Praag


Nog steeds de fascinerende toegangspoort tot de geheimen van Oost-Europa, straalt Praha vertrouwen uit en daagt het bezoekers uit om bij te blijven en in de pas te lopen.

Voor een stad die aan het bijkomen is van de gevolgen van de pandemie, neemt Praag gedurfde stappen om het stadsbeeld en de bezoekerseconomie opnieuw uit te vinden, verdomd weer normaal te worden. Deze vraag naar nieuwe regels voor engagement komt op een moment dat Praag in de eerste drie maanden van 2021 een daling van bijna 94% van het toerisme noteerde in vergelijking met 2019. Terwijl het van de mat komt, maakt de stad opzettelijke en langdurige blijvende beslissingen om ervoor te zorgen dat de #6-gerangschikte Musea en #7-gerangschikte Attracties voor iedereen toegankelijk zijn, niet alleen de dronken jongens die ooit neerstreken op de historische pracht van het verleden, op jacht naar goedkoop gelach.

Dat wil niet zeggen dat het de toegeeflijkheid heeft opgegeven: de sprookjesachtige geest van Praag is nog steeds te vinden in de eeuwenoude geplaveide straatjes en het (openbaar toegankelijke) kasteel op een heuveltop. Maar als je beter kijkt, zie je een stad die voortdurend wordt hervormd door burgers die graag hun eigen geschiedenis willen schrijven. Er is winkelen dat zowel verfijnd als gedurfd is (en wereldwijd op de 11e plaats staat), avontuurlijke chef-koks die een nieuwe Tsjechische keuken creëren en een alles-kan-clubscene die is opgeklommen tot #4 op de planeet, alleen achter Londen, New York en Barcelona aan.