Welke luchtvaartmaatschappij heeft nog nooit een ongeluk gehad?

In de luchtvaartindustrie wordt veiligheid als topprioriteit beschouwd. Ondanks het feit dat vliegen een van de veiligste manieren van transport is, gebeuren er helaas nog steeds ongelukken. Desondanks zijn er enkele luchtvaartmaatschappijen die een uitstekende staat van dienst op dit gebied hebben en zelfs geen enkel dodelijk ongeluk in hun historie hebben gehad. Laten we eens een kijkje nemen bij enkele van deze maatschappijen en hun indrukwekkende veiligheidsprestaties.

Qantas

Qantas, de nationale luchtvaartmaatschappij van Australië, wordt vaak aangehaald als de veiligste luchtvaartmaatschappij ter wereld. Opgericht in 1920, heeft Qantas een indrukwekkende veiligheidsreputatie zonder dodelijke ongevallen in de moderne straaltijdperk (sinds 1951, met de introductie van de straalmotoren voor commerciële luchtvaart). Qantas heeft wel enkele incidenten gehad tijdens de vroege jaren van haar bestaan, maar in de afgelopen 70 jaar zijn er geen dodelijke ongevallen geregistreerd, wat een geweldige prestatie is.

Hawaiian Airlines

Hawaiian Airlines is een andere luchtvaartmaatschappij die nog nooit een dodelijk ongeluk heeft gehad. Opgericht in 1929, opereert Hawaiian Airlines voornamelijk in de Verenigde Staten en de Stille Oceaan. De luchtvaartmaatschappij heeft ook een uitstekende veiligheidsprestatie en geen enkel dodelijk ongeval in haar geschiedenis.

Emirates

Emirates, opgericht in 1985, is een van de grootste luchtvaartmaatschappijen ter wereld en is gevestigd in Dubai, Verenigde Arabische Emiraten. Ondanks haar korte bestaan en de snelle groei, heeft Emirates nog nooit een van haar passagiers op een commerciële vlucht verloren door een ongeluk. Emirates heeft echter wel enkele incidenten gehad, waaronder één geval waarbij één brandweerman om het leven kwam tijdens een brand op Dubai International Airport in 2016. Dit ongeval resulteerde niet in een verlies van passagiers.

Virgin Atlantic / Virgin Australia

Virgin Atlantic, opgericht in 1984, en Virgin Australia, ontstaan in 2000, zijn beide luchtvaartmaatschappijen die deel uitmaken van het wereldwijde Virgin Group merk. Beide maatschappijen hebben nog nooit een dodelijk ongeval gehad en behoren daarmee tot de veiligste operators ter wereld. Virgin Atlantic voert voornamelijk internationale vluchten uit, terwijl Virgin Australia binnenlandse en regionale vluchten uitvoert in Australië en Azië.

Hoewel er meerdere luchtvaartmaatschappijen zijn die nog nooit een ongeluk hebben gehad, is het belangrijk op te merken dat vliegen in het algemeen uiterst veilig is en dat de meeste grote internationale luchtvaartmaatschappijen zich continu inzetten om hun veiligheidsnormen te verhogen. Aangezien de technologie en veiligheidsnormen blijven verbeteren, zullen we hopelijk dichter bij een toekomst komen waarin de kans op een ongeluk in de lucht steeds kleiner wordt.