Is het boeken van vliegtickets op dinsdag goedkoper?

Er doen veel mythes en tips de ronde over het beste moment om vliegtickets te boeken. Eén zo’n veelgehoorde bewering is dat het boeken van vliegtickets op dinsdag goedkoper zou zijn. Maar is dit echt waar?

Waar komt het idee vandaan?

Het idee dat je vliegtickets beter op dinsdag kunt boeken, is ontstaan doordat luchtvaartmaatschappijen vroeger vaak hun prijzen aanpasten op dinsdagochtend. Concurrerende maatschappijen zagen deze wijzigingen en pasten hun prijzen daarop aan gedurende de dag. Dit betekende dat er op dinsdag tijdelijke prijswijzigingen plaatsvonden die gunstig konden uitpakken voor de oplettende reiziger.

Echter, door technologische vooruitgang en veranderende prijsstrategieën van luchtvaartmaatschappijen is deze aanpak niet meer zo relevant als vroeger.

De invloed van prijsalgoritmen op vliegticketprijzen

Tegenwoordig maken luchtvaartmaatschappijen gebruik van geavanceerde prijsalgoritmen om de prijzen van vliegtickets te bepalen. Deze algoritmen houden rekening met tal van factoren, zoals vraag en aanbod, de tijd tot de vlucht, de concurrentie en historische gegevens. Hierdoor kunnen de prijzen van vliegtickets voortdurend fluctueren, ongeacht het tijdstip van de dag of de dag van de week.

Het is daarom belangrijk om te weten dat er geen vaste dag is waarop alle vliegtickets goedkoper zijn. Echter, er zijn wel enkele trends en overeenkomsten zichtbaar in verschillende onderzoeken.

Wanneer kun je het beste vliegtickets boeken?

  • Boek op tijd: Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het voordeliger is om vliegtickets ongeveer twee tot drie maanden van tevoren te boeken. Hierdoor heb je voldoende tijd om prijzen te vergelijken en te profiteren van prijsschommelingen.
  • Vertrek op een doordeweekse dag: Veel onderzoeken suggereren dat het over het algemeen goedkoper is om op een doordeweekse dag te vertrekken (dinsdag, woensdag of donderdag). Dit komt doordat de vraag naar tickets op deze dagen minder hoog is in vergelijking met het weekend.
  • Wees flexibel met je bestemming: Als je geen specifieke bestemming in gedachten hebt, kun je vaak goedkopere tickets vinden door enigszins flexibel te zijn met je vertrek- en aankomstdatum.

Conclusie

Hoewel er geen harde regels zijn die garanderen dat je altijd de goedkoopste vliegtickets krijgt, is er weinig overtuigend bewijs dat dinsdag in het algemeen de beste dag is om vliegtickets te boeken. In plaats daarvan is het belangrijk om de prijzen van vliegtickets nauwlettend in de gaten te houden, vroeg te boeken en flexibel te zijn met je reisdata en bestemming. Door tijd en moeite te investeren in het vergelijken van prijzen en het vinden van de beste deals, kun je aanzienlijk besparen op je volgende vlucht.