Luchtvaartmaatschappijen rekenen op zakenreizigers om het herstel gaande te houden

Inhoudsopgave


Nu de zomervakanties ten einde lopen, rekenen luchtvaartmaatschappijen op de terugkeer van meer zakenreizigers om hun herstel van de pandemie in de herfst voort te zetten.

Het vliegverkeer in de Verenigde Staten, ondersteund door enorme aantallen toeristen, is bijna hersteld tot pre-pandemische niveaus.

Inflatie – en vooral de sterke stijging van de vliegtickets dit jaar – geeft aanleiding tot bezorgdheid over hoe lang vakantiegangers het zich kunnen veroorloven om in hun huidige tempo te blijven vliegen. Luchtvaartmaatschappijen zeggen dat ze geen tekenen zien van een vertraging van het vrijetijdsverkeer.

Zakenreizen blijven echter ongeveer 25% tot 30% onder het niveau van 2019, volgens luchtvaartmaatschappijen en outfits die de verkopen bijhouden.

En het is niet duidelijk wanneer – en of – road warriors zullen terugkeren naar hun oude reisgewoonten.

“De hele uitdaging voor de branche is de terugkeer van de zakenreiziger, en of hij terugkomt in voldoende volume en frequentie om deze luchtvaartmaatschappijen te helpen”, zegt John Grant, een analist bij OAG, een leverancier van reisgegevens. .

De Global Business Travel Association voorspelde onlangs dat zakenreizen pas medio 2026 volledig zullen terugkeren, 18 maanden later dan de handelsgroep eerder had voorspeld.

Zakenreizigers betalen over het algemeen hogere tarieven, dus hun afwezigheid heeft een grote impact op de inkomsten en winst van de luchtvaartmaatschappij.

Zakenreizen komen langzamer terug omdat het ingewikkelder is dan iemand die besluit op vakantie te gaan nadat hij de eerste twee jaar van de pandemie thuis is gebleven, zegt Chuck Thackston, die dataonderzoek leidt bij Airlines Reporting Corp., een ticket- afwikkelingsbedrijf dat opereert als tussenpersoon tussen luchtvaartmaatschappijen en reisbureaus.

“Aan de zakelijke kant is er gewoon wat meer nodig om dat opnieuw op te starten, omdat er zoveel bewegende delen zijn”, zei Thackston. “Als je klanten in New York wilt bezoeken, kan het zijn dat er niemand op kantoor in New York is. Dat bouwt zich langzaam weer op.”

Conventies en andere grote bijeenkomsten zijn een andere belangrijke drijfveer voor zakenreizen en lijken ook terug te komen, zei Thackston.

Luchtvaartfunctionarissen zeggen dat het reizen door kleine bedrijven bijna volledig is hersteld, maar dat veel zakenreizigers niet zijn teruggekeerd naar de weg of de lucht.

De chief commercial officer van Southwest Airlines, Andrew Watterson, zei dat sinds het zakenreizen dit voorjaar begon op te lopen, “het scheef ging naar kleinere bedrijven en de overheid en het onderwijs reisden. Onze grootste corporates zijn degenen die achterblijven, met name bankieren, consulting en technologie.”

Watterson zei dat van de grootste zakelijke accounts van Southwest ze allemaal werknemers hebben die reizen – maar niet zoveel en niet zo vaak.

De aard van zakenreizen verandert naarmate bedrijven gewend raken aan kleinere reisbudgetten. Sommige reizen worden vervangen door videobellen, misschien wel permanent. Speculatieve verkoopreizen kunnen voor bedrijven bijzonder gemakkelijk zijn om te snijden.

Conventies bieden nu routinematig een “hybride” vorm met een optie om achter te blijven en online te kijken – hoewel dat betekent dat je de ganggesprekken en andere kansen om te netwerken mist.

Standard & Poor’s zei deze week dat veel exploitanten van congrescentra zomer- en herfstschema’s hebben die vergelijkbaar zijn met die in 2019, maar een recessie of een nieuwe COVID-19-variant zijn nog steeds risico’s.

Vasu Raja, de chief commercial officer bij American Airlines, zei dat de vraag naar eendaagse zakenreizen waarbij iemand ’s ochtends vertrekt en ’s avonds naar huis vliegt, is gedaald.

“Maar interessant genoeg hebben we meer vraag gezien naar gemengde reizen waarbij iemand op donderdag vanuit Dallas vertrekt om naar New York te gaan, ze niet op vrijdag terugkeren – ze blijven het hele weekend en komen op zondag terug,” hij gezegd. Soms gaat een echtgenoot met hen mee, voegde hij eraan toe.

Zakenreizen zijn wereldwijd big business. De Global Business Travel Association schat dat het in 2019 meer dan $ 1,4 biljoen waard was, en vervolgens elk van de volgende twee jaar met meer dan de helft daalde. De handelsgroep schat dat zakenreizen, nadat ze begin dit jaar werden gehinderd door de Omicron-variant, in 2022 $ 933 miljard zullen bedragen – nog steeds 35% onder het niveau van vóór de pandemie.

De wijdverbreide beschikbaarheid van vaccins en een betere behandeling van COVID-19 – samen met versoepeling van verplichte quarantaines en andere reisbeperkingen – hebben het reizen voor vrije tijd en zaken een boost gegeven. Het reizen wordt nu echter bedreigd door verslechterende economische omstandigheden, waaronder een stijgende inflatie en een tekort aan arbeidskrachten. Nieuwe COVID-19-varianten blijven een punt van zorg onder travelmanagers, met name in Azië.

De verwachting is dat de reiskosten blijven stijgen, waardoor de budgetten van bedrijven onder druk komen te staan. Een recent rapport van reismanagementbedrijf CWT voorspelde dat de tarieven die zakenreizigers betalen dit jaar met bijna 50% zullen stijgen en volgend jaar met 8%, en dat de hoteltarieven dit jaar met 19% en in 2023 met 8% zullen stijgen.

De meeste Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen rapporteerden winsten voor het tweede kwartaal van april tot en met juni. Voor American en United was het hun eerste winstgevende kwartaal exclusief overheidssteun sinds het begin van de pandemie, en ze zouden in het zwart moeten staan ​​voor het derde kwartaal, dat eindigt met juli en augustus met veel vakanties.

Het zakenverkeer kent traditioneel een piek in het voorjaar en een piek in september en oktober. Luchtvaartmaatschappijen gaan uitzoeken of dat dit jaar gebeurt.

“Er is veel gediscussieerd over, ja, zakenreizen komen terug, en CEO’s van Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen zijn er behoorlijk optimistisch over”, zegt Grant, de OAG-analist. “Maar het harde bewijs moet nu naar voren komen.”

David Koenig rapporteert voor de Associated Press.

Copyright 2022 AP. Alle rechten voorbehouden. Dit materiaal mag niet worden gepubliceerd, uitgezonden, herschreven of herverdeeld.