Waarom komen vliegen op je af?

Vliegen zijn niet alleen vervelend, ze kunnen ook ziekteverwekkers met zich meebrengen en besmetten het eten waarmee ze in contact komen. Hoe komt het dat vliegen op ons afkomen en is er een manier om ze op afstand te houden? In dit artikel bespreken we de redenen waarom vliegen zich tot ons aangetrokken voelen en de impact hiervan op de luchtvaartindustrie.

De aantrekkingskracht van geur

Eén van de belangrijkste redenen waarom vliegen op ons afkomen, is geur. Vliegen hebben een zeer sterk reukvermogen en laten zich leiden door de geur van voedsel, geurige stoffen en andere chemische verbindingen. Zo vinden ze voedselbronnen, geschikte plekken om eieren te leggen en met soortgenoten te communiceren. De geuren die mensen en hun omgeving voortbrengen, kunnen dus een sterke aantrekkingskracht hebben op vliegen.

Warmte en CO2

Naast geur maken vliegen ook gebruik van andere zintuigen om hun weg te vinden. Ze zijn onder andere gevoelig voor warmte en kooldioxide (CO2). Ons lichaam straalt warmte uit en ademt CO2 uit, waardoor vliegen zich aangetrokken voelen tot ons als potentiële levensbronnen. Dit is met name relevant voor de luchtvaartindustrie, waar de verhoogde concentratie van mensen in kleine ruimtes zoals vliegtuigcabines versterkte aantrekkingskracht op vliegen kan hebben.

De impact op de luchtvaartindustrie

Vliegen kunnen inderdaad problemen veroorzaken in de luchtvaartindustrie. Niet alleen kunnen ze overlast veroorzaken voor passagiers en bemanningsleden, maar hun aanwezigheid kan ook een impact hebben op de hygiëne aan boord van vliegtuigen. Vliegen dragen mogelijk ziekteverwekkers met zich mee en hun vermogen om gemakkelijk van plaats naar plaats te vliegen vergroot de kans op verspreiding van ziekten.

Bestrijding van vliegen in de luchtvaartindustrie

De luchtvaartindustrie heeft verschillende maatregelen genomen om de aanwezigheid van vliegen in vliegtuigen te verminderen. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Het regelmatig schoonmaken en onderhouden van vliegtuigcabines, waardoor de aantrekkelijkheid voor vliegen afneemt.
  • Het gebruik van insecticiden om de aanwezigheid van vliegen te minimaliseren.
  • Het installeren van hightech apparaat op de vliegtuigcabine, zoals uv-licht insectenvallen, die vliegen van passagiers af houden.

Echter, deze maatregelen zijn niet altijd honderd procent effectief en vliegen kunnen nog steeds een probleem vormen voor de luchtvaartindustrie.

Conclusie

Vliegen zijn aanwezig in onze omgeving vanwege hun vermogen om zich aan te passen en de vele aantrekkelijke bronnen die we bieden. Geur, warmte en CO2 zijn enkele factoren die bijdragen aan hun aantrekkingskracht op ons. De luchtvaartindustrie onderneemt verschillende maatregelen om vliegen te bestrijden, maar er is altijd ruimte voor verbetering en innovatie om passagiers en bemanningsleden een comfortabelere en hygiënische vliegervaring te bieden.