Kan de vlucht nog geannuleerd worden?

Als je een vlucht hebt geboekt en je van gedachten verandert of door omstandigheden je reisplannen moet wijzigen, is het belangrijk om te weten of je de vlucht nog kunt annuleren en wat de mogelijke gevolgen zijn. In dit artikel bespreken we de algemene annuleringsvoorwaarden van luchtvaartmaatschappijen, de annuleringskosten, eventuele restituties en suggesties om het annuleringsproces soepeler te laten verlopen.

Annuleringsbeleid van luchtvaartmaatschappijen

Het annuleringsbeleid varieert van luchtvaartmaatschappij tot luchtvaartmaatschappij. Hier zijn enkele algemene richtlijnen:

 • De meeste luchtvaartmaatschappijen bieden een 24-uurs annuleringsvenster, wat betekent dat als je binnen 24 uur na het boeken van je vlucht annuleert, je in aanmerking komt voor een volledige terugbetaling. Dit geldt meestal alleen voor vluchten die ten minste zeven dagen voor het vertrek zijn geboekt.
 • Na de 24-uurs periode is de kans op een volledige restitutie kleiner. In plaats daarvan kan het zijn dat je een annuleringsvergoeding moet betalen, die afhankelijk is van de luchtvaartmaatschappij en het type ticket dat je hebt gekocht.
 • Sommige maatschappijen bieden flexibele of terugbetaalbare tarieven aan, waarbij je de mogelijkheid hebt om te annuleren zonder extra kosten. Dit type ticket is meestal duurder dan een standaard ticket.

Annuleringskosten

Als je besluit je vlucht na de 24-uurs annuleringsperiode te annuleren, kunnen er annuleringskosten in rekening worden gebracht. Deze variëren op basis van de luchtvaartmaatschappij, het type ticket en hoe dicht je bij de vertrekdatum zit. Enkele voorbeelden van annuleringskosten zijn:

 • Vaste kosten: Een vast bedrag per passagier voor het annuleren van een vlucht.
 • Percentage van de ticketprijs: Een percentage van de oorspronkelijke ticketprijs als annuleringsvergoeding.
 • Afhankelijk van tijd tot vertrek: Annuleringskosten kunnen toenemen naarmate de vertrekdatum nadert. Bijvoorbeeld, annuleren meer dan 30 dagen voor vertrek kan een lager bedrag kosten dan annuleren binnen 30 dagen.

Restitutie mogelijkheden

Afhankelijk van het annuleringsbeleid van de luchtvaartmaatschappij en het type ticket, kunnen er verschillende restitutiemogelijkheden zijn:

 • Volledige restitutie: Als je binnen het 24-uurs annuleringsvenster annuleert of een flexibel of terugbetaalbaar tarief hebt geboekt, krijg je mogelijk een volledige restitutie.
 • Gedeeltelijke restitutie: Afhankelijk van de annuleringskosten kan het zijn dat je een gedeeltelijke restitutie ontvangt.
 • Reiskrediet: In plaats van een contante restitutie kunnen sommige luchtvaartmaatschappijen een reiskrediet aanbieden om te gebruiken voor toekomstige vluchten.
 • Geen restitutie: Met sommige niet-terugbetaalbare tickets is annuleren niet mogelijk en ontvang je geen restitutie.

Tips voor het annuleren van vluchten

Als je overweegt je vlucht te annuleren, houd dan rekening met het volgende:

 1. Controleer het annuleringsbeleid van je luchtvaartmaatschappij en het type ticket dat je hebt gekocht.
 2. Annuleer zo snel mogelijk na het boeken om te profiteren van het 24-uurs annuleringsvenster.
 3. Als je meerdere vluchten binnen één boeking hebt, worden mogelijk alle vluchten in die boeking geannuleerd.
 4. Als je denkt dat je reisplannen kunnen veranderen, overweeg dan een flexibel of terugbetaalbaar tarief te boeken.
 5. Bij het annuleren vanwege ziekte, een sterfgeval in de familie of natuurrampen, kan het zijn dat de luchtvaartmaatschappij bereid is de annuleringskosten te verlagen of kwijt te schelden.
 6. Zorg ervoor dat je annuleringsbewijs of eventuele restitutiebevestigingen ontvangt na het annuleren van je vlucht.

Annuleren van een vlucht kan stressvol zijn, maar door op de hoogte te zijn van de annuleringsvoorwaarden en kosten, kan het proces soepeler verlopen. Het belangrijkste is om vóór het boeken het beleid van de luchtvaartmaatschappij te begrijpen, zodat je weet wat je kunt verwachten als je je vlucht moet annuleren.