Wat is de veiligste luchtvaartmaatschappij?

Veiligheid is een topprioriteit voor de luchtvaartindustrie en voor de miljoenen passagiers die elk jaar wereldwijd reizen. Terwijl vliegen al een van de veiligste vormen van vervoer is, blijven luchtvaartmaatschappijen en toezichthouders zich inspannen om de veiligheid van elke vlucht te waarborgen. Dit artikel onderzoekt de veiligste luchtvaartmaatschappijen ter wereld volgens verschillende criteria en veiligheidsranglijsten.

AirlineRatings.com

Een van de meest gerespecteerde bronnen bij het beoordelen van de veiligheid van luchtvaartmaatschappijen is AirlineRatings.com, een Australische website die gespecialiseerd is in het beoordelen van de luchtvaartindustrie. AirlineRatings.com kent elk jaar veiligheidsbeoordelingen toe aan 385 luchtvaartmaatschappijen, gebaseerd op een reeks criteria zoals audits door overheidsinstanties, de incidenten- en ongevallenregistratie van de luchtvaartmaatschappij, de gemiddelde vlootleeftijd en initiatieven voor veiligheidsbevordering.

De Top 20 veiligste luchtvaartmaatschappijen volgens AirlineRatings.com

Hier is de lijst van de top 20 veiligste luchtvaartmaatschappijen ter wereld, gepubliceerd door AirlineRatings.com voor het jaar 2021:

 1. Qantas
 2. Qatar Airways
 3. Air New Zealand
 4. Singapore Airlines
 5. Emirates
 6. Cathay Pacific Airways
 7. Virgin Atlantic
 8. United Airlines
 9. Alaska Airlines
 10. American Airlines
 11. Hawaiian Airlines
 12. Delta Air Lines
 13. Lufthansa
 14. KLM
 15. British Airways
 16. Southwest Airlines
 17. Etihad Airways
 18. Virgin Australia
 19. Eva Air
 20. SAS (Scandinavian Airlines System)

Volgens AirlineRatings.com staat het Australische Qantas nog steeds bovenaan als de veiligste luchtvaartmaatschappij ter wereld, mede dankzij het feit dat het sinds 1951 geen dodelijk ongeluk meer heeft gehad en haar proactieve benadering van veiligheid.

JACDEC Safety Index

Een andere bron bij het beoordelen van de veiligheid van luchtvaartmaatschappijen is de JACDEC (Jet Airliner Crash Data Evaluation Centre) Safety Index. In tegenstelling tot AirlineRatings.com, gebruikt JACDEC een meer objectieve en kwantitatieve benadering door middel van een algoritme. Dit algoritme berekent de veiligheidsscores van luchtvaartmaatschappijen op basis van gegevens van de afgelopen 30 jaar, zoals storingsfrequentie en ernst van ongelukken.

De Top 5 veiligste luchtvaartmaatschappijen volgens JACDEC Safety Index

Hier zijn de top 5 veiligste luchtvaartmaatschappijen ter wereld volgens de JACDEC-index:

 1. Emirates
 2. Qatar Airways
 3. China Airlines
 4. Aer Lingus
 5. ANA (All Nippon Airways)

Hoewel er verschillen zijn in de rangschikking tussen AirlineRatings.com en JACDEC, zijn enkele van de meest voorkomende namen in beide ranglijsten Emirates en Qatar Airways.

Slotopmerking

Het is belangrijk op te merken dat de meeste luchtvaartmaatschappijen in de moderne luchtvaartsector voldoen aan strenge internationale veiligheidsnormen. Hoewel niet alle maatschappijen dezelfde mate van veiligheidsbeheer en technologie kunnen bieden, is het belangrijk te onthouden dat vliegen een van de veiligste vormen van vervoer blijft. Het is ook belangrijk te begrijpen dat veiligheidsranglijsten zoals die van AirlineRatings.com en JACDEC gebaseerd zijn op informatie uit het verleden en de huidige stand van zaken. Er is geen garantie dat ze van toepassing zijn op elke individuele vlucht die je neemt. Toch kunnen ze nuttig zijn bij het helpen kiezen van luchtvaartmaatschappijen die zich consistent hebben ingezet voor veiligheid en operationele uitmuntendheid op het gebied van luchtvaart.