Vliegtickets.com logo | Jouw goedkope vliegtickets boeken

Google Flights beëindigt boekingskosten voor luchtvaart maatschappijen die hebben betaald

Google Flights beëindigt boekingskosten voor luchtvaartmaatschappijen die hebben betaald
Google Flights beëindigt boekingskosten voor luchtvaartmaatschappijen die hebben betaald

Google Flights verandert de manier waarop het geld verdient – en het kan aanzienlijke gevolgen hebben voor reizigers, online reisbureaus en luchtvaartmaatschappijen.

Als de reeks wijzigingen bijvoorbeeld halverwege volgende maand wordt doorgevoerd, kunnen consumenten die op Google zoeken naar ‘United flights’ mogelijk een gratis link van United.com of Kayak.com bekijken die hoger op de pagina of het scherm is geplaatst dan Google’s eigen boxed module met vluchtzoekresultaten. Tegenwoordig gebeurt dat nooit; Google pint zijn eigen vluchtenmodule boven alle organische resultaten.

Hoewel de reikwijdte van de wijzigingen nog moet blijken, zou het gewijzigde weergave-algoritme van Google mogelijk een belangrijke verandering kunnen zijn voor online verkopers van reisvluchten die te lijden hebben gehad toen Google hun gratis resultaten naar beneden de pagina degradeerde, en vrijwel uit het zicht.

Volgens Google zal het luchtvaartmaatschappijen vanaf deze maand geen kosten meer in rekening brengen voor het boeken van links naar hun websites vanuit de prijsvergelijkingsfunctie. (Sommige luchtvaartmaatschappijen betaalden, maar hoogstwaarschijnlijk niet.)

En medio februari:

  • Google Flights, dat sinds zijn debuut in 2011 de voorkeur heeft gegeven aan luchtvaartmaatschappijen boven partners van online reisbureaus, zal de online reisbureau-advertenties elimineren die zonder prijzen onderaan Google Flights op desktop verschenen. Google vond dat deze advertenties niet voldeden aan de behoeften van de meeste gebruikers en partners.
  • Binnen de pagina’s met zoekresultaten van Google worden links naar luchtvaartmaatschappijen in de boxed flights-module, die altijd boven organische resultaten van bijvoorbeeld Kayak, TripAdvisor of Skyscanner verschenen, niet langer gelabeld als Gesponsord. En de boekingslinks binnen de metazoekfunctie van Google Flights worden niet langer aangeduid als advertenties.
  • Nu betaalde boekingslinks binnen Google Flights verdwijnen, is Google van plan nieuwe advertentie-indelingen voor partners te introduceren om hun tarieven te promoten. Google heeft geen details verstrekt over wat deze nieuwe advertentie-indelingen zouden kunnen zijn.

“Vanaf deze maand brengen we partners geen kosten meer in rekening voor verwijzingslinks op Google Flights”, aldus een Google-woordvoerder. “De resultaten binnen Google Flights worden gerangschikt op relevantie voor de gebruiker, op basis van factoren als prijs en gemak.”

Deze wijzigingen hebben geen materiële gevolgen voor Google of de meeste van zijn luchtvaartpartners.

De veranderingen – wat is er nieuw en waar zullen ze plaatsvinden – kunnen verwarrend zijn. Om dit te begrijpen, moet u de verschillende manieren kennen waarop Google momenteel vluchten verkoopt in Google Zoeken en Google Vluchten.

Gesponsorde links in Google Zoeken

Er lijkt niets te veranderen aan de gesponsorde links van Expedia, CheapOair, CheapTickets en Kayak die zijn gelabeld als Advertentie bovenaan de pagina’s met zoekresultaten van Google wanneer iemand bijvoorbeeld zoekt naar ‘vluchten naar Chicago’.

Google Vluchten-module in Google Zoeken

Maar een zoekopdracht ‘vluchten naar Chicago’ in Google Zoeken activeert een Google Flights-module die altijd het eerste resultaat was boven alle organische resultaten, en direct onder de door Google AdWords gesponsorde advertenties.

Een van de wijzigingen is dat Google de resultaten van de luchtvaartmaatschappijen binnen de module met verpakte vluchten niet langer zal labelen als Gesponsord. Dat komt omdat als een consument uiteindelijk op de Spirit-, United- of Delta-links klikt, van Google Zoeken naar Google Flights navigeert en vervolgens opnieuw naar de website van de luchtvaartmaatschappij klikt om een ​​boeking te maken, Google vanaf januari de luchtvaartmaatschappij geen kosten meer in rekening brengt voor de boeking koppeling. Het is nu een gratis link en niet gesponsord.

Veel luchtvaartmaatschappijen weigerden voor deze links te betalen, maar Google liet hun tarieven toch zien, omdat Google volledig moet zijn in het tonen van de breedte van de beschikbare zoekresultaten voor vluchten aan de consument. Door al deze boekingslinks gratis te maken, hoeft Google zich niet meer druk te maken om sommige luchtvaartmaatschappijen te laten betalen voor de verwijzingslinks, terwijl andere, misschien wel de meeste, de marktmacht hebben om ze gratis te eisen.

Met de wijzigingen kan een gratis link naar een luchtvaartmaatschappij van Delta of een online reisbureau of een metazoeklink van Expedia of Kayak hoger worden weergegeven dan de vluchtmodule van Google in Google Zoeken, afhankelijk van de relevantie en het gemak voor de gebruiker.

Google heeft de afgelopen jaren veel kritiek gekregen omdat het buitensporige voorkeur gaf aan zijn eigen reisproducten ten nadele van concurrenten, dus het zou niet ondenkbaar zijn dat sommige van de wijzigingen die Google woensdag aankondigde het gevolg zijn van druk van de Amerikaanse federale overheid. Het ministerie van Justitie zou Google onderzoeken uit concurrentieoverwegingen.

Google Vluchten binnen de reispagina’s van Google

De wijzigingen in de compensatie van luchtvaartmaatschappijen hebben ook invloed op Google Flights, de functie voor het vergelijken van aankopen of metazoeken op Google.com/flights. Reizigers die op links hebben geklikt in de omkaderde Google Flights-module in Google Zoeken, worden naar Google Flights geleid op de eigen reispagina’s van Google.

Een label ‘Best vertrekkende vluchten’ bevat de voorwaarde: ‘Google ontvangt mogelijk een vergoeding van sommige van deze reispartners, maar dit heeft geen invloed op de rangschikking van de resultaten.’ Wanneer gebruikers doorklikten op een van de links van luchtvaartmaatschappijen en boekingsopties bekeken, zoals Boek op Google met Spirit of Boek met Spirit, werden de boekingsopties gelabeld als Advertenties. Dat label gaat verdwijnen.

In een andere wijziging op Google Flights op desktop, zullen online reisbureau-advertenties van bijvoorbeeld Orbitz, Priceline, Cheaptickets, Expedia en eDreams worden verwijderd.

Luchtvaartmaatschappijen profiteren dus op verschillende manieren van de veranderingen van Google: de luchtvaartmaatschappijen die betaalden voor boekingslinks hoeven niet langer te betalen, en advertenties van online reisbureaus in Google Flights worden onthoofd, waardoor de concurrentie afneemt.

De duivel is in de details

De meeste wijzigingen van Google, zoals het toestaan ​​van gratis links van luchtvaartmaatschappijen, online reisbureaus en metazoekopdrachten om soms hoger in het scherm te verschijnen dan Google’s eigen vluchtactiviteiten, zijn nog niet doorgevoerd. Het valt dus nog te bezien hoe groot de impact zal zijn op de inspanningen van reismerken op het gebied van zoekmachineoptimalisatie in vluchten. Zal het een game-wisselaar zijn of een nauwelijks merkbaar voordeel.

Wat voor nu duidelijk is, is dat hoewel Google aanzienlijke wijzigingen aanbrengt in Google Flights, dergelijke wijzigingen niet onmiddellijk in het verschiet liggen voor de hotelzoekproducten van Google, waaronder Google Hotels.

In tegenstelling tot zijn vluchtenbedrijf is Google Hotels een grote geldmaker voor de zoekmachine. Het genereren van inkomsten zal daar niet snel verdwijnen.

Correctie: Boekingsopties binnen Google Vluchten zijn gelabeld als Advertenties en Google zal dat label verwijderen. Beste vertrekkende vluchten binnen
Google Flights had niet zo’n Ads-label en we hebben ten onrechte gemeld dat dit wel het geval was.

Hoe vind ik de goedkoopste vluchten op Google Flights?

U kunt de functie “Price Graph” op Google Flights gebruiken om prijzen te vergelijken voor verschillende data en luchtvaartmaatschappijen, en prijsmeldingen instellen om op de hoogte te worden gebracht wanneer de prijzen veranderen. U kunt ook uw zoekresultaten filteren op luchtvaartmaatschappij, tussenstop duur en andere criteria om de beste deal te vinden.

Kan ik vluchten direct boeken via Google Flights?

Ja, u kunt vluchten direct boeken via Google Flights door op de knop “Boeken” naast uw gekozen vlucht te klikken en de aanwijzingen te volgen. U wordt doorgestuurd naar de website van de luchtvaartmaatschappij of reisbureau om de boeking te voltooien.

Hoe weet ik of een vlucht op Google Flights restitueerbaar is?

U kunt het restitutiebeleid voor een specifieke vlucht op Google Flights controleren door op de vlucht te klikken en de sectie “Fare rules” te bekijken. Hier wordt aangegeven of de prijs restitueerbaar is, niet-restitueerbaar of dat bepaalde voorwaarden van toepassing zijn.

Kan ik de status van een vlucht op Google Flights controleren?

Ja, u kunt de status van een vlucht op Google Flights controleren door te zoeken naar de vlucht op nummer of route. De vluchtstatus wordt weergegeven op de zoekresultatenpagina, en u kunt ook eventuele vertragingen of annuleringen zien.

Hoe voeg ik een tussenstop toe aan mijn vlucht zoekopdracht op Google Flights?

U kunt een tussenstop toevoegen aan uw vlucht zoekopdracht op Google Flights door gebruik te maken van de functie ‘Advanced options’. Hiermee kunt u de tussenstop duur en locatie specificeren en de prijzen en duur van de vluchten met een tussenstop vergelijken.

Google logo screengrab
Inhoud pagina