Wat is gevaarlijker: opstijgen of landen?
Als het op luchtvaartveiligheid aankomt, zijn opstijgen en landen twee van de meest kritische fases van een vlucht. Beide momenten vereisen een hoog niveau van concentratie, nauwkeurigheid en samenwerking tussen de piloten en de luchtverkeersleiding. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de risico’s die gepaard gaan met opstijgen en landen in de luchtvaartindustrie en enkele statistieken onderzoeken om te bepalen welke fase mogelijk gevaarlijker is.
Opstijgen
Opstijgen is de fase waarin het vliegtuig van een stilstaande positie op de luchthaven tot een hoogte stijgt waarin het veilig kan kruisen. Het proces omvat het verhogen van de snelheid totdat een optimale lift wordt bereikt om van de grond te kunnen komen en de klim naar de kruishoogte. Tijdens het opstijgen hebben piloten te maken met een groot aantal variabelen, waaronder windsnelheid, weersomstandigheden, baanlengte, gewicht van het vliegtuig en de prestaties van de motoren.
Enkele risico’s die tijdens het opstijgen kunnen optreden, zijn onder meer:
- Motoren die uitvallen;
- Vogelinslagen;
- Verkeerd berekende snelheden;
- Fouten in communicatie met de luchtverkeersleiding;
- Instabiliteit van het vliegtuig tijdens de klim;
- Onjuist gebruik van de besturingssystemen en het landingsgestel.
Landen
Landen is het proces waarbij het vliegtuig van kruishoogte afdaalt en veilig op de landingsbaan wordt neergezet. Net als bij opstijgen zijn er tal van variabelen waar de piloten rekening mee moeten houden, waaronder de daalsnelheid, de positie van het vliegtuig ten opzichte van de landingsbaan, de lengte van de landingsbaan en de weersomstandigheden.
Enkele risico’s die tijdens het landen kunnen optreden, zijn onder meer:
- Te late of te vroege touchdown op de landingsbaan;
- Onjuiste uitlijning met de landingsbaan;
- Windschering of turbulente weersomstandigheden;
- Aquaplaning bij nat weer;
- Moeilijkheden bij het inzetten van de remmen en het spoilers (luchtsnelheidsremmen);
- Fouten in communicatie met de luchtverkeersleiding;
- Problemen met het landingsgestel.
Statistieken en studies
Volgens studies is ongeveer 16% van de vliegtuigongelukken terug te voeren op fouten tijdens het opstijgen, terwijl maar liefst 45% wordt veroorzaakt door problemen tijdens het landen. Uit deze gegevens zou men kunnen concluderen dat landen inderdaad gevaarlijker is dan opstijgen.
De meerderheid van de ongevallen tijdens het landen is het gevolg van verkeerde beslissingen en technieken van piloten en andere factoren zoals mechanische problemen, weersomstandigheden en obstakels op de landingsbaan. Bovendien kan de aanpak van de landingsbaan, het steilste deel van het dalen, ook verschillende risico’s met zich meebrengen, waaronder het risico op een botsing met het terrein.
Hoewel beide fasen van een vlucht hun eigen unieke uitdagingen en risico’s hebben, wijzen statistieken erop dat landen als gevaarlijker wordt beschouwd dan opstijgen. Dit neemt niet weg dat de luchtvaartindustrie als geheel tot de veiligste vervoerswijzen behoort. Piloten worden voortdurend getraind, beoordeeld en geëvalueerd om te zorgen voor een maximaal niveau van vaardigheid en competentie tijdens alle aspecten van een vlucht, inclusief opstijgen en landen.