Vliegtickets naar Warschau


Charmant is het niet, maar de snel veranderende hoofdstad van Polen is op dit moment een van de meest opwindende plekken ter wereld, met zijn hedonistische nachtleven, artistieke scene en buitengewone schatten. Kamila Napora, geboren in Warschau, is onze gids.

De “Phoenix-stad” of “mini-Berlijn” zijn twee van Warschau’s meest voorkomende bijnamen, en beide zijn welverdiend. De Poolse hoofdstad, met zijn ongelukkige ligging op het oost-west en noord-zuid kruispunt, heeft door de eeuwen heen veel moeten worstelen om uiteindelijk uit de as van de Tweede Wereldoorlog en de onderdrukking van het communisme te herrijzen. Maar vandaag bruist de stad van een vertrouwen en creativiteit die de renaissance van de Duitse hoofdstad nabootst en dat gevoel dat op dit moment alles mogelijk is.

Voor de reiziger, de rijke en turbulente geschiedenis van Warschau, prachtige architectuur, verborgen hoekjes, een overvloed aan groene ruimtes om te ontspannen (bijna 25% van de stad is een park), goede restaurants, goedkope eetgelegenheden (…huiselijk Pools eten serveren) en coole eigenzinnige bars zijn de belangrijkste trekpleisters. Het feit dat het de tweede viool speelt in termen van het mooiere, maar meer provinciale, Krakau doet op geen enkele manier afbreuk aan de hoofdstad als toeristische bestemming. Het lijkt eerder verder van de gebaande paden van Centraal-Europa en biedt een perfecte vakantie voor iedereen die de voorkeur geeft aan wat ruigheid en glamour in de grote stad boven de schilderachtige kasseien en cafés van Krakau.

De gloednieuwe oude binnenstad van Warschau

Beste van de gebaande paden

Het maakt niet uit of je met de trein of het vliegtuig naar Warschau komt, een van de eerste opmerkelijke dingen die je zal opvallen, is het Paleis van Cultuur en Wetenschap, (ironisch genoeg) omschreven als “Stalins geschenk aan het Poolse volk”. Houd ervan of verafschuw het, het is een onmiskenbaar adembenemend voorbeeld van Sovjet-architectuur. Bekijk de sculpturen rond de basis van dichterbij, met afbeeldingen van mensen uit de arbeidersklasse – ze zullen je een klein gevoel geven (net zoals Stalin ongetwijfeld wilde). Persoonlijk zou ik geen moeite doen met de lift naar de 30e verdieping – niet alleen is het te duur, maar het uitzicht vanaf de top is niet zo geweldig als je je zou kunnen voorstellen.

De oude binnenstad van Warschau is misschien wel een van de meest pittoreske van Europa, maar het is niet helemaal wat het op het eerste gezicht lijkt. Volledig verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog (slechts twee gebouwen overleefden!) Het werd herbouwd op basis van de schilderijen van Bellotto uit de 18e eeuw, en kwam uiteindelijk op de UNESCO-lijst als een ongelooflijk voorbeeld van volledige reconstructie. Houd hier rekening mee wanneer u door de smalle geplaveide straatjes dwaalt, de kleurrijke gevels van huurwoningen bewondert of over de stadsmuren loopt. Als je op zondag in de buurt bent, bezoek dan het Koninklijk Kasteel, want de toegang is dan gratis – je zou het gebouw nooit raden en het rijke interieur werd amper 30 jaar geleden voltooid! Zorg ervoor dat u de toren van de Sint-Annakerk beklimt om het ongelooflijke uitzicht op de oude stad, het nieuwere deel van de stad en, aan de overkant van de rivier de Vistula, de wijk Praga te bewonderen.

Warschau vergezichten: een stad van contrasten laten zien

Een wandeling langs de Koninklijke Route (die vanuit de oude stad naar beneden leidt) brengt u naar het Łazienki-park (koninklijke baden), een voormalige zomerresidentie van de koning. Het is je misschien opgevallen dat Warschau een extreem groene stad is en dat parken een groot deel ervan in beslag nemen, maar dit is de favoriete plek voor de lokale bevolking en bezoekers om te wandelen en te ontspannen. Het trekt grote menigten, vooral op zondag, wanneer getalenteerde pianisten Chopin spelen om 12.00 uur. Het is niet moeilijk om de plek te vinden, aangezien de concerten plaatsvinden op het plein naast het monument van de beroemde Poolse componist.

Als je overweegt een tour te maken, bekijk dan het brede scala aan ervaringen die worden aangeboden bij Get Your Guide, zoals hun Ultimate Day Tour of Warschau Ghetto Tour.

Hipster-gids

Neem de tram over de rivier naar de wijk Praga – het was vroeger een aparte stad, toen een arbeiderswijk en het armste deel van de stad, en doet nu dienst als het Boheemse hart van Warschau. Praga werd tijdens de oorlog niet zwaar verwoest, dus een bezoek aan het is net zo’n echte en authentieke ervaring als je in Warschau kunt krijgen. De plaats wordt nog steeds als gevaarlijk beschouwd, veel lokale mensen weigeren het in het donker te bezoeken en er zijn straten die vermeden moeten worden, maar als je dapper genoeg bent, kun je er iets lekkers van maken. Mooie bakstenen huizen zijn nog steeds bezaaid met kogelgaten – het beste bewijs van de lastige geschiedenis – binnenplaatsen verbergen kleurrijke kitscherige heiligdommen van St. Mary en het monument van de Praga Yard Band herinnert ons aan de verloren vooroorlogse Warschau-cultuur (als je wilt hoor wat muziek uit die tijd, sms het nummer van een van de nummers en de band begint voor je te spelen: een lijst van 100 nummers staat op de trommel van het monument). In de wijk Praga vind je ook enkele van de beste en meest eigenzinnige pubs van de stad, vooral in de straten Ząbkowska en Jagiellońska.

Kijk eens naar de gans, in de wijk Praga

Vrij dichtbij, aan de overkant van het spoor en achter het treinstation Warszawa Wschodnia, bevindt zich een van de meest hippe plekken in de stad – Soho Factory. Maar let voordat je daar aankomt op het verlaten huis in de Mińska-straat dat je passeert, want daar is waarschijnlijk de beste muurschildering van de stad geschilderd. Het sprookjeskasteel van de Britse kunstenaar Phlegm beslaat de hele zijmuur van het huis en past daar perfect. Soho Factory is waar designerwinkels of hippe restaurants zijn gevestigd, maar de belangrijkste reden waarom je de plaats moet bezoeken, is Neon Muzeum – een van de grootste hoogtepunten van Warschau. Je zult overweldigd worden door de kleuren en vormen van felle neonreclames uit de Sovjettijd en verzameld uit heel Polen.

Om Praga dieper te verkennen, inclusief de kunstscene, klassieke snacks EN toegang tot het eerder genoemde Neon Museum, probeer deze tour van Urban Adventures.

Als iets de moeite waard is om te zeggen, zeg het dan met neon

Als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis en Warschau beter wilt begrijpen, ga dan naar het Museum van de Opstand van Warschau, een modern en interactief museum dat het verhaal toont van de belangrijkste 63 dagen die de stad voor altijd vormden… en uiteindelijk leidden tot de hartverscheurende vernietiging door de handen van de vluchtende nazi’s (terwijl het Rode Leger stond toe te kijken vanaf de overkant van de rivier). Niet ver daarvandaan vind je Keret House – een artistiek project dat ook bekend staat als een van de smalste huizen ter wereld (92 centimeter op het smalste punt). Het is ontworpen als werkruimte voor de Israëlische schrijver Etgar Keret, maar ook andere schrijvers kunnen het gebruiken om inspiratie op te doen. In dit deel van Warschau – Wola – bevinden zich ook de enorme en prachtige begraafplaatsen van de stad. Zelfs als je hier normaal gesproken niet zo’n grote fan van bent, is het de moeite waard om ze te bezoeken om stil te staan ​​bij het multiculturele verleden van de stad.

De Joodse begraafplaats van Warschau, een prachtige maar spookachtige plek

Ervaring & Evenementen

Zoals in elke andere grote Poolse stad met een studentenpopulatie, is mei de maand Juwenalia. Dat betekent gekke evenementen, veel bier en een paar fatsoenlijke concerten van Poolse en internationale (soms zelfs zeer bekende) bands terwijl studenten het einde van de examens vieren. De zomer is echter de tijd om te genieten van Warschau op zijn best – een veelvoud aan evenementen, optredens aan de rivier, openluchtbioscopen in actie in de hele stad, jazzconcerten op het Oude Stadsplein en uitvoeringen van Chopin’s muziek in Łazienki.

De perfecte scène voor een Chopin-concert…

Als je een andere kant van de Poolse hoofdstad wilt verkennen, biedt Adventure Warschau buiten de gebaande paden of communistische tours. Het bedrijf heeft ook een communismemuseum als je de goede oude tijd wilt ervaren. Van maart tot november kun je ook met de stadsfietsen de hoofdstad op twee wielen verkennen. Het enige wat je hoeft te doen is je te registreren met een telefoonnummer en een saldo van minimaal 10 zloty (2,50€) te hebben. De fietsstations zijn verspreid over de stad en de eerste 20 minuten zijn gratis.

Pillow talk

Hotel Bristol ligt naast het presidentieel paleis en biedt luxe en luxe accommodatie op slechts een steenworp afstand van de oude binnenstad. Hoewel ik aarzel om een ​​hotelketen aan te bevelen, biedt Novotel Centrum waarschijnlijk het beste uitzicht op het centrum van Warschau, natuurlijk gedomineerd door het Paleis van Wetenschap en Cultuur. Van kwaliteitshostels Warsaw Downtown en Oki Doki krijgen de beste recensies. Er zijn ook tal van privé-appartementen te huur, als u de voorkeur geeft aan een homestay-achtige ervaring.

Eten

Uw beste optie voor een typisch Poolse lunch, alsof deze zelfgemaakt is, is bij a bar mleczny (“melkreep”). Deze uiterst betaalbare eetgelegenheden, die eenvoudig maar heerlijk eten serveren, zijn een overblijfsel uit de oude Sovjettijd, maar hebben onlangs een grote comeback gemaakt in de eetcultuur. Het maakt niet uit of je naar het roestige Rusałka gaat dat eruitziet en aanvoelt alsof de tijd daar in de jaren 80 is gestopt (en Sovjet-service heeft die erbij past) of dat je kiest voor Prasowy met een funky interieur en een klantenkring die varieert van hipsters tot oude dames, je bent in voor een traktatie. Voor alle pierogi-fans is Zapiecek de plek om te eten. Het restaurant heeft verschillende locaties in de stad waar de meisjes, gekleed in klederdracht, je heerlijke dumplings van verschillende smaken zullen serveren – je kunt ook je eigen mix maken en zoveel verschillende proberen als je wilt! Een van de meest populaire plekken onder de lokale bevolking om te dineren is U Szwejka, een restaurant dat voornamelijk Tsjechische gerechten serveert. Het is niet ongebruikelijk om een ​​lange rij mensen te zien wachten op de tafel, dus het is het beste om van tevoren te reserveren.

Bar mleczny menu – als je geluk hebt is er een Engelse versie verstopt aan de kassa.

Binnenvallen

Begin je avond met een paar wodkashots in Ulubiona – een kleine bar verborgen in de poort van Nowy Świat waar elke avond een ander soort wodka 2 zł (0,5 €) per shot kost en andere smaken ook in behoorlijk aantrekkelijke prijzen. Ga aan de overkant van de straat door de poort naast de Carrefour-markt en je bevindt je in Pawilony, een pubparadijs met meer dan 20 locaties om uit te kiezen! Maar de favoriete plek voor jonge inwoners om rond te hangen is de rivier. Het is nog vrij nieuw, maar in de afgelopen jaren zijn beide oevers van de rivier de Vistula uitgegroeid tot hotspots voor het nachtleven: je kunt genieten van een liveconcert op het strand, een filmvertoning op een van de binnenschepen, of een biertje drinken met vrienden bij de trap die leidt naar de rivier naast de Poniatowskiego-brug (niet volledig legaal, maar zoveel mensen doen dat het soms moeilijk is om een ​​zitplaats te vinden). Als je in de feeststemming bent, ga dan naar Praga en Listopada-straat 11, waar je verschillende clubs vindt, of ga naar Plac Zbawiciela – ook bekend als “Plac Hipstera” – om rond te hangen met de baardbrigade.

Plac Hipstera overdag – het ziet er in de late uurtjes totaal anders uit

Erheen en in de buurt

De centrale ligging van Warschau in Europa maakt het ongelooflijk gemakkelijk te bereiken. Goedkope luchtvaartmaatschappijen vliegen u vanuit de meeste Europese landen naar de stad en goedkope maar supercomfortabele bussen zullen uw vriend zijn op weg van/naar Praag, Berlijn of de Baltische staten (bekijk onze gidsen voor Vilnius en Tallinn als u ‘ gaat). Als je vanuit een andere Poolse stad in Warschau aankomt, dan is PolskiBus de goedkoopste optie, met tickets vanaf een schamele 1zł (0,25 €) voor sommige reizen. De treinen zijn echter sneller, vooral als je naar Krakau reist, aangezien er een regelmatige expresdienst is die je er in ongeveer 2,5 uur brengt. Verwacht echter ongeveer 150 zł te betalen.

Nog meer…

Warschau Insider heeft alle informatie die u zoekt in Warschau – restaurantrecensies, culturele evenementen of nieuws over de stad. Pak een exemplaar van Use It Map of blader door de Local Life-website om nog meer fantastische plekken in de stad te vinden.

Boeken

Elk boek dat handelt over Warschau in de tijd van de oorlog, de Joodse getto-opstand en de opstand van Warschau, zal je helpen de stad, haar verleden en haar strijd te begrijpen. Maar degene die je niet mag missen is De pianist door Władysław Szpilman, die het ontroerende Hollywood-epos inspireerde.

Op het scherm

De filmversie van het bovengenoemde De pianist staat als eerste op de lijst, maar als je ere-Pool wilt worden, neem dan even de tijd om te kijken Kana. Na de dood van Stalin in 1953 zorgde een versoepeling van de censuur in het communistische Polen ervoor dat Andrzej Wajda zijn film uit 1956 kon maken over de heroïsche maar noodlottige Opstand van Warschau.

Soundtrack naar de stad

Sen o Warszawie – Czesław Niemen
Warszawa – T.Love
Nie ma cwaniaka nad Warszawiaka – Projekt Warszawiak
Kalambury – Pustki
Vava naar – Vavamuffin

Video-inspiratie

https://www.youtube.com/watch?v=J3VDbjsjyrE

Verder reizen in Polen? Blijf ons volgen, want we kennen het land beter dan de meesten! Bekijk onze gids voor een weekendje weg in Wroclaw, onze tips voor een bezoek aan Lodz en onze gids voor de onontdekte oostelijke parel van Lublin. We hebben ook genoeg verhalen over Krakau voor je.