Wanneer zijn vliegtickets het goedkoopst?

Het vinden van het goedkoopste vliegticket is vaak het uitgangspunt voor menig onvergetelijke reis. Maar wanneer zijn vliegtickets nu het goedkoopst? Deze vraag komt vaak naar voren bij het plannen van een vakantie of zakenreis. In dit artikel bespreken we een aantal factoren die invloed kunnen hebben op de prijs van vliegtickets en geven we enkele tips om geld te besparen op je volgende vlucht.

Factoren die de prijs van vliegtickets beïnvloeden

Voordat we ingaan op de beste tijd om vliegtickets te kopen, is het belangrijk om te begrijpen welke factoren de prijs van vliegtickets beïnvloeden. Hier zijn enkele van de belangrijkste factoren:

 • Vraag en aanbod: Als er veel vraag is naar een bepaalde vlucht, zullen de prijzen stijgen. Omgekeerd zullen de prijzen dalen als er minder vraag is.
 • Seizoen: Tijdens populaire reisperiodes, zoals zomervakanties of feestdagen, zijn vliegtickets over het algemeen duurder. Dit komt doordat er meer vraag is naar vliegtickets tijdens deze periodes.
 • Concurrentie: Op routes met veel concurrentie tussen luchtvaartmaatschappijen zijn vliegtickets vaak goedkoper. Vliegtickets kunnen duurder zijn op routes waar slechts één of enkele maatschappijen vliegen.
 • Brandstofkosten: Stijgende brandstofkosten hebben invloed op de kosten voor luchtvaartmaatschappijen en kunnen ook de prijs van vliegtickets beïnvloeden.

Boek op het juiste moment

Er zijn verschillende meningen over wanneer het beste moment is om vliegtickets te kopen. Sommige bronnen beweren dat je ongeveer zes tot acht weken voor de geplande vertrekdatum moet boeken, terwijl anderen zeggen dat je veel eerder moet boeken. Hoewel er geen vaste regel is, zijn er enkele algemene richtlijnen die je kunt volgen om te bepalen wanneer je het beste vliegtickets kunt kopen:

 • Boek niet te vroeg. Vliegtickets die meer dan een half jaar voor de vertrekdatum zijn geboekt, zijn vaak duurder dan tickets die dichter bij de vertrekdatum zijn geboekt.
 • Boek niet te laat. Hoewel het soms mogelijk is om last-minute deals te vinden, is het over het algemeen beter om minstens een maand van tevoren te boeken om de kans op lagere prijzen te vergroten.
 • Boek doordeweeks. Volgens verschillende onderzoeken zijn dinsdag, woensdag en donderdag de beste dagen om vliegtickets te boeken. Veel luchtvaartmaatschappijen bieden dan speciale kortingen aan.

Wees flexibel met je reisplannen

Flexibiliteit is een van de sleutels tot het vinden van goedkope vliegtickets. Als je in staat bent om je reisdata en/of bestemmingen aan te passen, zijn er vaak betere deals beschikbaar. Hier zijn enkele tips om flexibeler met je reisplannen om te gaan:

 • Probeer te vliegen op minder populaire dagen, zoals dinsdag, woensdag of zaterdag, wanneer vliegtickets vaak goedkoper zijn.
 • Vlieg tijdens minder populaire tijden, zoals ’s ochtends vroeg, ’s avonds laat of tijdens de lunch, wanneer de vraag naar vliegtickets lager is.
 • Overweeg alternatieve luchthavens voor vertrek of aankomst, die vaak goedkopere vliegtickets aanbieden.
 • Gebruik een multi-city zoekopdracht om potentiële besparingen te ontdekken voor het combineren van meerdere bestemmingen in één reis.

Gebruik prijsvergelijkingswebsites en meld je aan voor nieuwsbrieven

Het gebruik van prijsvergelijkingswebsites, zoals Skyscanner, Google Flights of Kayak, kan je helpen om snel en gemakkelijk de goedkoopste vliegtickets te vinden. Deze websites vergelijken de prijzen van verschillende luchtvaartmaatschappijen en online reisbureaus om je de beste deals te tonen. Meld je ook aan voor nieuwsbrieven van luchtvaartmaatschappijen of reisbureaus om op de hoogte te blijven van speciale aanbiedingen en kortingsacties.

Conclusie

Hoewel er geen definitief antwoord is op de vraag wanneer vliegtickets het goedkoopst zijn, zijn er zeker enkele strategieën die je kunt gebruiken om geld te besparen op je volgende vlucht. Door flexibel te zijn met je reisplannen, het juiste moment te kiezen om te boeken en gebruik te maken van prijsvergelijkingswebsites, kun je profiteren van de beste deals en met vertrouwen je volgende reis plannen.