Vliegtickets naar York


De stad waar Guy Fawkes werd geboren, Dick Turpin werd opgehangen en Constantijn de Grote tot keizer werd uitgeroepen, heeft zeker genoeg verhalen te vertellen – en veel geweldige pubs om ze in te vertellen. Sasha Arms meldt.

York heeft een rijke culturele geschiedenis die de bezoeker opvalt vanaf het moment dat ze voor het eerst een van de imposante stenen poortgebouwen (bekend als ‘bars’) zien die de resterende delen van de oude stadsmuren accentueren – de langste intacte stadsmuren van elke stad in Engeland trouwens. De stad, samen met zijn vestingwerken, werd in 71 na Christus gesticht door de Romeinen, die de nederzetting later tot hoofdstad van de provincie Britannia Inferior maakten. De stad heeft sindsdien altijd geschiedenisliefhebbers en cultuurliefhebbers aangetrokken (het noemt zichzelf inderdaad ‘The Original City Adventure’), en werd recentelijk door de Rough Guide to Britain (2011) uitgeroepen tot de favoriete kleine stad van Groot-Brittannië, en de derde van de belangrijkste steden van Groot-Brittannië. 20 beste steden door de Telegraph Travel Awards 2016. York heeft ook een groot aantal foodiefans zien aankomen, sinds het door TripAdvisor is uitgeroepen tot de beste gastro-bestemming in het VK.

Constantijn de Grote werd in York tot keizer uitgeroepen.
Constantijn de Grote werd in York tot keizer uitgeroepen.

De overstromingen van eind 2015 hebben een flinke deuk opgelopen in het aantal mensen dat de stad bezoekt en er waren veel misvattingen over de omvang van de overstromingen. De meeste bedrijven en attracties werden niet getroffen, maar toeristen bleven weg. Maar dat is nu allemaal aan het veranderen. Bezoekers zijn terug, en er is meer om in vast te lopen dan ooit…

Beste van de gebaande paden

De York Minster is de beroemdste en meest iconische attractie van de stad. Een bezoek aan de eeuwenoude kathedraal zal stedelijke ontdekkingsreizigers in vervoering brengen, die de crypte en undercroft kunnen ontdekken, kunnen luisteren naar de verheven klanken van kooroefeningen en 275 treden op de Centrale Toren kunnen beklimmen voor een panoramisch uitzicht over de stad. Andere plekken die een bezoek waard zijn, zijn Clifford’s Tower, gebouwd door Willem de Veroveraar en een van de laatste overblijfselen van York Castle. Het naastgelegen York Castle Museum geeft een goed beeld van de geschiedenis van York, met nagebouwde scènes uit het verleden en de mogelijkheid om de cel van Dick Turpin te bezoeken. Na vele ernstige misdaden te hebben begaan en herhaaldelijk door de vingers van de autoriteiten te zijn geglipt, werd de beruchte struikrover uit Essex uiteindelijk gearresteerd voor het neerschieten van een haan (en vervolgens opgehangen voor paardendiefstal).

Ondertiteling
Het verkennen van de legendarische geschiedenis in York Minster is een hoogtepunt

Andere populaire plaatsen die de moeite van het bezoeken waard zijn, zijn de Romeinse baden, die in 1930 onder een pub werden ontdekt tijdens het graven van een nieuwe kelder, de Richard III Experience, in een van de stadspoorthuizen in Monk Bar, en het York Army Museum, waar de regio wordt tentoongesteld. trotse militaire geschiedenis.

Een tochtje maken langs de rivier met de York Boat is ook de moeite waard voor een ander perspectief op de stad. Al deze attracties zijn beschikbaar via de York Pass, die zeker de moeite waard is om te kopen als je van plan bent om alle belangrijke plekken te bezoeken.

Voor een pitstop met thee en cake is Betty’s een lokale instelling. Het interieur is een Art Deco-affaire, terwijl het eten draait om elegante afternoontea. Degenen die zin hebben in bier of een stevigere maaltijd, moeten stoppen bij de Guy Fawkes Inn, gelegen in de schaduw van de Minster, en dit is precies de locatie waar de beruchte Mr. Fawkes werd geboren in 1590.

Hipster-gids

Voor minder mainstream-ervaringen in York zijn er tal van uithoeken van de stad om te verkennen. In een onopvallend buitenwijk van de stad, omringd door moderne appartementen, ligt de York Cold War Bunker. Gebouwd in 1961, was het een plaats waar vrijwilligers nucleaire explosies in Yorkshire zouden volgen in het geval van een nucleaire oorlog. Er waren genoeg voorraden om te overleven voor slechts 30 dagen als een dergelijke gebeurtenis ooit had plaatsgevonden. Het is een huiveringwekkend gezicht en een moderne herinnering aan de eeuwige angst die de samenleving in zijn greep hield tijdens het hoogtepunt van de Koude Oorlog.

Fietsen in York.  Foto: Anthony Chappel-Ross / Bezoek York
Fietsen in York. Foto: Anthony Chappel-Ross / Bezoek York

York is de thuisbasis van tal van tours, van York City Sightseeing en Ghost Bus Tours tot spookwandelingen te voet en fietstochten. Veel eigenzinniger is een tour door York Tuktuks: een emissievrije zoef door de stad in ‘limousineversies’ van tuk-tuks die rechtstreeks uit Thailand komen. Er zijn slechts twee tuk-tuks in de stad en deskundige lokale gidsen hebben genoeg te vertellen. Liefhebbers van ‘donker toerisme’ zullen vooral genieten van de rit langs het graf van Dick Turpin. Mensen die alleen de geromantiseerde versie van het verhaal van Dick Turpin kennen, laten tot op de dag van vandaag bloemen op zijn graf achter.

Om rond te hangen met de hipsters van York, is er Your Bike Shed voor koffie en fietschat, of de bekroonde Spring Espresso voor koffie en ad hoc kunsttentoonstellingen. Iets buiten het stadscentrum houden trendsetters van ‘Bishy Road’ (Bishopsthorpe Road) vanwege zijn eigenzinnige winkels en cafécultuur; probeer Stanley & Ramona of Pig & Pastry.

Ervaring & Evenementen

York is het hele jaar door gastheer voor een indrukwekkend scala aan evenementen. Het meest opvallende is het Aesthetica Short Film Festival (ASFF), een BAFTA-gekwalificeerd filmfestival dat elk jaar in november plaatsvindt. Locaties in de stad openen zich voor vertoningen die verschillende genres doorkruisen, van animatie tot documentaire. Het is een tijd waarin filmliefhebbers door de stad dwalen met ASFF-passen die het hele weekend trots om hun nek hangen, en het is eigenlijk geweldig om er deel van uit te maken.

Verlichtend York.  Foto: Anthony Chappel-Ross / Bezoek York
Verlichtend York. Foto: Anthony Chappel-Ross / Bezoek York

Andere opmerkelijke evenementen zijn The Great Yorkshire Fringe met elke zomer komedie, theater en muziek, en Illuminating York, waar kunstenaars en lichtinstallaties elk jaar in oktober samenkomen.

Elk jaar vindt op de Bank Holiday in augustus de Mickelgate Run Soap Box Challenge plaats, een eigenzinnige kartrace langs de straat.

Pillow talk

Een stijlvolle maar betaalbare hoteloptie in York is Hotel du Vin, te vinden in een monumentaal 19e-eeuws herenhuis in de wijk The Mount van de stad. De kamers zijn supercomfortabel (vooral als je in de luxe suite belandt, compleet met een tweepersoons bed en een paar baden op pootjes voor de tv) en het ontbijt is inventief, met bijvoorbeeld een ‘Omelet Arnold Bennett’ geserveerd in een koekenpan. Jonge reizigers willen misschien Safestay Hostel bezoeken, dat zich in een prachtig Georgisch herenhuis bevindt en aan het eind van de dag drie sociale ruimtes heeft om met elkaar in contact te komen.

Eten

Stukjes van de grill in Hotel du Vin zijn populair en heerlijk, zoals de chateaubriand om te delen. Wijnliefhebbers zullen genieten van de uitgebreide wijnkaart en een aanbod om de wijnkelder te bekijken, terwijl de sigarenhut populair is voor een trekje na het eten. Een korte wandeling langs de weg langs Micklegate Bar is The Rattle Owl, een van de restaurants die de hernieuwde foodie-referenties van York versterken. Seizoensgebonden producten uit Yorkshire worden geserveerd in het moderne restaurant in een gerestaureerd gebouw, met smaken variërend van Whitby-krab tot geperst konijn en aangebraden leng tot Yorkshire-lam. Wie op zoek is naar een traditioneel pubdiner, er zijn tal van drink- en eetgaten met passende rare en prachtige namen, zoals het House of Trembling Madness.

Binnenvallen

Er is geen gebrek aan plekken om langs te komen voor een drankje in York. Veel pubs beweren dat het er spookt, zoals het Gulden Vlies, waar talrijke bezoekers hebben gemeld dat ze de geest hebben gezien van wijlen Lady Alice Peckett, wier echtgenoot John eerder eigenaar was van het pand. Degenen die de voorkeur geven aan een minder spookachtige ervaring, moeten naar de York Brewery gaan. Ze bieden rondleidingen door brouwerijen, maar het is misschien gemakkelijker om gewoon The Tap Room op te sporen, naar binnen te scharrelen, en je een weg te banen door het assortiment lagers en fusten die ter plaatse worden gebrouwen. Wie op zoek is naar een grote, begint meestal aan de kroegentocht Mickelegate Run en stopt bij de vele pubs en bars langs deze middeleeuwse straat.

Yorkse kroeg.  Foto: Gareth Buddo / Bezoek York
Yorkse kroeg. Foto: Gareth Buddo / Bezoek York

Erheen en in de buurt

Virgin Trains East Coast rijdt van Londen naar Aberdeen en stopt onderweg op belangrijke bestemmingen, waaronder York. Dit maakt het gemakkelijk om York te bereiken vanaf tal van plaatsen in het VK, en het is ook snel, op slechts twee uur van Londen en 4,5 uur van Edinburgh. Voor degenen die naar het VK vliegen, is Leeds Bradford Airport het dichtst bij York (iets meer dan 48 kilometer verderop). Gezien de geweldige spoorverbindingen die York heeft, is vliegen naar de andere grote luchthavens van het VK ook goed te doen. Als je in grote lijnen bij het stadscentrum blijft, is overal in York op loopafstand. Anders is reizen met de bus je volgende beste optie; routes zijn beschikbaar op de website van Travel York.

Nog meer…

De website van Visit York biedt een schat aan informatie, met up-to-date overzichten van evenementen en downloadbare kaarten. Bekijk ook York Mix en de vrijetijdsafdeling van de York Press. Zoek anders naar #OriginalCityAdventure, #YorkAdventure en #Yorkie op sociale media om erachter te komen wat andere bezoekers hebben uitgespookt.

Boeken

Visit York produceert elk jaar bezoekersgidsen, wat de beste keuze is voor up-to-date informatie. Anders is de gids voor York van Insight Guides een goede bron van informatie. Moderne fictieve romans die zich afspelen in York zijn Behind the Scenes at the Museum van Kate Atkinson MBE en The Dress van Sophie Nicholls. Als alternatief is Sovereign van CJ Sansom een ​​16e-eeuwse mysterieroman rond het bewind van Henry VIII.

Op het scherm

De stad York verdient het om memorabel te zijn voor veel meer dan de brutale struikrover Dick Turpin, maar films over de crimineel bevatten natuurlijk afbeeldingen van York. De rit van Dick Turpin naar York (1922) en Dick Turpin (1933) geven een idee van zijn verhaal. In de afgelopen decennia is Yorkshire meer in het algemeen de locatie geweest van enkele veelgeprezen films; poging Een maand in het land (1987), De egoïstische reus, Messing uit en De volledige Monty voor starters.

Soundtrack naar de stad

Verblind door de zon – De zeepaardjes
Tilikum – Benjamin Francis Leftwich
Gaan voor goud – Shed Seven
Ippress File Theme tune – John Barry
Je levend voelen – Glamour of the Kill

Video-inspiratie

Genoten van deze gids? Ga hierheen voor meer van de favoriete korte vakanties van het VK. En vergeet je niet te abonneren op onze nieuwsbrief, of blijf op de hoogte via Facebook.