Op welke dag zijn vliegtickets het duurst?

Wanneer je op zoek bent naar een vliegticket, wil je natuurlijk de beste prijs vinden. Omdat vliegticketprijzen constant veranderen door variërende omstandigheden en factoren, kan het moeilijk zijn om te bepalen op welke dag je het best kunt boeken. Veel mensen tasten in het duister als het gaat om het vinden van de ideale boekingsdag en vragen zich af of er daadwerkelijk een specifieke dag is waarop vliegtickets het goedkoopst óf het duurst zijn? In dit artikel gaan we in op de verschillende factoren die de vliegticketprijzen beïnvloeden en kijken we wanneer je het best kunt boeken om een goede deal te vinden.

Factoren die vliegticketprijzen beïnvloeden

Factoren die een rol spelen in het bepalen van de prijs van een vliegticket zijn onder andere:

 • Vraag en aanbod in de markt
 • Intensiteit van de concurrentie tussen luchtvaartmaatschappijen
 • Seizoensgebonden vraag
 • Brandstofprijs
 • Evenementen en festivals
 • Ruilkoersen

Deze factoren veranderen voortdurend en kunnen een grote invloed hebben op de prijs van vliegtickets. Daarnaast beheren luchtvaartmaatschappijen en distributieplatforms hun ticketprijzen met behulp van complexe en geavanceerde prijsalgoritmen die soms meerdere keren per dag veranderen. Hierdoor kan het erg lastig zijn om te zeggen op welke dag de prijzen het hoogst zijn.

Boekingsdatum versus reisdatum

Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen de boekingsdatum (de dag waarop je je vliegticket koopt) en de reisdatum (de dag waarop je vliegt). Onderzoeken hebben aangetoond dat er patronen zijn van prijsveranderingen in verband met zowel de boekingsdatum als de reisdatum.

Boekingsdatum

Uit verschillende onderzoeken en analyses blijkt dat vliegtickets over het algemeen het goedkoopst zijn als je ze ruim van tevoren boekt. Zo zijn er studies die zeggen dat je het best 50 tot 100 dagen van tevoren kunt boeken, terwijl andere studies beweren dat het best 54 dagen van tevoren is. Het is ook bekend dat prijzen vaak hoger zijn als je op het laatste moment boekt, omdat luchtvaartmaatschappijen weten dat reizigers in zo’n geval vaak bereid zijn om meer te betalen voor hun ticket.

Op het gebied van de dag van de week waarop je moet boeken, is er minder consistentie tussen de studies. Sommige onderzoeken suggereren dat het boeken van vliegtickets in het weekend duurder kan zijn dan doordeweeks, terwijl andere studies claimen dat dinsdag de goedkoopste dag is om te boeken.

Reisdatum

Als het gaat om de dag waarop je vliegt, lijkt er een duidelijker patroon te zijn: vliegen op dinsdag, woensdag en zaterdag wordt vaak genoemd als de goedkoopste dagen om te vliegen. Dat komt omdat er doorgaans minder vraag is op deze dagen, waardoor de prijzen over het algemeen lager zijn dan op andere dagen in de week.

Vrijdagen en zondagen zijn doorgaans de duurste reisdagen, omdat dit dagen zijn waarop veel mensen graag reizen, mede met het oog op de weekenden en het opnemen van minder vrije dagen op het werk.

Hoe vind je de beste deal voor vliegtickets?

Omdat vliegticketprijzen afhankelijk zijn van zoveel factoren en er geen eenduidig antwoord is op de vraag wanneer je het best kunt boeken, is het raadzaam om toch bepaalde strategieën te hanteren om de beste deal te vinden:

 1. Boek ruim van tevoren
 2. Controleer ticketprijzen regelmatig en wees flexibel met je reisdata
 3. Meld je aan voor prijsalerts van reiswebsites of luchtvaartmaatschappijen
 4. Vermijd reizen op populaire tijden (bijv. vakantieperiodes en weekenden)
 5. Overweeg indirecte vluchten of nabijgelegen luchthavens
 6. Maak gebruik van frequent flyer-programma’s en andere loyaliteitsprogramma’s
 7. Profiteer van kortingen en aanbiedingen op speciale gelegenheden (bijv. Black Friday)

Door deze tips te volgen, vergroot je je kans op het vinden van een goedkope vliegticket, zelfs als er geen specifieke dag of tijd is waarop de prijzen altijd het hoogst of het laagst zijn.