tussen deze stations. Deze methoden worden gebruikt om vluchtgegevens te leveren waar ADS-B-gegevens niet beschikbaar zijn.

Vluchtgegevens

Wanneer een vluchttracker vluchtgegevens ontvangt van ADS-B, radar of MLAT, worden de gegevens geïnterpreteerd en gepresenteerd in een gemakkelijk te begrijpen formaat. Vluchttrackers geven meestal informatie zoals vliegtuigidentificatie, vertrek- en aankomsttijden, geschatte aankomsttijd, huidige snelheid, hoogte en vliegroute.

De voordelen van het gebruik van een vluchttracker

1. Vluchtstatus in real-time

Een van de belangrijkste voordelen van het gebruik van een vluchttracker is het bekijken van de vluchtstatus in real-time. U kunt de exacte locatie, snelheid en hoogte van een vliegtuig bekijken, wat nuttig kan zijn als u familie of vrienden verwacht op de luchthaven.

2. Historische vluchtinformatie

Vluchttrackers slaan vaak historische vluchtgegevens op, zodat u eerdere routes en gegevens over een bepaalde vlucht kunt bekijken. Dit kan handig zijn voor het plannen van toekomstige reizen of het onderzoeken van vliegtuigbewegingen voor educatieve of zakelijke doeleinden.

3. Notificaties over vluchtwijzigingen

Sommige vluchttrackers bieden de mogelijkheid om notificaties te ontvangen wanneer er wijzigingen zijn in de status van een bepaalde vlucht, zoals vertragingen of annuleringen. Dit kan nuttig zijn voor het bijhouden van de status van een vlucht zonder voortdurend de website te hoeven controleren.