Wat zijn de kosten van het annuleren van een vlucht?

Er kunnen tal van redenen zijn waarom men een geboekte vlucht zou willen annuleren, zoals persoonlijke omstandigheden, veranderingen in reisplannen of onverwachte gebeurtenissen. Het is belangrijk voor reizigers om te weten wat annuleringen kunnen betekenen voor hun reisbudget, aangezien luchtvaartmaatschappijen vaak kosten in rekening brengen voor het annuleren van een vlucht. In dit artikel bespreken we de verschillende kosten en factoren die van invloed kunnen zijn op de kosten van het annuleren van een vlucht.

Factoren die van invloed zijn op annuleringskosten

De kosten voor het annuleren van een vlucht kunnen variëren afhankelijk van meerdere factoren, zoals:

 • De luchtvaartmaatschappij: Verschillende luchtvaartmaatschappijen hebben verschillende annuleringsbeleid en -kosten. Het is essentieel om het annuleringsbeleid van de luchtvaartmaatschappij te controleren voordat u een vlucht boekt.
 • Het type ticket: Ticketsoorten zoals flexibele of refundable tickets bieden meer vrijheid bij het annuleren, maar kunnen duurder zijn in aanschaf. Niet-restitueerbare of laaggeprijsde tickets zijn meestal goedkoper, maar hebben vaak hogere annuleringskosten of bieden geen restitutie bij annulering.
 • Tijd tot vertrek: De tijd tussen de annulering en de geplande vertrektijd van de vlucht heeft invloed op het bedrag dat u kunt terugkrijgen of de kosten die u moet betalen. Over het algemeen zijn de annuleringskosten hoger naarmate de tijd tot de vertrekdatum afneemt.
 • Reisverzekering: Het hebben van een reisverzekering kan de impact van annuleringskosten verminderen, vooral als de annulering te wijten is aan gedekte omstandigheden zoals ziekte, ongeval of overlijden. Niet alle reisverzekeringen dekken echter annuleringskosten, dus het is belangrijk om de polis en de dekking zorgvuldig te bekijken.

Voorbeelden van annuleringskosten

Om een idee te geven van de annuleringskosten die in rekening gebracht kunnen worden, volgen hier enkele voorbeeldtarieven van een paar bekende luchtvaartmaatschappijen:

 • KLM: Bij KLM is het wijzigen of annuleren van een vlucht mogelijk afhankelijk van het geboekte tickettype. Voor Economy Class Light of Standard tickets bedragen de wijzigingskosten €70 tot €160, en de annuleringskosten €120 tot €300. In sommige gevallen zijn annuleringen niet toegestaan, en wordt er geen restitutie gegeven.
 • British Airways: British Airways hanteert variabele tarieven voor wijzigings- en annuleringskosten, afhankelijk van het type ticket. Economy Class niet-flexibele tickets hebben wijzigingskosten van ongeveer €150 tot €300, en de annuleringskosten zijn doorgaans gelijk aan de prijs van het ticket. Flexibele Economy Class tickets hebben lagere wijzigings- en annuleringskosten, meestal variërend van €50 tot €150.
 • Lufthansa: Bij Lufthansa variëren de kosten voor annuleringen en wijzigingen afhankelijk van het geboekte tarief en de bestemming. Voor interne Europese vluchten bedragen de kosten voor wijzigingen en annuleringen €50 tot €150 voor Economy Class en €100 tot €200 voor Business Class. Voor intercontinentale vluchten kunnen de kosten oplopen tot €250 voor wijzigingen en €400 voor annuleringen.

Houd er rekening mee dat de bovengenoemde kosten slechts voorbeelden zijn en kunnen variëren afhankelijk van het beleid van de luchtvaartmaatschappij of de geboekte ticketcategorie. Het is belangrijk om de annuleringsvoorwaarden van uw ticket en luchtvaartmaatschappij te controleren voordat u een vlucht boekt, om onverwachte kosten te voorkomen.

Tips om annuleringskosten te minimaliseren

Om annuleringskosten te beperken, kunt u overwegen om:

 • Een flexibel of refundable ticket te boeken, als u denkt dat uw reisplannen kunnen veranderen.
 • Een reisverzekering af te sluiten die annuleringskosten dekt, vooral als u grote niet-terugvorderbare kosten heeft gemaakt zoals vliegtickets, hotelreserveringen en excursies.
 • Te controleren of uw creditcard extra reisbescherming biedt bij het boeken van de vlucht.
 • Snel te handelen als u moet annuleren, aangezien de annuleringskosten vaak hoger worden naarmate de vertrekdatum nadert.

Annuleren van een vlucht kan onvermijdelijk zijn in bepaalde omstandigheden. Het begrijpen van de kosten die hiermee gepaard gaan en de verschillende factoren die deze kosten beïnvloeden, helpt u beter voorbereid te zijn en weloverwogen beslissingen te nemen wat betreft uw reisplannen.