Is last minute vliegen voordelijker?

De luchtvaartindustrie is een dynamische en snel veranderende markt, waarbij de prijzen van vliegtickets voortdurend fluctueren. Een populaire overtuiging is dat het boeken van last minute vliegtickets voordeliger zou zijn. Maar is dat wel altijd het geval? Laten we eens kijken naar hoe vliegticketprijzen worden bepaald en of het voordeliger is om last minute te vliegen of juist ver van tevoren te boeken.

Hoe worden vliegticketprijzen bepaald?

Vliegticketprijzen zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals vraag en aanbod, vliegroutes, concurrentie tussen luchtvaartmaatschappijen, brandstofkosten en tijd van het jaar. Luchtvaartmaatschappijen maken gebruik van een techniek genaamd yield management waarbij ze voortdurend de ticketprijzen aanpassen op basis van de bezettingsgraad van het vliegtuig en de verwachte vraag. Hierdoor kunnen de prijzen van vliegtickets zelfs meerdere keren per dag veranderen.

Last minute vliegen: Voordeliger of juist duurder?

De algemene perceptie is dat het boeken van last minute vliegtickets voordeliger is omdat luchtvaartmaatschappijen de lege stoelen willen verkopen voordat het vliegtuig vertrekt. In sommige gevallen kan dit inderdaad leiden tot lagere prijzen, maar het is belangrijk om te weten dat dit geen garantie is. Sterker nog, in veel gevallen kunnen last minute vliegtickets juist duurder uitvallen.

Een reden hiervoor is dat luchtvaartmaatschappijen ervan uitgaan dat last minute boekers minder prijsgevoelig zijn. Vaak zijn dit zakenreizigers of reizigers met een dringende, onvoorziene behoefte om te vliegen. Deze reizigers hebben meestal geen andere keuze dan het aangeboden ticket te accepteren, ongeacht de prijs.

Daarnaast is het zo dat last minute vliegen vaak een groter risico met zich meebrengt, aangezien de kans bestaat dat de gewenste vluchten volgeboekt zijn of de prijzen aanzienlijk hoger zijn. Dit kan leiden tot extra stress en ongemak voor de reiziger.

Wanneer is de beste tijd om vliegtickets te boeken?

Hoewel er geen exacte wetenschap is die bepaalt wanneer de beste tijd is om vliegtickets te boeken, kunnen reizigers toch profiteren van bepaalde richtlijnen. Over het algemeen geldt dat vroeg boeken meestal voordeliger is dan last minute boeken. Onderzoeken hebben aangetoond dat het boeken van een vliegticket zo’n 50 tot 100 dagen voor de geplande vertrekdatum vaak de beste prijzen oplevert.

Daarnaast zijn er enkele andere tips om goedkopere vliegtickets te vinden:

  • Flexibiliteit in reisdata en -tijden: Reizen op minder populaire dagen, zoals dinsdag of woensdag, en tijdens minder populaire uren, zoals vroege ochtend- of late avondvluchten, kan helpen om voordeligere tarieven te vinden.
  • Boek tijdens de uitverkoop: Sommige luchtvaartmaatschappijen bieden periodiek promoties of uitverkoopacties aan. Door hiervan gebruik te maken, kunnen reizigers aanzienlijk besparen op hun vliegtickets.
  • Maak gebruik van prijsvergelijkingswebsites: Websites zoals Skyscanner, Kayak en Google Flights kunnen helpen bij het vinden van de beste prijzen voor vliegtickets.

Conclusie

Hoewel het soms mogelijk is om voordelige last minute vliegtickets te vinden, is dit zeker geen garantie en kan het in veel gevallen juist duurder uitpakken. Reizigers die graag geld willen besparen op hun vliegtickets, kunnen het beste zo vroeg mogelijk boeken en gebruikmaken van bovenstaande tips om de beste deals te vinden.