Berlijn


Duitsland heeft zich ontwikkeld tot een symbool van tolerantie. Geen enkele andere stad in het land belichaamt deze gevoelens zo goed als de hoofdstad.

Berlijn is een stad waar overblijfselen van een fragiele geschiedenis zich vermengen met een heden waar alles wat je wilt zijn niet alleen wordt aangemoedigd, maar ook wordt omarmd. Hoewel het aanvankelijke dodental van de vroege pandemie werd bespaard (mogelijk dankzij de wetenschapsvriendelijke houding en kanselier van het land), moest de stad die een Top 5 wereldwijde positie in het uitgaansleven bekleedde sinds we begonnen bij te houden, de verschillende vieringen van diversiteit annuleren voor de eerste keer ooit, met feesten als de Karneval der Kulturen en de beroemde Berlin Pride-viering die virtueel niet helemaal hetzelfde was.

Maar zodra de zon doorkomt, trekt de hele stad nog steeds naar buiten, naar de parken, de biertuinen en steeds vaker terug naar straatfeesten en parades. Berlijn staat ook op nummer 8 voor musea, terwijl de kunstgalerijen overlopen. Binnenkort heropenen vitale grote culturele instellingen op Museumeiland na jaren van renovatie, waaronder het Pergamonmuseum, de meest bezochte stad. Als een broodnodige impuls voor een gedecimeerde toeristenindustrie en evenementenbedrijf, opende de luchthaven Berlin Brandenburg eind 2020 na een decennium van vertragingen, volledig klaar voor onze pandemische realiteit met geïntegreerde on-site COVID-19-screening.