Singapore


De financiële krachtpatser van Azië richt zijn ambities op een betere infrastructuur en innovatie van eigen bodem.

De 50-jarige opkomst van Singapore van politiek onstabiele, arme en ongeschoolde ex-kolonie tot talent- en kapitaalhongerige scheepvaarthub (’s werelds drukste) en vervolgens Azië’s kapitaal voor vermogensbeheer, is place-brand-engineering op zijn meest ambitieus. Geen wonder dus dat de stad in onze zes jaar van deze ranglijst nog nooit buiten de Top 10 is geëindigd.

De herinvestering van Singapore in onderzoek, talent en werving van het hoofdkantoor zorgt ervoor dat het de komende decennia de thuisbasis zal zijn van een duurzaam rijke burger. Het is de reden waarom de stadstaat zijn opmars voortzet tussen de meest welvarende steden van de planeet (rangschikking #12 voor 2022), met een groeiend cluster van Global 500-bedrijven (rangschikking 43e).

De regering heeft al $ 16 miljard toegezegd om Singapore te vestigen als een wereldwijd onderzoeks- en ontwikkelingscentrum. Het 2020 Research, Innovation and Enterprise Plan was gericht op het dupliceren van Scandinavische en Israëlische innovatie en R&D, waarvan een groot deel de lokale universiteiten zal versterken. Deze focus op onderzoek, geneeskunde en technologie is bedoeld om Singaporeone een nieuw front te bieden dat zijn financiële dominantie aanvult. Het bouwt voort op het menselijk kapitaal van de burgers, al Top 5 in onze subcategorie BBP per hoofd van de bevolking.

Tegenwoordig zijn manifestaties van deze rijkdom en zelfverzekerde branie overal te zien. Van bouwkranen tot de vergulde gevels van Orchard Road De Singaporese versie van Fifth Avenue voor high-end mode, de stad kent haar welvarende wereldwijde publiek: zwervers met geld die op zoek zijn naar efficiëntie, veiligheid en exotisme. Singapore staat in de Top 10 voor in het buitenland geboren bevolking en volgt alleen Dubai in onze subcategorie Veiligheid.

Bezoekers zullen in 2022 veel plaatsen hebben om te verblijven, waaronder het onlangs geopende Clan Hotel Singapore, dat centraal gemak combineert met de onmiddellijke ontsnapping van een overloopzwembad op de bovenste verdieping (om nog maar te zwijgen van een Rolls-Royce-gastluchthaventransfer).

En alleen in Singapore wordt een luchthaven een attractie die je gezien moet hebben. De Jewel Changi Airport, geopend in 2019 en ontworpen door Safdie Architects, heeft een luifelbrug en een glazen loopbrug gehuld in mist en 25 voet in de lucht opgehangen. Maar de echte showstopper is de zeven verdiepingen tellende Rain Vortex, een binnenwaterval (’s werelds hoogste) die vanuit een centrale oculus in het dak naar beneden stroomt. Hoewel Singapore op #59 landt voor Airport Connectivity, zou het alleen al vanwege zijn gateway-ervaring een medaille behalen als we zulke dingen zouden scoren.