Istanbul


Istanbul is de enige grote stad die zich uitstrekt over twee continenten. Vandaag profiteren nieuwe investeringen van deze strategische locatie.

De ontmoeting van Oost en West, oud en nieuw, en conservatisme en liberalisme waarop de geschiedenis van Istanbul is gebouwd, kleurt hier alles. Minaretten en kerktorens stippelen de heldere skyline uit, terwijl beneden op straatniveau verkopers hun waren verkopen en de straat delen met designerpakken en nauwsluitende Armani-jurken.

Maar aan beide zijden van de Bosporus heeft iedereen het over Kanal Istanbul, de kunstmatige waterweg van 28 mijl aan de Europese kant van Istanbul, die ongeveer evenwijdig aan de Bosporus loopt en naar verwachting de congestie aanzienlijk zal verminderen. de rivier die momenteel een van de drukste waterwegen ter wereld is. De placemaking-beloften van de regering aan de stad, die al de op twee na meest ge-instagramde ter wereld is, zijn verleidelijk, inclusief nieuwe archeologische parken langs het kanaal en nieuwe, aardbevingsbestendige woonwijken die naar verwachting 500.000 zullen huisvesten. Maar de vele critici zeggen dat het ook duizenden mensen kan verdrijven, bedreigde ecosystemen kan platwalsen en de reeds overbelaste watervoorziening van de stad in gevaar kan brengen. Om nog maar te zwijgen van een verschuivende scheepvaartrealiteit die misschien nooit het beloofde gebruik en de fondsen zal opleveren om de investering te dekken.

Wat het lot ook mag zijn, het Kanal is weer een nieuw vurig hoofdstuk in de 1600+ jaar van het bouwen van steden waar Constantijn de Grote mee begon.